Guvernul Moldovei a aprobat un proiect de lege, care simplifică semnificativ regulile de intrare, ședere și angajare pentru cetățenii Uniunii Europene și membrii familiilor lor. Noua lege va alinia Moldova la standardele UE privind tratamentul lucrătorilor străini și ar putea atrage forță de muncă calificată și investiții din statele Uniunii Europene.
Cetățenii UE și/sau din zona Schengen vor putea locui și lucra în Moldova până la 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, fără a fi nevoiți să dețină un drept de ședere.
Pentru o perioadă de ședere mai îndelungată va fi necesară o carte de rezidență specială, care va putea fi perfectată în doar 3 zile lucrătoare. Documentul va fi eliberat pentru un termen de până la 5 ani.
Membrii de familie ai cetățenilor UE, care doresc să locuiască în Moldova cu aceștia mai mult de 90 de zile, vor trebui să obțină drept de ședere în țară.
După cinci ani de trai în țară, cetățenii UE și familiile lor vor putea primi drept de ședere permanentă. În unele cazuri, acest drept poate fi acordat și mai devreme — de exemplu, în cazul în care lucrătorul străin iese la pensie, își pierde capacitatea de muncă în urma unui accident sau a unei boli profesionale.
Lucrătorii europeni vor avea acces la angajare în aceleași condiții ca și cetățenii Moldovei. Pe lângă asta, ei și familiile lor vor primi acces la sistemul de asigurări medicale, educație, protecție socială în caz de șomaj și vor avea aceleași obligații fiscale.
În primele trei luni de ședere sau, după necesitate, mai mult — până la găsirea unui loc de muncă — străinii nu vor putea beneficia de prestații de asistență socială.
Până la obținerea dreptului de ședere permanentă, membrii de familie ai lucrătorilor europeni nu vor putea beneficia de ajutoare financiare pentru studii, inclusiv burse și împrumuturi pentru formare profesională.
Proiectul de lege urmează încă să fie examinat în Parlament.