În ajunul Zilei Europei, Biroul Național de Statistică a publicat date comparative privind piața muncii din Moldova și Uniunea Europeană. Conform acestora, Moldova rămâne în urmă la capitolul ocuparea forței de muncă, mai ales în rândul femeilor. Totuși, la alți indicatori stăm mai bine decât media europeană.
În 2024, rata de ocupare a forței de muncă în rândul populației de 20–64 de ani a fost de 56,8% în Moldova, comparativ cu 75,8% în UE. Cu alte cuvinte, în Moldova lucrează (cu normă întreagă sau parțială) doar unul din doi adulți apți de muncă, în timp ce în Uniunea Europeană — trei din patru.
Un alt contrast semnificativ este ponderea angajaților din sectorul agricol. În Moldova, 20,4% dintre persoanele angajate în muncă lucrează în agricultură, față de doar 3,4% în UE.
Femeile din Moldova sunt mai puțin implicate pe piața muncii decât cele din Uniunea Europeană. Rata de angajare în muncă a femeilor în Moldova este de 55,1%, comparativ cu 70,8% în UE. Totuși, discrepanța dintre bărbați și femei este mai mică în Moldova — doar 3,5 puncte procentuale, față de 10 puncte în Uniunea Europeană.
În ceea ce privește disparitatea salarială de gen, aceasta este mai pronunțată în Moldova: în 2023, femeile câștigau în medie cu 15,6% mai puțin decât bărbații, în comparație cu un decalaj de 12% în UE. Cu alte cuvinte, pentru a obține același salariu ca un bărbat, femeile din Moldova trebuie să muncească și mai mult decât cele din Uniunea Europeană.
În schimb, rata generală a șomajului în Moldova este mai mică decât în Uniunea Europeană: 4% în 2024, față de 5,9% în UE. De asemenea, șomajul în rândul tinerilor (15–24 de ani) este considerabil mai scăzut: 9,8% în Moldova, față de 14,9% în UE.