Înapoi

9 capcane în anunțurile de angajare

23 Iunie, 2022 18005
9 capcane în anunțurile de angajare

Unii angajatori sunt fără scrupule și fac tot posibilul să lucrați pentru câțiva bănuți, să vă stoarcă de bani sau să vă implice în activități îndoielnice. Pentru a nu pierde timpul, căutând la nesfârșit oferte de lucru, și a minimiza potențialele riscuri, trebuie să citiți în detaliu descrierea postului. Haideți să decodificăm limbajul secret al acesteia.

Nr.1 Salariu între 5 000 și 50 000 de lei


Nu vă lăsați fermecați de așa gen de anunțuri. De obicei, astfel de salarii sunt întâlnite în domeniul vânzărilor și cel al imobiliarelor și indică faptul că veniturile vor fi formate dintr-un salariu fix plus procente din vânzări. Valoarea lor reală, însă, este undeva la jumătatea intervalului specificat.

Nr.2 Accentul se pune pe confort și ceaiul cu biscuiți


O momeală numai bună pentru candidații care nu își cunosc valoarea și sunt atât de disperați, încât sunt gata să-și sacrifice perspectivele de carieră pentru aceasta. Dar oricât de importantă nu ar fi cultura organizațională, nu se pot plăti facturile cu ea, nu-i așa?

Nr.3 Descrierea vagă a postului de muncă


„Vrei să câștigi bani folosindu-ți creativitatea?”, „Vrei să lucrezi puțin și să câștigi mult?”, „Ai deja 18 ani? Avem un post de muncă interesant pentru tine!” Dacă oferta sună prea bine, atunci cel mai probabil așa și este. Anunțurile fără detalii și responsabilități indicate ar trebui să vă pună în gardă. Prin intermediul lor posibil se urmărește implicarea voastră în activități ilegale.

Nr.4 Se caută un om-orchestră


„Candidatule ideal, noi știm că tu exiști!”, se zice, sub formă de flirt, într-un anunț de angajare echivalent cu un volum de „Moromeții” din cauza listei lungi de responsabilități. Atunci când o companie caută o persoană care să fie și specialist în marketing, și designer, și manager de birou, și omul de la curățenie, înseamnă că vrea să economisească profitând de ea. Aveți nevoie de un astfel de post de muncă? Poate doar dacă tindeți la titlul de Omul-orchestră al anului. 

Nr.5 Compania ascunde ceva


Dacă activitatea angajatorului este transparentă, atunci acesta nici nu are ce ascunde. Iar dacă în anunțul de angajare nu este specificat tipul de activitate al companiei, atunci ceva nu e curat la mijloc, așa că gândiți-vă bine dacă doriți să riscați. 

Nr.6 Vi se cer bani 


Dacă înainte de angajare vi se solicită să plătiți pentru instruire, uniformă, ustensile, acces la careva materiale sau să investiți în „proiecte-minune de pe Internet”, atunci este foarte probabil că aveți de-a face cu marketingul de rețea sau cu o piramidă financiară. În procesul de angajare, trebuie să plătiți doar pentru deplasarea la locul interviului.  

Nr.7 Vi se cere să lucrați gratuit


Poate fi vorba de câteva săptămâni de probă neplătite sau vreun task voluminos, apoi încă unul și încă unul, pentru a determina, cu cea mai mare precizie, nivelul vostru de profesionalism... și iată așa pierdeți timp, sunteți respins și apoi vă găsiți pe Internet produsul muncii de la task-ul îndeplinit. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să refuzați categoric astfel de metode de testare — ele sunt importante pentru companii și vă ajută să înțelegeți cu adevărat dacă noul post de muncă este potrivit pentru voi. 

Nr.8 Remunerarea muncii prin intermediari


Riscă să cadă în această capcană cei care caută un post de muncă la distanță. Trebuie să fiți vigilenți atunci când răspundeți la anunțuri de angajare în care se indică plata pe un portofel electronic, nu pe card. Angajatorii de încredere utilizează metode transparente de plată.

Nr.9 Vi se cer prea multe date personale


Dacă, în cadrul interviului sau chiar înainte de acesta, vi se cere copia buletinului de identitate, a certificatului de căsătorie sau poate sunteți întrebați numele de fată al mamei, atunci e cazul să puneți la îndoială credibilitatea angajatorului. Pseudo-angajatorii vă pot folosi datele și le pot vinde spammerilor. Încă ceva, nu semnați nimic fără să citiți — nici nu știți cum, ceea ce aveți în față, e un contract de credit pe numele vostru.   
   

Articole asemănătoare