Înapoi

După salariul minim din sectorul real, a fost mărit și cel din sectorul bugetar. Oare acesta va ține pasul cu scumpirile?

20 Mai, 2022 3752
După salariul minim din sectorul real, a fost mărit și cel din sectorul bugetar. Oare acesta va ține pasul cu scumpirile?
Salariul minim al angajaților de stat va fi ridicat la nivelul celor din sectorul real al economiei. De la 1 mai ei vor primi cel puțin 3500 de lei. Vor beneficia de plăți compensatorii cei care, conform metodologiei actuale de calcul a salariilor, primesc lunar mai puțin decât suma indicată.

Decizia respectivă a fost adoptată pe 18 mai, iar pe 20 mai a intrat în vigoare. 

Majorarea a fost propusă în contextul revizuirii salariului minim garantat în sectorul real al economiei. Acesta include toate întreprinderile, organizațiile și instituțiile cu autonomie financiară — adică achită din propriile profituri salariile angajaților.

Salariul minim este acum de 20,71 lei pe oră sau 3500 lunar pentru un loc de muncă cu normă întreagă (aproximativ 169 de ore pe lună)

Pentru a afla cum a fost modificat salariul minim al lucrătorilor cu diferite calificări, vom face referire la Hotărârea Nr. 743 din 11-06-2002 cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară (autonomie financiară — termen utilizat pentru a descrie întreprinderile din sectorul real).

În Hotărâre este un tabel care conține cuantumurile minime ale salariilor de funcții/salariilor tarifare, pe care îl prezentăm mai jos.
 
Categorii de angajați după nivelul de pregătire profesională Coeficientul de multiplicitate față de cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real
Muncitori necalificați 1,0
Muncitori de calificare medie 1,20
Muncitori de calificare superioară 1,40
Specialiști 1,50
Personal de conducere 2,00

De aici reiese că muncitorilor de calificare medie trebuie să li se plătească nu mai puțin de 4200 de lei, specialiștilor — minim 5250, iar salariul personalului de conducere trebuie să nu fie mai mic de 7000 de lei.

Salariile și creșterea prețurilor


Salariul minim a fost revizuit din cauza inflației și a crizei provocate de pandemia Covid-19 în Moldova. Creșterea acestuia a fost propusă de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului din Moldova, potrivit cărora, în 2021, indicele prețurilor de consum a crescut cu 13,94% — cu atât a crescut prețul coșului minim de consum.

Prețurile au crescut și mai accelerat în acest an. Conform presupunerilor Băncii Naționale, în al treilea trimestru rata inflației va ajunge la 31%. Salariul minim în sectorul real nu ține pasul cu aceasta — creșterea sa fiind de 19%.

Pe final menționăm că mediul de afaceri nu a primit cu entuziasm creșterea salarială, deoarece atunci când salariul minim crește, povara fiscală devine mai grea — iar afacerile au fost lovite mai întâi de pandemie, apoi de război. Pentru a face față, antreprenorii cresc prețurile, salariile trebuie să țină pasul cu ele, impozitele cresc din nou, prețurile iar cresc. Așa se formează un cerc vicios, pe care Moldova încă nu îl poate străpunge.

Articole asemănătoare