Înapoi

Stagii de muncă plătite în sectorul public al Republicii Moldova. Tot ce trebuie să știți despre acestea în 2024

07 Mai, 2024 3473
Stagii de muncă plătite în sectorul public al Republicii Moldova. Tot ce trebuie să știți despre acestea în 2024

În Moldova are loc a doua recrutare pentru stagii plătite în sectorul public. În acest an, puteți alege între două programe: una finanțată de Guvern, alta de Uniunea Europeană. Tinerii, care vor trece procesul de selecție, vor putea beneficia de stagiere în cadrul Aparatului Președintelui, Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, ministerelor și autorităților administrative din subordinea acestora și a Guvernului.

Cine poate aplica?


Puteți depune dosarul dacă aveți vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani și nu ați mai lucrat în sectorul public. Pe lângă asta, nu puteți combina stagiul cu alt job, dar îl puteți combina cu studiile. Pentru a depune dosarul la stagiul finanțat de UE, trebuie să cunoașteți limba engleză la un nivel avansat (cel puțin B2).

Prin ce se diferențiază programele?


Stagiul finanțat de Guvern va decurge în perioada 1 iunie - 30 noiembrie. Datorită regimului flexibil, îl puteți îmbina cu studiile. Fiecare participant al programului va primi lunar o bursă neimpozabilă. Valoarea acesteia este de 3000 de lei pentru 160 de ore pe lună; dacă lucrați mai puține ore, atunci bursa va fi proporțional mai mică. Fiecărui participant i se va desemna un mentor din instituția gazdă.

Stagiul finanțat de Uniunea Europeană va decurge în perioada 24 iunie - 23 august. Regimul de lucru este full time. Bursa constituie 200 de euro brut, deci din ea vor fi deduse taxe în conformitate cu legislația în vigoare. Acest program se axează pe relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, și anume, procesul de integrare al Moldovei în UE. Stagiarii vor fi ghidați de Înalți Consilieri ai UE și personalul instituțiilor gazdă.
 
Графика Rabota.md — главное об оплачиваемых стажировках в госсекторе Молдовы

Este garantată angajarea după finalizarea stagiului?


Nu. Însă absolvenții, care vor parcurge stagiul complet și vor primi calificativul „foarte bine”, vor putea fi propuși spre numire într-o funcție publică de execuție în cadrul autorității-gazdă, fără organizarea concursului. În plus, în cazul oportunității de numire într-o funcţie vacantă din cadrul subdiviziunii în care a fost efectuat stagiul, nu va fi stabilită perioadă de probă.

Care este termenul de aplicare?


Termenul limită de aplicare pentru stagiul finanțat de Guvern: 17 mai. Detalii pe site-ul cariere.gov.md/ro/internship

Termenul limită de aplicare pentru stagiul finanțat de UE: 15 mai. Detalii pe site-ul eu-advisers.md/ro/internship

Dacă ești student sau absolvent în căutare de oportunități de muncă, fii la curent cu toate Stagiile și Internshipurile din Moldova
 

Articole asemănătoare