Înapoi

Profesiile designerilor – UX-design versus UI-design, cum facem alegerea corectă și cum începem studiul

14 Mai, 2020 7935
Profesiile designerilor – UX-design versus UI-design, cum facem alegerea corectă și cum începem studiul

Dacă visul dvs e să lucrați în domeniul web-designului, trebuie să fiți pregătiți pentru dezvoltare continuă. Știți că trebuie să fiți la curent cu toate trendurile, să știți care sunt cerințele actuale pe piață și să înțelegeți semnificația termenilor specifici.

Unul din acești termeni este UX/UI design.

În acest articol vom explica ce înseamnă și care este necesitatea lui.

Ce înseamnă UX și UI design și unde poate fi aplicat?


În pofida faptului că UX și UI sunt două profiluri diferite ale designului, cel mai des sarcinile lor sunt legate și sunt îndeplinite de obicei de un singur specialist – web-designer.

UX se descifrează ca User eXperience, experiența și impresia utilizatorului de la lucrul cu produsul. Designerul UX proiectează interfața în așa fel ca să fie maximum de simplă și comodă pentru utilizator. Designerul UX analizează acțiunile utilizatorului, logica clickurilor, testează A/B  (două grupuri de utilizatori care primesc opțiuni diferite de interfață). Munca designerului UX se aseamănă  cu munca unui business-analitic sau a specialistului în marketing:  el trebuie să analizeze, să intervieveze, să efectueze un audit, să corecteze și să testeze din nou înainte ca produsul să fie gata pentru designul UI.

UI se descifrează ca User Interface, vizualizarea produsului finit. Designerul UI face interfața site-ului, aplicației sau programului să fie atractivă și ușor de înțeles. Designerul UI se bazează pe datele UX, redând produsul final: culoarea elementelor interfețelor, lizibilitatea textului, comoditatea butoanelor.

Care sunt responsabilitățile cheie ale designerului UX/UI?


Designerul UI/UX combină ambele roluri:
  • Proiectează modalități de interacțiune a utilizatorului  cu interfața (UX);
  • Determină pașii pe care trebuie să-i facă utilizatorul pentru a realiza ceva (UX);
  • Determină cum arată fiecare dintre acești pași (UI).

Exemplu:


Designerul UI/UX primește sarcina: să proiecteze un formular de abonare la newsletter. El trebuie să facă următorii pași:
  • Designul UX: să decidă unde va fi introdus formularul, după care acțiuni ale utilizatorului va apărea formularul, ce fel de erori pot apărea și cum pot fi minimizate, cum utilizatorul poate anunța despre erori, cum poate fi exclusă probabilitatea ca utilizatorul să se blocheze în timp ce interacționează cu formularul.
  • Designul UI: să deseneze formularul, spațiile, contrastul culorilor, să creeze un font lizibil și modern, la fel să sublinieze accentele.

Dacă utilizatorul lucrează cu o aplicație sau un site  fără probleme, nu-l deranjează și nu-l enervează nimic, înseamnă că designerul UX/UI este profesionist.


În concluzie, responsabilitățile  cheie ale designerului UX/UI sunt:
  1. Adunarea și analizarea informației despre produs și utilizatorul căruia îi este destinat.
  2. Proiectarea scenariilor de interacțiune a utilizatorului cu produsul.
  3. Dezvoltarea unui stil unic al designului, fonturilor, culorilor și mărimilor.
  4. Proiectarea machetelor și prototipurilor.
  5. Dezvoltarea aspectului interfeței prin editori grafici.

Designerul UX/UI este persoana care decide cum va arăta produsul și cum utilizatorul îl va folosi: ce va fi important și ce va fi inutil și deranjant.


O zi de muncă a unui designer UX/UI constă în îndeplinirea sarcinilor de bază, comunicarea cu clientul și redactare.

Avantajele și dezavantajele profesiei designerului UX/UI


Principalul lucru în această profesie care atrage solicitanții, pe lângă perspective și popularitate, este posibilitatea de a face lumea mai bună.

Deciziile corecte ale designerului pot de multe ori să simplifice și să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor, care folosesc un produs sau proiect. Plus la toate, în procesul de lucru, designerul UX/UI are posibilitatea să afle mai mult despre tipurile de afaceri și să-și construiască propria viziunea asupra lumii, să-și planifice finanțele și propria afacere.

Un designer UX/UI iscusit, va găsi mereu nu doar de lucru, dar și imperfecțiunea lumii înconjurătoare. Aplicațiile deranjante, amplasarea incomodă a butoanelor în lift și pe contoare, interioare și mașini cu o funcționalitate scăzută – tot ce nu este ideal și echilibrat – e o posibilitate pentru designerul UX/UI să facă ceva mai funcțional, mai frumos și mai util.

Designul UX/UI este un domeniu promițător în lumina dezvoltării tehnologiilor. Interfețele se schimbă cu o viteză imensă și toate ele au nevoie de proiectare. Designerul UX/UI trebuie să gândească nu doar asupra frumuseții, dar și asupra comodității – cât de mult designul va ajuta utilizatorul să rezolve problema pe care o are (să găsească rapid ceva, să comande sau să înțeleagă ce și cum funcționează).

Interfață – nu e vorba doar de site sau aplicație, e vorba și de tehnică – de la gadgeturi până la industria auto și medicală. Imediat ce apare ceva nou, designerul UX/UI devine cel care decide cum va interacționa omul cu acel produs. Practic, designerul UX/UI este profesia viitorul.

Încă un avantaj evident al profesiei este posibilitatea de a lucra de la distanță, dar și freelancer-ii sunt solicitați pe piața muncii.

Ce ține de dezavantajele profesiei, acestea sunt aceleași ca în oricare altă profesie de design:
  • Clienți care singuri nu știu ce vor (vreau să fie patru linii verzi și una roșie);
  • Colegi din IT care subapreciază profesia designerului UX/UI (lucrează 30 de minute în Paint, nimic complicat);
  • Nu sunt suficiente specificații tehnice cuprinzătoare (fă frumos și funcțional);
  • Lucru pe scaun în fața calculatorului, care dăunează vederii.

Cum să devii designer UX/UI și să găsești un job?


Măiestria designerului UX/UI începe de la perfecționarea abilităților. Este vorba despre:
  • Editori grafici populari: Adobe Photoshop, Adobe ilustrator, Sketch, Principle, After Effects.
  • Înțelegerea elementelor de bază ale designului: teoria culorilor, tipografia, compoziția, ergonomia (principii de utilizare a interfețelor).
  • Înțelegerea elementelor de bază ale marextingului, analiza afacerilor și psihologia.
  • Abilități de aspect (HTML/CSS) și cunoștințe de bază despre JavaScript și frameworkuri  pentru o comunicare mai eficientă cu dezvoltatorii.

Puteți începe să învățați UX redactând capturi de ecran de orice aplicație mobilă sau site. Dar nu le copiați doar, ci puteți introduce unele modificări: îndepărtați greșelile și propuneți soluții.

Pentru a înțelege metodologia, puteți citi cărțile lui Nielsen Norman, Alan Cooper, Jeff Raskin, Steve Krug, Alistair Coburn. Citiți de asemenea fundamentul designului UX/UI: „The User Experience Team of One: A Research and Design Survival Guide” de Leah Buley.

Nu va fi de prisos să luați cursuri online plătite la Coursera, Udemy sau Edx. Conferințele online de la Adobe și Google, literatura tehnică și analiza lucrărilor la Dribbble, Behance, Awwwards sunt instrumente bune de autoeducare.

Și, desigur, un designer UX/UI ar trebui să aibă calități personale precum perseverența, creativitate, critică, perfecționism, dorință de dezvoltare și toleranță la critică. Designerul UX/UI este un inginer, iar principalii săi parametri sunt gândirea analitică, empatia și capacitatea de a pătrunde în esența lucrurilor.

Cheia perfecționării abilităților este practica constantă, privirea asupra activității tale prin ochii utilizatorului, dar și sfaturile, critica unui mentor permanent.


Cel mai ușor să începi o carieră de la freelancing, cu site-uri de limbă engleză. Astfel îți testezi abilitățile, inclusiv la campionate, de exemplu Dev Challenge. Acest lucru este necesar pentru a completa portofoliul și pentru a-l atașa la CV-ul dvs.

Ce puteți obține devenind designer UX/UI? Multe. Puteți deveni:
  1. Freelancer, crește și deveni populari, perfecționându-vă, ca designer;
  2. Un manager de produs, gestionând produsul pe care îl creați;
  3. Un manager de proiect, gestionând activitatea participanților în cadrul unui proiect;
  4. Art-director;
  5. Specialist în marketing și business-analitic;
  6. UI-developer, învățând programarea;
  7. Front-end developer;
  8. Puteți stăpâni ramurile apropiate ale designului respectiv, cum ar fi: design de produs, VR, VFX sau chiar de jocuri. 

După cum vedeți, această profesie este foarte interesantă, modernă și promițătoare, al cărei studiu nu este mai dificil decât programarea, ba chiar e mai interesantă.
 

Articole asemănătoare