Înapoi

Șomerii din Moldova vor primi vouchere pentru formare profesională

07 Septembrie, 2022 2679
Șomerii din Moldova vor primi vouchere pentru formare profesională

În Moldova va fi introdus un sistem de acordare a voucherelor pentru formarea profesională a șomerilor înregistrați la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Acest lucru este prevăzut în modificările aduse Legii nr.105/2018, care au fost aprobate de Guvern în ziua de 7 septembrie.

Voucherele vor fi emise de ANOFM și vor putea fi utilizate pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, de calificare sau recalificare.

Deja există un program care ajută șomerii să primească o instruire profesională  în domenii solicitate pe piața muncii. Pentru realizarea acestei proceduri, până acum, Agenția trebuia să încheie contracte cu școlile profesionale conform procedurii de achiziții publice. Introducerea voucherelor are ca scop simplificarea acestei proceduri.

Șomerii vor alege singuri unde să studieze din lista instituțiilor de învățământ acreditate sau autorizate temporar de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. 

Ministerul Muncii consideră că acest lucru va extinde numărul instituțiilor de instruire, precum și a ariei geografice în care se vor desfășura cursurile de formare. Trebuie remarcat faptul că în acest an ANOFM are încheiate contracte cu școli profesionale și centre de excelență în doar nouă orașe ale țării.

În 2021, 37 de mii de persoane cu statut de șomeri au fost înregistrate la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, dintre care peste 66% erau fără calificări profesionale. Doar 886 de persoane au absolvit cursurile de formare, adică 2,4% din numărul total de șomeri înregistrați.


Articole asemănătoare