Înapoi

Ajutor de șomaj: cine poate beneficia și cum să îl primești în Moldova. Instrucțiune detaliată pentru 2025

19 Februarie, 2025 1062
Ajutor de șomaj: cine poate beneficia și cum să îl primești în Moldova. Instrucțiune detaliată pentru 2025

În trimestrul III al anului 2024 rata șomajului în Moldova a constituit 3,6%. Asta înseamnă că peste 33 000 de persoane erau oficial fără un loc de muncă. Îți povestim cum poți primi sprijin financiar din partea statului în timpul căutării unui loc de muncă, dacă tu sau apropiații tăi v-ați regăsit printre aceste persoane.

Ce este ajutorul de șomaj?

Ajutorul de șomaj este o măsură de sprijin acordată de stat cetățenilor fără un loc de muncă. Acesta ajută la compensarea parțială a veniturilor pierdute până la găsirea unui nou loc de muncă.

Pentru a pretinde la ajutor, trebuie mai întâi să obții statutul de șomer. Îl pot dobândi persoanele care și-au pierdut locul de muncă din cele mai diverse motive: reduceri de personal, demisie voluntară, falimentul afacerii etc.

Pentru a te înregistra în calitate de șomer, trebuie să te adresezi la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Poți găsi adresele oficiilor pe această pagină.

Prin intermediul ANOFM, poți urma cursuri gratuite de formare profesională, confirma competențele existente prin certificate, accesa stagii profesionale sau primi alte ajutoare. Pentru fiecare șomer înregistrat se alcătuiește un plan individual de angajare.

Cine poate obține statutul de șomer?

Pentru a obține statutul de șomer în Moldova, trebuie să corespunzi următoarelor criterii:

  • Ai cel puțin 16 ani, dar nu ai atins vârsta stabilită pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă;
  • Ești apt/ă de muncă;
  • Nu ai un loc de muncă;
  • Nu studiezi la o formă de învăţământ cu frecvență;
  • Nu deții o patentă de întreprinzător individual;
  • Nu ești fondator, asociat sau administrator al unei persoane juridice cu scop lucrativ (cu excepția celor aflate în proces de insolvabilitate, lichidare sau sunt inactive)
  • Cauți activ de lucru, atât independent, cât și prin ANOFM, și ești disponibil/ă să începi activitatea de muncă.

Cum obții statutul de șomer?

Pentru a-ți confirma la ANOFM dreptul la șomaj, ai nevoie de următoarele documente:

  1. Buletin de identitate sau permis de ședere;
  2. Acte de studii şi certificate de calificare deținute;
  3. Copia ordinului de eliberare de la ultimul loc de muncă, dacă ai activat în ultimele 24 de luni premergătoare adresării la ANOFM.

Unele categorii de cetățeni pot beneficia de sprijin suplimentar pe piața muncii. Ei trebuie să prezinte documente suplimentare în original.

Documente suplimentare, care te pot ajuta să obții statutul de șomer

Tinerii (16-24 ani): din familii defavorizate, orfani, rămași fără îngrijirea părinților, aflați sub tutelă sau curatelă Certificatul de la instituțiile de asistență socială sau confirmarea eliberată de autoritățile publice locale
Persoanele cu dizabilități Certificatul de încadrare în grad de dizabilitate și programul individual de reabilitare și integrare socială
Victimele violenței în familie Certificatul de la structurile teritoriale de asistență socială
Victimele traficului de ființe umane, după reabilitarea psihologică și socială Certificatul de la structurile teritoriale de asistență socială
Persoanele eliberate din locurile de detenție Certificatul de eliberare din locurile de detenţie
Persoanele dependente de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică Îndreptarea de la Dispensarul Republican de Narcologie

Cererea pentru obținerea statutului de șomer o poți depune personal la subdiviziunea teritorială ANOFM sau poți chema echipa mobilă la domiciliu. De asemenea, cererea poate fi depusă online pe platforma e-iss.anofm.md; în acest caz, vei avea nevoie de o semnătura electronică.

Important: dacă depui cererea online, aceasta va fi verificată doar după ce te vei prezenta personal la oficiul teritorial. Dacă nu te prezinți în termen de două săptămâni, cererea va fi respinsă automat.

Care sunt condițiile de acordare a ajutorului de șomaj?

Dacă ai primit statutul de șomer, asta nu înseamnă că automat vei primi și indemnizație. Pentru a avea dreptul la aceasta, trebuie să întrunești un șir de condiții:

  • Ești înregistrat/ă oficial ca șomer;
  • Nu ai venituri din activități de muncă (cu excepția indemnizației de eliberare din serviciu, a recalculărilor salariale aferente eliberării din serviciu și a pensiilor, altele decât pensia pentru limită de vârstă);
  • Ai activat şi ai realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat (adică ai lucrat oficial) de cel puţin 12 luni în ultimii 2 ani premergători datei înregistrării în calitate de șomer;
  • Nu refuzi un loc de muncă corespunzător sau alte măsuri de ajutor, precum cursuri de formare profesională și stagii.

Acte necesare pentru indemnizația de șomaj

Pentru a obține ajutorul de șomaj, ai nevoie de aceleași documente necesare pentru statutul de șomer: buletinul de identitate, diploma și copia ordinului de eliberare de la ultimul loc de muncă. Decizia privind acordarea indemnizației este luată în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea documentelor. Dacă este pozitivă, plățile încep din ziua înregistrării ca șomer.

Ajutorul de șomaj: cât este?

Cuantumul indemnizației de șomaj este de 40% din venitul mediu lunar asigurat pe care l-ai primit în ultimele 12 luni timp de ultimii 2 ani premergători datei înregistrării în calitate de șomer.

În același timp, cuantumul lunar al indemnizației de șomaj nu poate depăși cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent. Această sumă este revizuită anual: în 2024 ea a alcătuit 13 700 de lei, iar în 2025 este prognozată la nivel de 16 100 de lei.

Pentru şomerii cu statut special este prevăzută o plată fixă în mărime de 700 de lei pe lună. Statutul dat îl primesc deţinătorii de terenuri agricole situate după traseul Rîbniţa – Tiraspol, cu acces limitat la aceste terenuri.

Cât timp pot primi ajutorul de șomaj?

Perioada de plată a indemnizației de şomaj depinde de durata stagiul de cotizare, adică perioadele când ai lucrat oficial și ai plătit contribuții de asigurare: 

  • 5 luni, dacă stagiul este cuprins între 12 luni și 10 ani;
  • 7 luni, dacă stagiul este cuprins între 10 și 15 ani;
  • 9 luni, dacă stagiul depășește 15 ani.

Perioada de primire a indemnizației de șomaj este inclusă în stagiul de cotizare. Ce perioade mai cuprinde acesta, am scris în acest articol.

Poate înceta plata indemnizației de șomaj?

Da. Suspendarea plăţii indemnizației de şomaj are loc pe perioada concediului medical și pe perioada angajării temporare de până la 3 luni.

Ce poate duce la anularea statutul de șomer și ajutorul de șomaj?

Șomerii înregistrați oficial sunt obligați să meargă regulat la interviuri, să viziteze subdiviziunea teritorială ANOFM o dată la 30 de zile, să raporteze cum decurge căutarea lucrului și să anunțe din timp despre oricare schimbări (ieșirea în concediu medical, plecarea peste hotare, angajarea). Dacă refuzi două propuneri de muncă sau o oportunitate de pregătire profesională, atunci vei fi lipsit de statutul de șomer. Iar fără acesta nu ai dreptul la indemnizație.

Poți fi scos de la evidență și în următoarele situații:

  • Atingerea vârstei de pensionare;
  • Pierderea capacității de muncă;
  • Începerea concediului de maternitate;
  • Admiterea la studii cu frecvență la zi;
  • Încadrarea în serviciul militar;
  • Reținerea, privarea libertății sau spitalizarea forțată;
  • Plecarea la muncă peste hotare;
  • Încetarea sau retragerea dreptului de şedere în Moldova;
  • Primirea statutului de șomer și indemnizației prin fraudă (de exemplu, dacă beneficiarul lucrează neoficial);
  • Decesul beneficiarului.

Indemnizație de încadrare

Şomerii, care se angajează la un loc de muncă într-o altă localitate, decât cea unde locuiesc, beneficiază de o indemnizație unică de încadrare. Ea este egală cu un salariu mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

Persoanele cu dizabilități accentuate sau severe, care se angajează într-o altă localitate, beneficiază pe toată durata angajării de o subvenție lunară neimpozabilă, pentru acoperirea cheltuielilor de transport. Mărimea subvenției se calculează individual în dependență de distanța dintre casă și locul de muncă, precum și numărul zilelor de lucru.

Mai ai întrebări? Poți primi informații suplimentare în call centrul ANOFM pe numărul de telefon 0 8000 1000 (apelul e gratuit), de luni până vineri, de la 08:00 până la 17:00.


Articole asemănătoare