Înapoi

Aflați cine în 2024 ar putea rămâne fără ajutor de șomaj

15 Ianuarie, 2024 61042
Aflați cine în 2024 ar putea rămâne fără ajutor de șomaj

Pe parcursul anului trecut, 9 mii de persoane au rămas fără ajutor de șomaj, declarația a fost făcută de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Ajutorul a fost retras persoanelor care nu au acceptat opțiunile de angajare propuse de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

De asemenea, amintim că în aprilie anul trecut, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cuantumul indemnizației de șomaj va fi redus treptat pentru persoanele care nu reușesc să se angajeze într-un interval de timp rezonabil sau refuză măsurile de ocupare propuse de Agenția Națională de Ocuparea Forței de Muncă.

Schema de plată a indemnizațiilor sociale pentru șomeri s-a schimbat, iar distribuirea acestora a devenit „mai eficientă și mai corectă". În acest scop, Guvernul Moldovei a aprobat modificări în Legea privind promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale își dorește ca șomerii să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă exclusiv pentru a-și căuta un loc de muncă, și nu pentru a primi ajutor social. Statutul oficial de șomer este o condiție obligatorie pentru a primi indemnizația și, în același timp, pentru asigurarea medicală gratuită oferită de către Guvern.

Guvernul a decis să prelungească perioada de redobândire a statutului de șomer pentru cei care l-au pierdut din motive nejustificate — de la 3 la 6 luni. În plus, s-a decis creșterea numărului serviciilor oferite de agențiile de ocupare a forței de muncă.

În același timp, a fost propusă asigurarea cu poliță medicală a șomerilor doar pe perioada de plată a indemnizației de șomaj. 

Potrivit statisticilor, în primele șase luni ale anului 2023, în țară au fost înregistrați 14 000 de șomeri, dintre care doar 4500 au fost angajați. Pe parcursul acestei perioade, în țară au existat 19 000 de posturi vacante.

Articole asemănătoare