În tinerețe pare că până la pensie mai este mult, iată de ce majoritatea nici nu se gândesc la cum se formează aceasta, stagiul necesar și de ce este important să refuze salariul „în plic”. Dar ca să aveți o viață confortabilă la pensie trebuie să vă gândiți la siguranța financiară din timp. Cu recomandări importante în acest sens vine Banca Națională a Moldovei.
De ce depinde mărimea pensiei?
Pentru mulți pensionari în Moldova venitul principal este pensia de stat. Mărimea ei depinde direct proporțional de durata stagiului de cotizare și contribuțiile sociale, plătite din venituri oficiale (de regulă, din salariu). Respectiv, cu cât mai mare este venitul oficial, cu atât mai mare va fi și pensia.
De ce să ne gândim la pensie de acum?
Sistemul public de pensii al Moldovei funcționează după principiul redistributiv: statul colectează contribuții sociale de pensii de la salariații de astăzi și le plătește imediat pensionarilor. Adică banii pe care îi plătiți în calitate de contribuabil la sistemul de pensii nu se duc într-un cont personal, ci sunt folosiți pentru plățile alocate persoanelor care acum se află la pensie. Chiar dacă legea garantează dreptul la pensie, nu este specificat cât de mare va fi aceasta și dacă va putea să vă satisfacă toate nevoile. Din acest motiv, pe lângă pensia de stat, contează să vă gândiți la surse de venit suplimentare pentru a vă asigura stabilitatea financiară la bătrânețe.
Cum vă puteți pregăti de ieșirea la pensie?
Banca Națională a Moldovei
propune să analizați următoarele opțiuni:
- Crearea unui portofoliu de investiții: investiți resursele voastre în acțiuni, obligațiuni, depozite și alte produse financiare, ce vor aduce un venit stabil;
- Aderarea la un sistem de pensii private: încă nu există în Moldova, dar puteți apela la fonduri străine, care acceptă contribuții ale nerezidenților;
- Asigurarea de viață cu acumulare de capital: efectuați periodic contribuții, iar la sfârșitul duratei contractului, adică la atingerea vârstei de pensionare, veți primi suma asigurată împreună cu profitul sub forma unei indemnizații.
Dacă nu aveți experiență în investiții sau nu sunteți încrezuți cum puteți administra mai eficient resursele proprii, atunci adresați-vă la un consultant de investiții. Asigurați-vă că el are o licență de activitate și este înscris în Registrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Astfel, vă este garantat că serviciile vă vor fi oferite de persoane competente și bine intenționate.