Înapoi

Pentru ca tatăl să fie alături de micuț. Condițiile de acordare a concediului paternal vor fi modificate

10 Iunie, 2022 34800
Pentru ca tatăl să fie alături de micuț. Condițiile de acordare a concediului paternal vor fi modificate

Se urmărește implicarea mai activă a taților moldoveni în creșterea celor mici. Pentru a face posibil acest lucru, autoritățile intenționează să prelungească perioada în care se poate lua concediu paternal, să instituie posibilitatea de a partaja concediul pentru îngrijirea copilului între ambii părinți, la discreția acestora, și să adopte alte câteva schimbări.

Modificările, care vor fi aduse la Codul Muncii, au scopul de a oferi ambilor părinți oportunitatea de a participa în viața copilului, astfel încât tatăl să nu rateze primul zâmbet, cuvânt rostit sau primii pași ai copilului, iar mama să nu sacrifice câțiva ani de carieră.

În primul rând, perioada, în care bărbatul își poate lua concediu paternal, va fi prelungită de la 56 de zile la 1 an din ziua nașterii copilului

Durata concediului paternal va rămâne aceeași ca cea actuală — 14 zile. Gradul de solicitare al acestuia poate fi determinat după numărul de indemnizații oferite. Potrivit raportului Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), 4.602 de bărbați au beneficiat de acestea în 2021, adică de patru ori mai puțini decât femeile beneficiare. Dacă vom compara datele din anii precedenți, vom observa că decalajul s-a redus ușor și continuă să se micșoreze. Cu toate acestea, în plină pandemie, această tendință se oprise și decalajul se mărise considerabil.

În al doilea rând, părinții vor putea partaja concediul pentru îngrijirea copilului

Acum, chiar și mama, tatăl, bunica, bunicul sau o altă rudă ori tutore își poate lua concediu pentru îngrijirea copilului și poate beneficia de indemnizație lunară, dar posibilitatea de a-l partaja este o noutate.

Încă nu se cunoaște cum va fi stabilită valoarea indemnizației lunare pentru concediul de îngrijire a copilului în cazul alternării acestuia de către ambii părinți. Autoritățile intenționează să adopte câteva limitări care, presupunem noi, au scopul de a minimiza gradul de solicitare al serviciilor CNAS. Prin urmare, perioada de concediu alocată unui părinte sau altuia nu va putea fi mai scurtă de patru luni, iar cererea pentru concediu adresată CNAS va putea fi trimisă cel mult o dată la 12 luni. Aceasta înseamnă că nu veți putea înlocui partenerul doar pentru o lună și în același timp să primiți indemnizație pentru aceasta.

În al treilea rând, se va stabili o indemnizație mai mare pentru creșterea copilului, dar va fi oferită pentru o perioadă restrânsă

Legislația în vigoare prevede două opțiuni.

Prima opțiune este să luați concediu pentru îngrijirea copilului până acesta va împlini 3 ani și să primiți o indemnizație lunară în cuantum de 30% din baza de calcul, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare. Baza de calcul reprezintă venitul mediu lunar asigurat din cele 12 luni calendaristice premergătoare datei nașterii copilului.

A doua opțiune este să luați concediu pentru îngrijirea copilului până acesta va împlini 2 ani și 2 luni. În acest caz, în primul an de viață al copilului, indemnizația va constitui 60% din baza de calcul, dar nu mai puțin decât dublul indemnizației minime lunare, iar ulterior — 30% din baza de calcul. 

A treia opțiune, pe care autoritățile urmează să o introducă, este să luați concediu pentru îngrijirea copilului până acesta va împlini 1 an și 2 luni, în schimb, indemnizația va constitui 90% din baza de calcul, dar nu mai puțin decât triplul indemnizației minime lunare.

Reamintim că potrivit legii, un părinte, care primește indemnizație pentru îngrijirea copilului, poate lucra în continuare full-time, fără ca aceasta să îi fie suspendată. În plus, în Codul Muncii vor fi prevăzute condițiile conform cărora părinții pot lucra cu program flexibil sau cu regim hibrid de muncă.

Meseria de tată — cea mai masculină meserie din lume


Cel mai probabil, legiuitorii moldoveni s-au inspirat din exemplul Marii Britanii. Acolo se implementează din 2015 un sistem în care ambii părinți pot partaja 50 de săptămâni din concediul pentru îngrijirea copilului sau îl pot alterna ori beneficia simultan de el.


Am efectuat un sondaj de opinie în rândul abonaților și abonatelor canalului de Telegram „Salarii în Moldova”. Conform rezultatelor acestuia, 71% dintre bărbați și-au exprimat disponibilitatea de a partaja cu soția lor concediul pentru îngrijirea copilului. 12% dintre respondenți nu ar face acest lucru, iar restul 17% nu au oferit un răspuns concret. Am remarcat faptul că numărul femeilor care nu salută inițiativa este egal cu cel al bărbaților, iar cel al susținătoarelor inițiativei este un pic mai mare decât cel al susținătorilor, adică 75%.

Dar a fi gata nu înseamnă a lua efectiv concediul pentru îngrijirea copilului, mai ales dacă familia nu dorește să piardă veniturile adesea mai mari ale tatălui. Deși au dreptul la concediu paternal, doar 27% din numărul total de bărbați din Marea Britanie îl solicită.

Lucrurile stau cu totul altfel în Suedia. Pentru a menține echilibrul familial, autoritățile suedeze au mers mult mai departe. Acolo, concediile pentru îngrijirea copilului sunt: maternal, paternal și comun. Mai mult, tații nu pot ceda partenerei concediul lor, așa că ori îl valorifică, ori îl pierd. 

Și această practică dă rezultate! Aproximativ 90% dintre tații suedezi își iau acest concediu și primesc o indemnizație în cuantum de 80% din câștigurile lor medii lunare. Psihologii sunt convinși că acesta este cel mai bun lucru pe care ei îl pot face pentru copilul lor. Numeroase studii arată că implicarea taților în creșterea copiilor, chiar din primele zile de viață, are un efect pozitiv asupra conexiunii spirituale dintre ei și copil, iar micuții cresc mai sănătoși din punct de vedere mintal. Acest lucru, desigur, influențează și starea de spirit a mamelor. 

 

Articole asemănătoare