Germania a lansat un experiment de șase luni cu privire la introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile în 45 de companii din întreaga țară, relatează Euronews. Angajații lucrează cu o zi mai puțin, menținându-și salariul integral.
Susținătorii germani ai săptămânii de lucru prescurtate speră că această schimbare îi va face pe angajați mai fericiți și mai productivi în contextul încetinirii creșterii productivității și al deficitului de forță de muncă din Germania. În plus, introducerea noului program de lucru ar trebui să ajute la ocuparea posturilor vacante prin atragerea la muncă a celor care nu vor să lucreze cinci zile pe săptămână.
Deosebit de acută este problema deficitului de angajați înalt calificați. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a Germaniei, până la sfârșitul anului 2023, dificultăți în ocuparea posturilor vacante au întâmpinat jumătate dintre companiile germane.
Pe această temă: Situație complicată pe piața muncii din Moldova. Concluziile anului 2023 și prognoze pentru 2024
Încă nu este clar dacă prescurtarea săptămânii de lucru va rezolva această problemă, dar germanii înșiși au primit ideea cu entuziasm. Un sondaj realizat de centrul analitic Forsa a arătat că trei sferturi dintre angajați ar dori ca guvernul să introducă posibilitatea unei săptămâni de lucru de patru zile. Ideea a fost susținută și de două treimi dintre angajatori.