În legislația Republicii Moldova ar putea fi introdusă noțiunea de nomad digital, precum și stabilite reglementări pentru șederea provizorie a specialiștilor străini care se califică drept nomazi digitali. În acest sens, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării propune modificarea Legii privind regimul străinilor.
Cine sunt nomazii digitali
Conform proiectului de lege, nomadul digital este străinul care locuiește în Moldova și lucrează prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor pentru o companie înregistrată în altă țară.
De obicei, nomazii digitali activează în domeniul IT, însă aceștia pot fi și reprezentanții altor profesii, care pot lucra online: designeri grafici, meditatori, psihologi, bloggeri, antreprenori etc.
Viza pentru nomazii digitali
Proiectul de lege prevede condiții speciale pentru obținerea și prelungirea dreptului de ședere provizorie în Moldova. Persoana va trebui să confirme că venitul său lunar a constituit o sumă nu mai mică de trei salarii medii pe economie pentru fiecare lună, timp de șase luni până la depunerea cererii.
Pe lângă asta, nomadul digital va trebui să prezinte actul ce atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra locuinței, certificatul de cazier judiciar și dovada asigurării medicale pe întreaga perioadă de ședere în Moldova, cu acoperirea de minim 10 mii de euro.
Nomazii digitali se vor putea afla în Moldova până la doi ani.
Beneficii pentru Moldova
Potrivit calculelor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, fiecare nomad digital va contribui la bugetul de stat cu cca 104 mii de lei anual, transmite
Monitorul Fiscal. Se așteaptă ca Moldova să atragă nu mai puțin de 1 000 de asemenea specialiști, ceea ce va asigura încasarea directă și indirectă a resurselor în buget, în sumă de minim 100 de milioane de lei.