Căutarea unui loc de muncă este adesea un proces complicat și de lungă durată, însă acesta poate fi puțin optimizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Unul dintre instrumentele care v-ar putea prinde bine în crearea CV-ului este ChatGPT.
Ce este ChatGPT
ChatGPT este un chatbot cu inteligență artificială. Acesta este capabil să funcționeze în format de dialog, generând răspunsuri la întrebări și texte. Este nevoie doar de o formulare cât mai precisă a solicitării — promptul.
În prezent, chatul are disponibile două versiuni actuale — GPT 3.5 și GPT 4. Prima este gratuită și capacitățile ei sunt limitate, în timp ce a doua este mai avansată, dar cu plată. La solicitări simple, diferența dintre ele nu este foarte vizibilă. Limba nativă a GPT este engleza, dar se descurcă destul de bine și cu solicitările în limba română. În acest articol vom oferi exemple de solicitări pentru GPT versiunea 3.5.
5 aspecte importante atunci când folosiți ChatGPT
- Cu cât promptul este mai precis, cu atât mai bine. Rețeaua neuronală percepe prost cererile abstracte și oferă răspunsuri standard, lipsite de conținut.
- Mențineți dialogul. ChatGPT își amintește conținutul mesajelor anterioare și poate lua în considerare contextul. Prin urmare, dacă primul răspuns este unul nereușit, nu trebuie să luați totul de la capăt. Puteți concretiza solicitarea, oferi instrucțiuni suplimentare, pune întrebări, cere corectarea greșelilor.
- Un chat — o temă. Dacă într-un singur dialog cereți rețelei neuronale să creeze o scrisoare de intenție, să facă un rezumat al romanului „Moromeții” și să elaboreze un plan alimentar pentru o săptămână, acesta la un moment dat se va încurca. Din acest motiv, creați un dialog pentru o singură sarcină, de exemplu, redactarea unui CV.
- Rețeaua neuronală nu este potrivită pentru căutarea informațiilor actuale. Versiunea de bază a ChatGPT nu poate accesa internetul și utiliza date noi, ea fiind instruită cu informații de până în toamna anului 2021.
- ChatGPT are uneori halucinații. Se întâmplă ca rețeaua neuronală să confunde faptele cu un ton sigur pe sine, să facă referire la surse inexistente și să abereze. Prin urmare, nu vă bazați pe răspunsurile sale 100%.
Cum vă poate ajuta ChatGPT în căutarea unui loc de muncă
Rețeaua neuronală poate fi utilizată în toate etapele de
căutare a unui loc de muncă: de la analizarea anunțurilor și redactarea CV-ului până la pregătirea pentru interviu. În acest material, ne vom concentra pe optimizarea CV-ului.
1. Cereți Chatului GPT să vă corecteze greșelile din CV. Greșelile ortografice și de punctuație sunt o problemă foarte răspândită. Specialistul HR poate trage concluzia că candidatul abordează căutarea unui loc de muncă într-un mod neserios și să nu-l citească până la sfârșit. Rețineți că lungimea maximă a solicitării este de 4096 de caractere sau aproximativ 500 de cuvinte. Dacă CV-ul vostru este mai lung, împărțiți-l în mai multe părți.
Exemple de prompturi:
a) Corectează greșelile gramaticale și de punctuație din CV-ul de mai jos.b) Voi trimite CV-ul pe părți. Corectează greșelile gramaticale și de punctuație din el.
❗️ Nu trimiteți în fereastra de dialog informații personale — nume, prenume, număr de telefon, adresă de email etc. ChatGPT colectează istoricul tuturor dialogurilor și îl folosește pentru antrenarea ulterioară a rețelei neuronale.
2. Solicitați chatului să vă sugereze cum să îmbunătățiți CV-ul. Pentru aceasta, precizați rolul pe care ar trebui să-l joace rețeaua neuronală — acest lucru o va ajuta să determine nivelul de profunzime și specificul răspunsului.
Exemple de prompturi:
a) Imaginează-ți că ești cel mai bun recruiter. Sugerează ce modificări pot fi aduse în CV pentru a crește șansele ca autorul acestuia să fie angajat.b) Ce lipsește în CV-ul meu?3. Solicitați Chatului GPT să scrie o schiță a rezumatului profesional pe baza CV-ului vostru. Secțiunea „Despre mine” este adesea neglijată, și în zadar. Recrutorii petrec doar câteva secunde pentru screening-ul CV-urilor, așa că toată informația esențială trebuie prezentată la început, într-o formă prescurtată.
Exemplu de prompt:
Scrie o schiță a rezumatului profesional pe baza CV-ului de mai sus. Utilizează următoarea structură: cine sunt + ce competențe am + care sunt aspirațiile mele de carieră. Lungimea — maxim 5 propoziții.4. Solicitați ChatGPT să alcătuiască o listă de competențe profesionale. Persoanele care caută de lucru fac adesea greșeli în această secțiune — fie enumeră în mod aleatoriu competențele tehnice și soft skills, fie scriu banalități despre rezistența la stres și comunicare. Rețeaua neuronală poate crea o listă de competențe specifice adaptate după un anumit post, iar voi trebuie doar să le alegeți pe cele care vi se potrivesc cel mai bine.
Exemple de prompturi:
a) Pe baza experienței mele profesionale, alcătuiește o listă cu 10 dintre principalele mele competențe tehnice și soft skills.b) Creează o listă cu 20 de hard skills și soft skills pe care ar trebui să le aibă un manager de vânzări.5. Solicitați Chatului GPT să redacteze o schiță pentru o scrisoare de intenție adaptată unei anumite poziții vacante. Puțini candidați scriu o scrisoare de intenție, prin urmare prezența ei va atrage imediat atenția. Dacă nu aveți experiență în redactarea acesteia, puteți arăta rețelei neuronale textul anunțului de angajare și să cereți redactarea unei scrisori de intenție adaptate contextului.
Exemplu de prompt:
Vreau să aplic pentru postul vacant de mai jos. Identifică cuvintele cheie din anunț și scrie un e-mail cu o schiță a scrisorii de intenție folosind aceste cuvinte. Scrisoarea de intenție trebuie să includă poziția pentru care aplic, competențele mele profesionale și experiența relevantă pe care o am, precum și de ce ar trebui să fiu anume eu angajat. Volumul: până la 10 propoziții. Ton: profesional, de afaceri.
Rețineți
Nu utilizați textul generat fără a-l edita — un specialist HR experimentat va observa acest lucru. Rețeaua neuronală nu poate scrie un text perfect și nu poate vorbi despre experiența și aspirațiile voastre așa cum ar face-o un om. Utilizați ChatGPT ca un instrument pentru a depăși frica paginii albe și pentru structurarea ideilor, însă asigurați-vă că dați textului vocea voastră.