Înapoi

Eticheta e-mailurilor: 15 crime comise de solicitanți

03 Octombrie, 2019 5915
Eticheta e-mailurilor: 15 crime comise de solicitanți
Vă scriu – mai mult se poate oare? Ce vreţi să vă mai spun, şi cum? Eu ştiu, puteţi cu nepăsare să mă dispreţuiţi de-acum.
Aleksandr Pușkin. „Scrisoarea Tatianei către Oneghin”


Mulți solicitanți gândesc ca Tatiana. Ceva de genul „eu vă scriu, mai mult se poate oare, da, am uitat să vă salut și nu am ținut cont de sutele de reguli ale unei conversații oficiale, dar eu v-am scris! E suficient, fiți buni și răspundeți-mi mai repede”!

Nu domnilor și doamnelor. Nu e suficient doar să scrieți o scrisoare. Trebuie să o mai scrieți și frumos, și corect, și politicos. De fapt, mulți nu cunosc cum se scriu scrisorile de afaceri. Să nu știi să comunici prin e-mail, în epoca rețelelor sociale și a emoticoanelor – nu este rușinos. Mult mai jenant este să nu știi cum NU trebuie să comunici cu angajatorii, căci dacă știi cum nu trebuie înseamnă că știi cum trebuie.

Anume după felul în care ați scris e-mailul, angajatorul, clienții și oamenii de afaceri vă vor judeca, atât din punctul de vedere al personalității dvs. cât și al viitorului angajat sau partener în afaceri. Astăzi, vă vom povesti despre cele mai răuvoitoare, cele mai interzise încălcări în corespondența electronică cu angajatorii. Despre crimele conținutul cărora este gravurat pe cazanele iadului.

Crima 1: Niciodată nu vă salutați și niciodată nu spuneți la revedere!


De ce să vă faceți griji? Angajatorilor și așa le este bine. Ei și așa sunt salutați în oficiu, pentru ce lor acest salut în e-mail? Asta ar însemna să citești litere în plus. Mai bine treceți imediat la subiect, de parcă ați zbura în altă mașină la o cotitură și ați ieși să cereți explicații. Angajatorii niciodată nu se vor supăra pe faptul că nu vă salutați. Alți interlocutori – la fel. Salutul pe internet a fost inventat de Satana ca să fure timpul utilizatorilor.
Încercați întotdeauna să scrieți „Bună” în loc de „Bună ziua” cum preferă oamenii politicoși. Pentru „Bună” veți fi iubit atât de mult încât vor mai pune lemne sub cazan.

Crima 2: Nu vă semnați niciodată la finalul mesajului!


Ce s-ar întâmpla dacă ei vă vor cunoaște numele? Ce s-ar întâmpla dacă ei vor cunoaște și numărul dvs. de telefon? Vor ști cum să se adreseze și vor ști cum să vă contacteze! Dar noi nu avem nevoie de asta! În niciun caz nu semnați cu numele dvs. și nu lăsați datele de contact la sfârșitul scrisorii!

Crima 3: Nu indicați subiectul mesajului!


Dacă cumva veți scrie la subiectul e-mailului, de exemplu „CV pentru postul de copywriter”, veți fi imediat observat, iar scrisoarea dvs. va fi citită. Iar dacă nu veți indica – nu vor citi sau vor pierde mesajul în mapa cu spam. Exact de ce aveți nevoie!

Ah da, încă mai puteți scrie toată scrisoare deodată la subiectul e-mailului. Spațiul pentru text în interface-ul poștei electronice este un lucru absolut inutil. Nu-i clar de ce în general a fost creat.

Crima 4: Niciodată nu citiți anunțurile de angajare!


De ce? De ce să citiți în anunțurile de angajare despre programul de muncă, salariu și locația oficiului, cerințele față de solicitanți și lista responsabilităților? E mai simplu să scrieți un e-mail ca să vă explice personal. Nu, ei nu au obosit să repete, lor le place această ocupație și nu contează cum planificați să vă demonstrați atenția la detalii și gândirea analitică pe care o manifestați față de postul la care candidați. Ei pur și simplu caută cui să-i plătească.

Crima 5: Urlați!


Caps Lock a fost creat pentru scrisorile de afaceri. Angajatorii ADORĂ când cineva URLĂ la ei. Nu credeți? ÎNCERCAȚI! Din motive de precauție, dați un ton agresiv scrisorii, faceți-l pe angajator să tremure de frică, să înțeleagă ei că au de a face cu un adevărat MOSTRU al vânzărilor.

Crima 6: Îl citați pe Eminescu!


Improvizați, de ce nu? Compuneți un e-mail în versuri. Folosiți epitete din dicționarul interzis al vechii limbi române. Începeți mesajul cu „Prin prezentul hrisov tind să vă anunț că voi să aplic pentru o poziție foarte atractivă în compania dvs. și anume magazioner. Cu cât mai mult rafinament manifestați, cu atât mai neînțeles veți fi și cu atât mai multe lemne pe foc sub cazan, nu uitați!

Crima 7: Folosiți jargoane!

De exemplu:

Hey, fraiere, am găsit anunțul vostru pe un site! O păsărică mea șoptit că aveți nevoie de un flăcău de treabă. Sunt gata să lucrez jumătate de an, nu mai mult. Conceptele mele nu-mi permit să lucrez mult pentru un nene.


Dacă veți avea noroc, interviul de angajare se va desfășura la pușcărie.

Crima 8: Uitați să scrieți mesajul!


Cine în general a inventat că trebuie de scris și un mesaj? Scrie clar: trimiteți CV-ul! Așa și faceți, expediați CV-ul, indicați adresa electronică și gata, fără salut, fără mesaj, fără semnătură și explicații. De dorit ca documentul să se numească „fără nume.docx”, atunci angajatorul mai repede ca înțelege că are în față un CV genial care aparține anume angajatului de care are nevoie!

Iar dacă v-ați înțeles să trimiteți un document, șablon sau portofoliu, mesajul cu siguranță nu e necesar! Angajatorul și singur ține minte că o săptămână în urmă a discutat cu dvs. atunci când ați spus că veți expedia un document. De ce să explicați încă o dată ce este și cum vă numiți?

Crima 9:  Întotdeauna scrieți de pe un mail fals sau creat în adolescență!


Uitați despre faptul că oamenii de afaceri crează pentru lucru, de obicei, conturi de genul numeprenume@gmail.com. Ați creat prima poștă electronică la vârsta de 13 ani, little_devil@yahoo.com. De ce trebuie să irosiți timp pentru a crea un mail nou? Angajatorii se vor descurca singuri.

Crima 10: Mereu vă adresați către o singur persoană!


Iată scrieți e-mailul, indicând în cc al doilea destinatar. Niciodată, rețineți, niciodată nu vă adresați la ambii destinatari. Lăsați-l pe al doilea să se simtă ignorat – cine este el ca să fie menționat? Cel mai bine să nu menționați pe nimeni, noi doar avem nevoie de mai multe lemne pe foc!

Crima 11: Mereu tutuiți!


Dvs. discutați cu o singură persoană, corect? Nu cunoașteți, poate e mai mic de patru ori decât dvs. De ce să scrieți „dvs.”? Și încă cu majusculă, e banal! Nu, trebuie create relații de prietenie din prima scrisoare, de aceea treceți imediat la „tu”!

Crima 12: Scrieți eseu!


Se spune că, cu cât e-mailul este mai succint, cu atât mai repede veți primi răspuns. Dar nu avem nevoie de asta, noi suntem gata să așteptăm săptămâni, de aceea, la dracu’ brevitatea! Haideți să scriem scrisori imense într-un singur aliniat pe o pagină, indicând ce-i mai important abia la sfârșitul propoziției. E timpul să ne fie dor de lecțiile de literatură.

Crima 13: Niciodată nu menționați despre documentele atașate!


Ce contează ce link ați copiat sau ce document ați atașat? Angajatorul singur se va descurca, nu e pentru prima dată. Mai ales că fără dvs. în companie este atât de plictisitor, iar angajatorul are o grămadă de timp liber pentru a sorta poșta electronică. E mai interesant, când nu știi ce și unde!

Crima 14: Cât mai multe emotioane!


Ne aflăm în internet, aici acest lucru e admis. Emoticonul este un zâmbet, astfel arătați cât de binevoitor sunteți. Cu cât mai multe zâmbete, cu atât mai multă bunăvoință, iar dacă să colorăm tot textul, angajatorul va fi binedispus! Atât de binedispus, încât sub cazanul dvs. se vor adăuga încâ niște lemne!

Crima 15: Nu vă limitați la o singură scrisoare!


Ați scris o dată? Peste un minut nu v-au răspuns? Scrieți încă o dată!  Repetați! Angajatorul cu siguranță se plictisește și el, pur și simplu, așteaptă adunând scrisori ca să vă răspundă la toate odată. Iar dacă el va vedea o scrisoare marcată cu „RĂSPUNDEȚI URGENT VĂ ROG”, desigur că imediat va răspunde.

Dragi cititori!

Noi, cei de la Rabota.md, sincer sperăm că știți ce înseamnă „sarcasm” și ați înțeles foarte bine că nu am avut în vedere ceea ce am scris, ci fix invers.

Internetul este aceeași platformă de comunicare cum este lumea reală, de aceea aici sunt valabile reguli similare: De exemplu:
  1. Mereu să scrieți corect.
  2. Să nu uitați de politețe.
  3. Să vorbiți cu interlocutorul așa cum vă doriți să vă vorbească dvs.

Nu comiteți crime în comunicarea electronică și va fi totul bine!

Articole asemănătoare