Înapoi

Calculator de salarii: cât ați câștiga dacă ați lucra în altă țară

20 Iunie, 2022 5472
Calculator de salarii: cât ați câștiga dacă ați lucra în altă țară

Angajatorii din toată lumea s-au confruntat anul trecut cu un val uriaș de demisii. Cauza ar fi fost pandemia care a schimbat radical mersul lucrurilor și viața a milioane de oameni. Mulți dintre ei au decis că o viață au și trebuie trăită la maxim.  

Probabil că și voi ați fost tentați, măcar o dată, să demisionați. Motivele sunt evidente: salariile nu sunt cele dorite, inflația e în continuă creștere, programul de muncă este rigid, iar procesul de creștere în carieră stagnează. Știți cum se zice: e bine acolo unde nu suntem noi. Dar ce salarii se oferă acolo unde nu suntem noi și cât am putea câștiga în altă țară? 

Răspunsul la întrebare îl putem afla utilizând calculatorul de salarii online. Există unul care indică salariile reprezentanților a 36 de profesii din Germania, Italia, Polonia, Franța și din alte state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Moldova nu face parte din componența acesteia. 

Salariile medii ale diferitor categorii de angajați de la depozitari, asistenți medicali până la contabili și designeri grafici, au fost calculate pe baza datelor de pe portalul Glassdoor. Dacă veți utiliza acel calculator de salarii, veți putea afla că un barista din Elveția primește în medie un salariu lunar net de 3858$, iar în Danemarca acesta este remunerat în medie cu 3120$. Pentru comparație, în Turcia salariul mediu lunar al unui barista este de 222$ și e aproape echivalent cu cel al unui barista din Mexic – 240$.  
Analizați salariile oferite peste hotare
Se oferă mult, într-adevăr, dar nu e totul atât de simplu. Salariile poate că sunt mari, dar și costul vieții este scump. În Elveția, considerată una dintre cele mai scumpe țări din lume, pragul sărăciei este estimat la 2200$. În timp ce Turcia este una dintre țările în care costul vieții este ieftin, la fel e și în Ungaria, Polonia, Mexic și Columbia.

Rețineți acest lucru și luați-l în calcul atunci când analizați salariile oferite peste hotare. Vă prezentăm mai jos câteva cifre referitoare la salariile medii lunare, top 3 cele mai mari și mici valori, oferite unor categorii de specialiști în diverse țări.

Lucrător la depozit

Salariul unui lucrător la depozit din Moldova variază între 6000 și 15 000 de lei, iar un salariu mediu ar fi de aproximativ 10 000 de lei (525$). Aceasta se poate deduce din anunțurile de angajare, în care se indică salariul, publicate pe site-ul Rabota.md.

Cel mai mare salariu lunar 
Norvegia – 3327$ 
Australia – 3258$ 
Danemarca – 3219$ 
 
Cel mai mic salariu lunar 

Turcia – 222$ 
Chile – 583$ 
Grecia – 729$

Contabil

Conform datelor de pe canalul nostru de Telegram „Salarii în Moldova”, contabilii din țară sunt remunerați în medie cu 12 800 de lei (670$), adică puțin mai mult decât cei din Turcia. 

Cel mai mare salariu lunar 
Elveția — 9893$  
Islanda — 6935$ 
Austria — 6005$ 
 
Cel mai mic salariu lunar 

Turcia — 666$
Mexic — 1043$ 
Grecia — 1177$ 

HR-специалист

Există o varietate de salarii oferite managerilor HR și celor responsabili pentru recrutarea personalului. Dacă e să facem referire la ofertele de muncă publicate pe canalul de Telegram Salarii în Moldova, specialiștii HR din țară primesc în medie 16 000 de lei (840$).

Cel mai mare salariu lunar 
Elveția — 10 882$ 
Danemarca — 8921$ 
Norvegia — 7461$ 
 
Cel mai mic salariu lunar 

Mexic — 1233$ 
Turcia — 1332$ 
Letonia — 1800$

Puteți afla aici cât câștigă și alți specialiști de peste hotare. 

Nu există, deocamdată, date statistice referitoare la salariile diferitor specialiști din Moldova. Biroul Național de Statistică pune la dispoziție doar câteva date care relevă valoarea salariilor aferente domeniilor de activitate. Conform informațiilor oferite de acesta, cel mai mare salariu îl au angajații din domeniul IT (în medie 24 489 de lei brut pe lună) și din domeniul finanțelor și asigurărilor (în medie 17 365 de lei). Cel mai mic salariu lunar brut, în medie 6139 de lei, se înregistrează în domeniul cazărilor și alimentației publice.

 

Articole asemănătoare