În SUA, începând cu ziua de vineri, a fost lansată o grevă de amploare la care participă angajații de la trei mari producători de automobile americani. În același timp, aceasta este prima grevă declanșată în 88 de ani de existență a sindicatul United Auto Workers, relatează Euronews.
În cadrul sindicatului se numără 150 000 de persoane, dar încă nu toți s-au alăturat protestelor. Până acum, 13 mii de angajați au întrerupt lucrul la General Motors și Ford din statele Missouri și Michigan, precum și la compania europeană Stellantis din statul Ohio, care deține mărcile auto americane Chrysler și Jeep.
Sindicatul cere o creștere a salariului cu 36% în decurs de patru ani, precum și reintroducerea unor beneficii sociale care au fost eliminate după criza financiară din 2008. Ford și General Motors au fost de acord să majoreze salariile cu doar 20% în 4,5 ani, în timp ce Stellantis — cu 17,5%.
Directorul general al Ford, Jim Farley, a declarat că compania nu poate îndeplini cererile angajaților, deoarece acest lucru ar duce-o la faliment, relatează DW. Sindicatul consideră că cererile lor sunt justificate, având în vedere inflația ridicată și profiturile companiilor auto, dar și realizabile: potrivit liderului de sindicat Shawn Fain, costurile forței de muncă constituie doar între 4% și 5% din costul unei mașini.
Dacă greva de la uzinele auto se va prelungi, acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra economiei SUA în ansamblu. Conform estimărilor economiștilor, o grevă care durează o lună ar putea duce la o scădere a PIB-ului țării cu 0,2%.