Înapoi

În această vară, moldovenii își caută mai activ de muncă decât de obicei

10 August, 2023 1911
În această vară, moldovenii își caută mai activ de muncă decât de obicei

Vara este considerată un sezon scăzut pe piața muncii — în această perioadă atât numărul de posturi vacante, cât și cel al candidaților este mai mic din cauza concediilor. Dar anul acesta totul este diferit: statistica site-ului de căutare de lucru și angajare a personalului Rabota.md indică o activitate sporită a persoanelor care își caută un loc de muncă. Astfel, doar în luna iulie au fost înregistrate aproape 1 000 000 de accesări ale site-ului.

Dacă în luna mai utilizatorii au trimis peste 142 488 de CV-uri prin intermediul Rabota.md, în iunie numărul acestora a ajuns la 181 132 — un record absolut! — iar în iulie a scăzut ușor până la 150 788. În orice caz, în ambele luni de vară au fost trimise cu 50% mai multe CV-uri decât în iunie - iulie 2022.
Infografic cu dinamica trimiterii CV-urilor de către utilizatorii Rabota.md în perioada mai-iulie în anul 2022 și 2023În opinia managerului de proiect Rabota.md, Vladimir Boșneak, activitatea solicitanților poate fi influențată de faptul că alternativele de vacanță au devenit mai puține și mai scumpe: „Acum nu poți merge în Ucraina, Turcia a devenit semnificativ mai scumpă, alte destinații — la fel. În cadrul proiectului nostru JobJob, în care luăm interviuri de la angajații din Moldova și le publicăm pe TikTok, mulți dintre aceștia spun că nu vor pleca nicăieri în această vară".


Tradițional, pe piața muncii din Moldova, în această perioadă sunt deosebit de solicitați muncitorii sezonieri — chelneri, barmani, personal de serviciu. În plus, companiile au nevoie și de manageri de vânzări, vânzători-consultanți, șoferi-expeditori, contabili și economiști. Aproape toate aceste specializări sunt solicitate și în rândul candidaților, astfel putem spune că cererea corespunde ofertei.
Infografic cu date despre piața muncii din Moldova în vara anului 2023
„O astfel de activitate a candidaților în timpul verii este un semn bun. Când candidații nu sunt siguri că își pot găsi o slujbă mai bună decât cea pe care o au în prezent, ei nu manifestă inițiativă și preferă să aștepte vremuri mai bune la locul de muncă actual”, a declarat Vladimir Boșneak.

Rabota.md oferă o soluție complexă pentru problema angajării și recrutării de personal în Moldova. Echipa portalului este mereu în pas cu tendințele și necesitățile candidaților și angajatorilor — astfel a apărut Lucru.md, unde este mult mai comod să cauți un loc de muncă aproape de casă. Astfel a apărut și aplicația JobJob și canalul de Telegram „Salarii în Moldova”, unde toate posturile vacante au salariul indicat. Acest lucru atrage mai mulți candidați și permite companiilor să ocupe mai repede pozițiile vacante.


Articole asemănătoare