Înapoi

Salariul minim în sectorul real și bugetar va fi unificat din toamnă

21 Iulie, 2022 9424
Salariul minim în sectorul real și bugetar va fi unificat din toamnă

De la 1 septembrie, salariul minim va fi unificat în toate instituțiile din țară, atât în cele de stat, cât și în cele private. Parlamentul a adoptat în a doua lectură modificările la Legea salarizării și la Codul Muncii.  

Termenul „cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real” va fi înlocuit de termenul „salariu minim”. La momentul actual, în Moldova salariul minim este stabilit diferit în sectorul bugetar și în cel real, de aceea nu există o percepție clară a ceea ce înseamnă remunerare minimă a muncii depuse. 

Se consideră că adoptarea proiectului de lege va permite creșterea echitabilă a salariilor atât în instituțiile de stat, cât și în întreprinderile cu capital majoritar și în cele monopoliste. 

Pe lângă aceasta, din toamnă va fi introdus un articol de lege care reglementează remunerarea angajaților din instituțiile medico-sanitare de stat, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Acesta va fi implementat în conformitate cu procedura stabilită de către Guvern.


Articole asemănătoare