Înapoi

Moldova urmează să adopte o lege care va reglementa activitatea psihologilor

30 Iulie, 2024 11615
Moldova urmează să adopte o lege care va reglementa activitatea psihologilor

Moldova planifică să adopte o lege ce va aduce modificări semnificative în munca psihologilor. Astfel, ei nu vor putea activa fără certificarea oferită de noul organ competent. Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament.

Colegiul Național al Psihologilor


Autorii proiectului de lege, elaborat cu ajutorul psihologilor, propun înființarea Colegiului Național al Psihologilor. Acesta va avea forma unei organizații necomerciale, autonome și va aproba procedura de atestare, acreditare și certificare a psihologilor cu liberă practică.

Proiectul de lege stabilește tipurile de servicii psihologice: psihoterapie, orientare profesională, expertiză psihologică juridică și altele. În dependență de studii și abilități, psihologii vor fi clasificați în trei categorii: psiholog practicant, psiholog specialist și psiholog principal. Pentru a obține calificarea de psiholog principal, vor fi necesari minim 5 ani de stagiu în calitate de specialist.

După obținerea licenței psihologii vor trebui să își înregistreze activitatea legal și fiscal. Ei  vor putea alege între formele de organizare precum: cabinet individual, cabinet asociat sau societate profesională.

Drepturile și obligațiile psihologilor


De asemenea, proiectul de lege definește drepturile și obligațiile psihologilor. De exemplu, ei vor putea refuza să lucreze cu un client, dacă el se poartă agresiv. La fel, vor fi obligați să păstreze confidențialitatea, excepții fiind cazurile de violență asupra clientului sau amenințările de săvârșire a infracțiunilor. Clienții vor fi și ei apărați de lege: vor putea afla dacă specialistul deține atestat și se vor putea refuza de serviciile acestuia în orice moment.

Colegiul va monitoriza respectarea regulilor. În cazul încălcărilor, acesta poate emite mustrări și suspenda activitatea psihologilor pe o perioadă de la o lună până la un an.

La momentul actual nu există date exacte despre numărul psihologilor care profesează în Moldova. Se cunoaște doar că aproape o mie de specialiști lucrează în sectorul public. Aceștia sunt psihologii școlari, specialiștii din Ministerul Sănătății, MAI și alte instituții. Autorii propun și ridicarea salariilor psihologilor din sectorul public, pentru a face profesia mai atractivă.
 

Articole asemănătoare