Înapoi

Date statistice: În Moldova, 25% de tineri nici nu învață, nici nu lucrează

24 Iunie, 2024 6830
Date statistice: În Moldova, 25% de tineri nici nu învață, nici nu lucrează

Fiecare al patrulea locuitor din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani nu învață și nici nu lucrează. Acest fapt este demonstrat de datele Biroului Național de Statistică (BNS) pentru trimestru I al anului 2024. Indicatorul este cu 1,7 puncte procentuale mai mic față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cei mai numeroși tineri care nu lucrează și nu învață sunt cei cu vârsta între 30 și 34 de ani (44,6%), iar cea mai mică rată o reprezintă cei de 15-19 ani (6,9%). În toate categoriile de vârstă predomină femeile. Conform statisticii, majoritatea femeilor nu sunt active pe piața muncii deoarece se ocupă de îngrijirea copiilor.

Între timp, 30% de tineri nu lucrează însă își fac studiile într-o instituție de învățământ sau frecventează cursuri de pregătire profesională. Încă 35% nu învață, dar lucrează, iar 3,7% și învață, și lucrează. În toate aceste categorii sunt înregistrate creșteri comparativ cu anul precedent. În același timp a scăzut rata celor care au plecat să lucreze peste hotare sau caută de lucru, ea reprezintă 6,2%.
 


Articole asemănătoare