Doar fiecare al patrulea locuitor al Moldovei a reușit să pună bani deoparte în a doua jumătate a anului 2024 — asemenea date dezvăluie Banca Națională într-un sondaj privind comportamentul financiar al populației. Restul nu au această posibilitate. Jumătate dintre respondenți au recunoscut că ar putea rezista mai puțin de o lună fără principala lor sursă de venit.
Aproape o treime din populație (32%) au declarat un venit lunar sub 5000 de lei, încă 29% câștigă de la 5000 până la 10 000 de lei, ceea ce este mai puțin decât salariul mediu în Moldova. În același timp, 70% dintre respondenți nu au observat nicio creștere salarială în ultima jumătate de an, iar 19% au relatat că salariul lor a scăzut.
Patru din zece gospodării își pot permite doar mâncare, circa o treime — mâncare și îmbrăcăminte, dar nu și achiziții mai mari.
Aproape jumătate consideră că pentru un trai decent în Moldova e necesar un venit de minim 15 000 de lei lunar.
În condiția în care nu au suficiente resurse, aproape o treime dintre locuitori utilizează credite, în mare parte pe cele consum. Ipoteca rămâne în continuare inaccesibilă: cu ajutorul ei doar 6% dintre cetățeni au procurat o locuință. Fiecare al patrulea nu a reușit să facă la timp plățile în ultimul an.
Cei care reușesc să pună bani deoparte din salariu cel mai des păstrează economiile „sub pernă”: 57% țin banii în numerar, 46% — în conturi curente. Cu toate acestea, doar o pătrime dintre cei întrebați au încredere totală în bănci, tot atâția le consideră nesigure.