Înapoi

Trecerea la ora de iarnă în 2024: ce trebuie să știe lucrătorii moldoveni

24 Octombrie, 2024 1671
Trecerea la ora de iarnă în 2024: ce trebuie să știe lucrătorii moldoveni

În curând, Moldova va trece la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, va trebui să dai acele ceasornicului cu o oră în urmă. Asta înseamnă că vei putea dormi mai mult înainte de o nouă săptămână de muncă! Însă schimbarea orei îți poate influența starea și programul de muncă.

Cum ora de iarnă afectează lucrătorii?

De obicei, schimbarea orei îi afectează cel mai pronunțat pe cei care lucrează conform unui program stabil. Ceasurile noastre biologice pot „să frâneze” ușor câteva zile. Unii pot simți o oboseală ușoară sau întâmpina probleme cu concentrația. Și asta este absolut normal, căci organismul trebuie să se adapteze la un ritm nou.

Vestea bună este că ora de iarnă ne oferă o oră suplimentară de somn. Iar dacă folosești asta rațional, poți evita stresarea organismului. Încearcă să te culci puțin mai devreme, ca să te obișnuiești mai repede și să te simți mai energic la locul de muncă.

Ce să facă angajatorii?

Angajatorii tot trebuie să țină cont de trecerea la ora de iarnă. În primele zile după schimbarea orei, productivitatea lucrătorilor poate fi puțin mai joasă, iată de ce e important să îi înțelegi și să le oferi flexibilitate, mai ales dacă echipa lucrează în ture.

Câteva sfaturi pentru o adaptare mai ușoară

  1. Schimbă treptat regimul de somn. Culcă-te cu 10-15 minute mai devreme cu câteva zile înainte de trecere, pentru a reduce stresul pentru organism.
  2. Acordă atenție alimentației și activității fizice. O înviorare ușoară de dimineață și un mic dejun sănătos te va ajuta să îți revii mai repede.
  3. Actualizează-ți agenda. Dacă lucrezi într-o echipă internațională sau cu clienți străini din țări care nu trec la ora de iarnă, confirmă încă o dată ora întâlnirilor și convorbirilor.


Articole asemănătoare