Înapoi

Run, Forrest, run: 7 motive să întrerupi interviul de angajare și să pleci

22 Martie, 2021 5339
Run, Forrest, run: 7 motive să întrerupi interviul de angajare și să pleci

Interviurile de angajare diferă de la unul la altul. Sunt situații în care totul decurge fără probleme, dar există situații în care mai bine să nu te afli. Angajatorii nu sunt întotdeauna de bună credință și deschiși, iar dacă dai de escroci să știi că vor face totul pentru a te prinde în plasă.

Dacă îți dai seama că îți pierzi timpul, interviul nu se desfășoară conform planului sau bănuiești că recrutorul te minte – pleacă.  Iată șapte cazuri în care acest lucru trebuie făcut imediat.

1. „Veniți mâine”


Situație: Veniți la ora stabilită, dar recrutorul nu este pe loc. Ușa biroului este închisă sau în birou există o singură secretară care nu știe și nu a auzit nimic. Vi se cere să așteptați 10 minute, apoi altele 10, așteptați o oră, iar la final vi se spune că interviul este amânat pentru mâine.

Simțiți-vă liber să plecați dacă interviul este întârziat pentru o lungă perioadă de timp sau chiar anulat fără a vă explica motivul sau a vă cere scuze. Atitudinea față de solicitant demonstrează atitudinea față de angajați. Aveți nevoie de asta? Nu aveți nevoie de asta.

2. „Programator? Vei trimite faxuri”


Ați venit să aplicați pentru un post vacant, însă, fără a fi întrebat, sunteți testat și pregătit pentru alt post. De exemplu, urma să vă angajați în calitate de administrator al unui lanț de magazine, dar angajatorul v-a spus că o lună sau două veți activa în calitate de vânzător pentru vă încadra în atmosfera companiei. Nu contează dacă aveți sau nu experiență.

O companie conștiincioasă nu va pierde niciodată timpul pe astfel de ciudățenii. Este mai profitabil să angajezi imediat o persoană potrivită pentru postul vacant, decât să irosești puterea și abilitățile acesteia pe ceea ce inițial nu intenționa să facă. O astfel de situație presupune un singur lucru: angajatorul are nevoie de forță de muncă ieftină, iar firma suportă o fluctuație mare de personal. Decideți dvs – sunteți dispus să vă asumați riscul? Cât de prețios este timpul dvs pentru a renunța la dezvoltare?

Între timp se poate întâmpla opusul: vă veți da seama că nu sunteți potrivit pentru postul vacant, că nu îndepliniți cerințele și probabil nu veți face față unei liste mari de responsabilități. Dacă angajatorul nu este interesat de acest fapt și nu vă propune instruire gratuită – fugiți cu atât mai mult.

Nu este clar ce e mai rău - să pierzi timp, depășind obstacole pentru un rezultat neînțeles sau să pierzi timpul, făcând ceea ce ai putea face chiar și cu ochii închiși.

3. „Urcă pe scaun și citește-l pe Eminescu”


Ce zodie ești? Povestește-ne despre relația ta. Sprâncenele tale sunt urâte. Mănâncă-ți CV-ul. Ce tacâm din bucătărie ai prefera să fii?

Sunteți șocat? Noi tot, dar aceste întrebări sunt reale. Din păcate unele persoane într-adevăr le-au auzit la interviurile de angajare. Dacă un recrutor vă cere să faceți un lucru ciudat sau vă adresează o întrebare stupidă și ele nu fac parte din testul de reacție - plecați. Dacă alți zeci candidați participă la interviu în același timp, acest lucru la fel este suspect.

Cel mai probabil, nu veți fi angajat deoarece sunteți prea adecvat. Sau veți fi angajat, dacă vă veți preface că înțelegeți recrutorul, dar mai târziu vă va fi greu.

Sau puteți  rămâne pentru a afla sfârșitul, măcar veți avea ce povesti prietenilor.

4. „Cumpărați un pix. Și o masă. Și un scaun”


Solicitarea recrutorului de a-i vinde un pix, nu va mai uimi pe nimeni. Dar când vi se oferă să cumpărați manuale, uniformă, card de acces, cursuri, produse și așa mai departe – e un semn clar al unei piramide.

Țineți minte:  dacă vi se cere să cheltuiți bani pentru a obține un loc de muncă – sunt escroci!


Nu fi de acord niciodată cu așa ceva.

5. „Ne întâlnim la cafenea”


Sună neașteptat, dar unii recrutori, deși nu i-am numi așa, programează interviuri oriunde, doar nu în birou, ci de exemplu într-o cafenea, pe o bancă în parc sau într-un centru comercial. Există mai multe motive să o facă.
 
  1. Poate că, într-adevăr, compania nu are un birou sau este în curs de renovare.
  2. Angajatorului îi este mai convenabil să organizeze interviuri într-un cadru informal.
  3. Compania caută un angajat înlocuitor și nu vrea să afle mulți despre acest lucru.
  4. Biroul este atât de rău, încât e păcat să inviți candidații la un post de muncă vacant.
  5. Nu este un lucru de oficiu, va trebui mereu să circulați. De exemplu să propuneți oamenilor produse din valiza dvs.

Dar mai există un motiv, mai puțin evident. Într-o atmosferă confidențială care poate fi simțită într-o cafenea, angajatorului îi este mai ușor să vă captiveze cu povești despre munți de aur. În așa mod, potrivit lui, veți intra în oficiu încrezător și hotărât să câștigați mulți bani. Iar dacă ați reuși să vedeți și oficiul sau să discutați cu restul angajaților, ați fi înțeles că această companie spune brașoave clienților.

Pe de altă parte, o astfel de situație se poate întâmpla și în cazul unei companii conștiincioase. Dar dacă biroul lor se renovează, ei ar trebui să vă anunțe imediat despre acest lucru. Ba chiar ar fi frumos să vă întâlniți lângă biroul aflat în reparație iar apoi să mergeți într-o cafenea. Nu merită să refuzați interviul dacă nimic nu vă deranjează și dacă vi s-a explicat convingător motivul întâlnirii în afara biroului. Dar fiți atent! Dacă vi se pare ceva ciudat, mai bine vă cereți scuze și plecați.

6. „Lasă pașaportul, iar noi te vom suna”


Oricât de strălucitor ar fi interviul, dacă la final (sau chiar la început) ți se solicită pașaportul, buletinul, date bancare sau personale, e clar că este o fraudă.

Nimeni nu are dreptul să vă ceară datele personale, cu atât mai mult să le extorcheze.


La etapa de interviu, angajatorul are nevoie doar de CV-ul dvs, numele complet și contactele. Restul se solicită la etapa de angajare.

Fugiți.

7. „Lucrați așa, iar pe urmă vom vedea”


Evident că aproape orice angajator propune solicitantului o perioadă de probă. Dar legislația Republicii Moldova spune: perioada de probă trebuie plătită. Punct.

Dacă vi se propune să lucrați gratuit o săptămână sau două, trei sau patru, asigurați-vă că după perioda de probă nu veți continua să lucrați gratuit.

Același lucru este valabil și pentru angajarea formală. Se întâmplă ca angajatorul să vă propună să lucrați neoficial pentru o perioadă de timp, dar nu gratuit. Dacă angajatorul este conștiincios, atunci într-o săptămână veți primi atât banii, cât și contractul individual de muncă. Dar dacă perioada de lucru neoficial e mai lungă, cel mai probabil că veți  lucra „la negru” mai mult timp sau „mai gratuit”.
 

Concluzie


Am venit cu șapte exemple de situații în care trebuie să fugiți de la interviul de angajare.

Orice ar fi, chiar dacă interviul decurge bine, dar nu vă simțiți confortabil, oamenii care vă înconjoară vă sunt antipatici și nu puteți înțelege de ce vă doriți ca totul să se termine cât mai repede, atunci este mai bine să vă cereți scuze și să plecați.

Dacă nu vă simțiți bine la interviul de angajare, e foarte probabil să nu vă simțiți confortabil nici în viitor. Veți avea nevoie de foarte mult timp pentru a vă adapta. Dar totul depinde de dvs. Decideți dacă merită sau nu acest efort.

Articole asemănătoare