Înapoi

Barbie merge la un interviu de angajare: ajută frumusețea în obținerea unui loc de muncă și atingerea succesului?

27 Iulie, 2023 5316
Barbie merge la un interviu de angajare: ajută frumusețea în obținerea unui loc de muncă și atingerea succesului?

Frumusețea, după cum știm, este în ochii privitorului — fiecare are propria sa idee despre ideal. Dar știm cu toții că prima impresie contează foarte mult, inclusiv în timpul interviurilor de angajare, iar unele cercetări confirmă faptul că persoanele care sunt atractive după standardele sociale, pot avea anumite avantaje atunci când își caută un loc de muncă și când vine vorba de creșterea în carieră. Acest fenomen se numește „pretty privilege” (din engleză) — privilegiul frumuseții.

Conceptul de „pretty privilege” se bazează pe efectul de halou. Acesta este o eroare de percepție în urma căreia oamenii atribuie trăsături de caracter unei alte persoane în funcție de impresia generală (și deseori superficială) pe care o au despre acea persoană. De exemplu, dacă un consultant dintr-un magazin arată bine îngrijit, clienții vor decide în subconștient că acesta este mai competent, mai atent și mai demn de încredere.

❗️ Un raport al Institutului German de Economie a Muncii a constatat că specialiștii și specialistele cu un aspect fizic mai atractiv pot câștiga cu 15% mai mult decât omologii lor mai puțin atractivi.

❗️ Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Economică, chelnerițele și ospătarii cu aspect fizic atractiv din SUA câștigă cu aproximativ 1 200 de dolari mai mult, pe parcursul unui an, ca bacșiș decât cei mai puțini atractivi.

Desigur, un astfel de privilegiu are și o parte negativă: persoanele considerate de societate atractive se pot confrunta cu negativismul bazat exclusiv pe aspectul lor și pe stereotipul „frumoasă, dar prostă” (sau "frumos, dar prost" — totuși, studiile arată că femeile sunt judecate mai des după aspectul fizic decât bărbații).

Într-un timp, se răspândise o istorie despre o americancă care ar fi fost concediată de la o bancă pentru că era „prea sexy” — fustele ei creion, bluzele mulate și tocurile înalte „distrăgeau” prea mult colegii și conducere.

Conform legii, orice formă de discriminare la angajare este interzisă. Cu toate acestea, la etapa de selecție, managerul de resurse umane poate respinge candidații pe baza fotografiei lor și poate refuza să-i accepte pe cei care au ajuns la interviu, dar nu i-au impresionat din motive aleatorii. Se manifestă o cerință specială față de aspectul fizic al candidaților în domeniul serviciilor și al celor care aspiră să fie „fața companiei” — de exemplu, secretarii. Este posibil ca unii specialiști în resurse umane nici să nu-și dea seama că au respins o persoană din cauza aspectului fizic al acesteia — aceasta este o manifestare a efectului de halou deja menționat.

Dacă nu sunteți acceptat la locul de muncă din cauza coafurii considerate „neserioase”, tatuajelor, greutății corporale sau, de exemplu, aspectului de păpușă, nu vă întristați, probabil că este chiar mai bine așa. Gândiți-vă la asta ca la un filtru — de ce ați vrea să vă înconjurați de oameni care judecă doar după copertă?
 

Articole asemănătoare