Înapoi

Condiții egale pentru ambii părinți. Parlamentul a adoptat modificările cu privire la concediul de îngrijire a copilului

14 Iulie, 2022 6769
Condiții egale pentru ambii părinți. Parlamentul a adoptat modificările cu privire la concediul de îngrijire a copilului

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în a doua lectură modificările la Codul Muncii și la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Acestea sunt făcute cu scopul de a facilita accesul ambilor părinți la indemnizațiile prevăzute și la concediul pentru îngrijirea copilului. 

Conform noilor modificări, perioada în care tații vor putea solicita concediul paternal va fi extinsă de la 56 de zile la un an, iar concediul pentru îngrijirea copilului, plătit parțial, îl vor putea solicita ambii părinți, pe rând, până copilul va împlini 3 ani — durata acestuia nu va putea fi mai mică de 4 luni în cazul fiecărui părinte. 

O altă modificare ține de indemnizațiile pentru îngrijirea copilului. Acum va exista și opțiunea de a primi o indemnizație lunară care constituie 90% din baza de calcul și este acordată pentru fiecare copil, până la atingerea vârstei de 1 an și 2 luni.

Modificările vor intra în vigoare de la 1 septembrie. Puteți afla mai multe detalii despre opțiunile și modificările actuale citind acest articol.

De asemenea, în Codul Muncii vor fi indicate formule de muncă care prevăd o flexibilitate mai mare a programului de muncă, locul desfășurării activității și alternarea zilelor lucrătoare și de odihnă.


Articole asemănătoare