Înapoi

Munca pentru persoanele cu dizabilități: mit sau realitate?

28 Ianuarie, 2021 10849
Munca pentru persoanele cu dizabilități: mit sau realitate?

În anul 2012 a fost adoptată legea cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Deja demult Codul contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi pentru angajatorii care refuză să angajeze persoane cu dizabilități.  

Vorbim despre organizații cu peste 20 de angajați.

Prin lege, angajatorii sunt obligați să aloce 5% din locurile de muncă cetățenilor cu dizabilități.

Ce mai prevede legea?


Potrivit Codului Muncii, persoana cu dizabilități are dreptul să lucreze șase ore pe zi în loc de opt, dar să primească salariul pentru opt ore lucrate. De aceea, angajatorul trebuie să aibă o anumită rezervă financiară în astfel de situații.

Plus la toate, dacă anterior agenția pentru ocuparea forței de muncă înregistra doar persoane cu gradul III de dizabilitate, acum de acest drept beneficiază și cei cu gradul I și II.

Potrivit legii, toate persoanele cu dizabilități, care au o capacitate de muncă păstrată de la 20%,  au dreptul să se înregistreze la ANOFM și să fie angajate.


Potrivit articolului 62 din Codul Muncii al RM, se interzice aplicarea perioadei de probă în cazul încheierii contractului individual de muncă cu persoanele cu dizabilități.

Potrivit articolului 96 din Codul Muncii al RM, pentru persoanele cu dizabilități severe și accentuate se stabilește o durată redusă a timpului de muncă de 30 de ore pe săptămână, fără diminuarea drepturilor salariale şi a altor drepturi prevăzute de legislația în vigoare.

Potrivit articolului 121 din Codul Muncii al RM, persoanele cu dizabilităţi de vedere severe beneficiază de un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puţin 4 zile calendaristice. Iar unuia dintre părinţii care au 2 şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 14 ani (sau un copil cu dizabilităţi) li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de 4 zile calendaristice.
Și cel mai important articol:
 
Articolul 8. Interzicerea discriminării în sfera muncii
În cadrul raporturilor de muncă acţionează principiul egalităţii în drepturi a tuturor salariaţilor. Orice discriminare, directă sau indirectă, a salariatului pe criterii de sex, vârstă, rasă, culoare a pielii, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, domiciliu, dizabilitate, infectare cu HIV/SIDA, apartenenţă sau activitate sindicală, precum şi pe alte criterii nelegate de calităţile sale profesionale, este interzisă.


De fapt, mulți experți ajung la concluzia că problema angajării persoanelor cu dizabilități nu constă în lipsa legilor, ci în lipsa motivației din partea angajatorilor.

Atunci cum o persoană cu dizabilități își poate găsi un loc de muncă?


Agenții economici deseori se tem să angajeze la muncă un invalid. E frica de responsabilitate, lipsa voinței de a suporta cheltuieli suplimentare și elementara discriminare. Pe umerii angajatorului stă crearea locului de muncă și adaptarea lui la necesitățile angajatului, instalarea echipamentului special, reducerea timpului de muncă și oferirea concediului suplimentar.
Totodată, deseori angajatorii, care au îndeplinit prevederile legii și au angajat persoane cu dizabilități, nu regretă acest lucru. Au obținut angajați responsabili, cu capacitate de muncă și dorință de a lucra.
Pentru a găsi un loc de muncă, o persoană cu dizabilități trebuie să urmeze practic aceleași etape pe care le trece o persoană obișnuită, dar fiecare dintre ele este mult mai complicată:
  1. Să se înregistreze la ANOFM;
  2. Să obțină studiile necesare și abilități practice;
  3. Să găsească un angajator care este gata să urmeze prevederile legii;
  4. Să obțină un job, după ce trece etapa cea mai complicată: interviul de angajare și autoprezentarea;
  5. Să rămână la locul de muncă, îndeplinindu-și sarcinile și aducând venit companiei.

Unele persoane cu dizabilități în zadar cred că niciodată nu-și vor putea găsi un loc de muncă, întrucât nu pot face nimic din cauza nevoilor speciale. Trebuie să caute un job care le permite să facă ceea ce pot.
În Republica Moldova nu sunt multe companii care activ oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilități. Cu excepția organizațiilor publice și a întreprinderilor sociale, putem enumera doar call-centrele marilor companii, fabrici de confecții și ziare.

Principalele abilități valoroase ale persoanelor cu dizabilități rămân cunoașterea limbilor străine și lucrul la calculator.


La fel și mintea ascuțită, capacitate de învățare, creativitate și acuratețe.

Cel mai probabil există locuri de muncă în profesii precum:
Acestea sunt principalele dar nu toate profesiile în care puteți găsi de lucru. În funcție de dizabilitate, munca poate fi diferită: cineva are nevoie de un job care îi permite să stea așezat, iar unii sunt gata să accepte munca fizică. Unele organizații, de exemplu, au nevoie de operatori de supraveghere video, chiar de la distanță. Stați și urmăriți angajații și clienții pe ecran. Persoanele cu dizabilități pot fi psihologi sau asistenți sociali competenți și empatici.

De asemenea, pe Rabota.md există două rubrici: Lucru pentru persoane cu dizabilități și Muncă la distanță, în care cei cu nevoi speciale pot găsi posturi vacante potrivite.

Cum să-ți aperi drepturile?


Dacă sunteți supuși discriminării, contactați Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Apelurile la linia fierbinte sunt gratuite de la orice telefon fix sau public de pe teritoriul Republicii Moldova. Confidențialitatea dvs va fi păstrată.

0-8003-3388
Egalitate.md


Alte organizații care oferă ajutor și consultații:
  1. Alianța Organizațiilor pentru persoanele cu dizabilități
  2. Asociația Copiilor Surzi din Moldova
  3. Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect „CULTUM"
  4. Asociaţia „MOTIVAŢIE" din Moldova
  5. Asociatia de Suținere a Copiilor cu Cerințe Speciale
  6. Asociaţia Persoanelor cu Deficienţe de Auz din Cantemir
  7. Asociaţia Obștească „VERBINA"
  8. Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități
  9. Centrul „Speranța"
  10. Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin"
  11. Keystone Human Services International Moldova Association
  12. Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina
  13. AO Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel"

Articole asemănătoare