Înapoi

În Moldova se intenționează introducerea unei cote de impozitare de 18% pentru cei care câștigă mai mult de 1 milion de lei pe an

18 Noiembrie, 2022 3012
În Moldova se intenționează introducerea unei cote de impozitare de 18% pentru cei care câștigă mai mult de 1 milion de lei pe an

Autoritățile din Moldova intenționează să reintroducă mecanismul de impozitare progresivă a veniturilor: cine câștigă mai mult, plătește mai mult. Propunerea este inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2023, prezentat pentru consultările publice, transmite IPN.

Potrivit proiectului, cuantumul impozitului pentru persoanele fizice, întreprinzătorii individuali și persoanele care desfășoară activități profesionale în domeniul justiției și sănătății va fi de:

  • 12% din venitul anual impozabil, dacă acesta nu depășește suma de 1 mln de lei;
  • 18% din venitul anual impozabil, dacă acesta depășește suma de 1 mln de lei.

Persoanele fizice rezidente care obțin un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei, li se va păstra dreptul de micșorare a cuantumul venitului anual impozabil obținut cu valoarea scutirii personale.

Mecanismul de impozitare progresivă a fost deja aplicat în Moldova până în anul 2018, după care a fost înlocuit cu o cotă fixă — 12% din venitul anual impozabil pentru toți.

Potrivit unor calcule efectuate de autorități, revenirea la două cote de impozitare va aduce în bugetul de stat 94 de milioane de lei suplimentare. Menționăm că, potrivit Serviciului Fiscal de Stat, 4007 de persoane au declarat venituri anuale de peste 1 mln de lei în anul 2021.

Articole asemănătoare