Înapoi

Stagiul de cotizare. Cum el influențează pensia și ce să faci dacă ai un stagiu mic — ghid complet pentru lucrătorii din Moldova

04 Septembrie, 2024 5433
Stagiul de cotizare. Cum el influențează pensia și ce să faci dacă ai un stagiu mic — ghid complet pentru lucrătorii din Moldova

Sistemul de pensii în Moldova se modifică periodic, însă un lucru rămâne neschimbat — importanța stagiului de cotizare pentru primirea pensiei pentru limită de vârstă. Ce include stagiul? Câți ani trebuie să muncești pentru a primi o pensie completă? Ce să faci dacă nu îți ajunge stagiu? Despre toate îți povestim în acest articol.

Diferența dintre stagiul de cotizare și vechimea în muncă


Înainte de toate, trebuie să clarificăm un aspect: stagiul de cotizare și vechimea în muncă sunt lucruri diferite.

Vechime în muncă reprezintă perioadă în care persoana a lucrat sau a desfășurat alte activități în favoarea societății. Printre beneficiile acesteia se numără sporirea remunerațiilor pentru vechimea în muncă, majorarea duratei concediului anual plătit și confirmarea experienței profesionale.

Stagiu de cotizare reprezintă perioadele însumate în care persoana a plătit contribuții de asigurări sociale statului. Nu contează dacă a lucrat la una sau mai multe companii. De durata stagiului de cotizare și mărimea contribuțiilor depinde mărimea indemnizațiilor și pensiei pentru limită de vârstă.

Pe scurt: vechimea în muncă este importantă pentru obținerea beneficiilor de muncă, iar stagiul de cotizare influențează pensia și alte garanții sociale.

Ce include stagiul de cotizare


Precum am menționat anterior, stagiul de cotizare este durata totală a perioadelor în care au fost plătite asigurările sociale. Dar el include și unele perioade necontributive:
  • îngrijirea unui copil până la 3 ani;
  • îngrijirea unui copil cu dizabilitate severă până la 18 ani;
  • îngrijirea unei alte persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, un tutore sau un curator până la angajarea în funcția de asistent personal;
  • îndeplinirea serviciului militar în termen sau cu termen redus;
  • îndeplinirea serviciului militar prin contract sau a altui serviciu asimilat acestuia;
  • perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, șomaj, integrare sau reintegrare profesională;
  • perioada de rezidențiat în învățământul postuniversitar obligatoriu;
  • perioadele de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror, până la 31 decembrie 2005;
  • studiul în instituţiile de învăţământ superior de zi, până la 1 ianuarie 1999;
  • îngrijirea unui invalid de gradul I, a unui copil invalid sub vârsta de 16 ani sau a unei persoane care a depășit vârsta de 75 de ani, până la 1 ianuarie 1999;
  • participarea la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova în perioada 2 martie – 13 august 1992 (se include în stagiul de cotizare în mărime triplă).
Îngrijirea unui copil până la 3 ani, copiilor sau altor persoane cu dizabilități severe, îndeplinirea serviciului militar în termen sau cu termen redus, dar și lucrul în funcția de judecător și procuror până la 31 decembrie 2005 sunt încadrate în stagiul de cotizare indiferent de durata acestora. Suma celorlalte perioade necontributive nu poate depăși 8 ani.

Calcularea stagiului de cotizare


Stagiul de cotizare se calculează în ani. Astfel, se adună lunile pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurare socială, iar suma obținută se împarte la 12. Rezultatul obținut se rotunjește până la o unitate după virgulă.

Dacă suma anuală a contribuțiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuțiilor calculate din salariul minim lunar pe țară stabilit de legislație, stagiul de cotizare se calculează proporțional sumei achitate.

Calcularea stagiului de cotizare pentru lucrătorii din agricultură


Dacă persoana activează în baza contractului individual de muncă în sectorul agrar, atunci perioada activității sezoniere este considerată un an de cotizare, cu condiţia ca suma anuală a contribuţiilor să nu fie mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară.

Dacă suma anuală este mai mică, atunci și stagiul de cotizare va fi mai mic, deoarece va fi calculat proporţional sumei achitate. 

Calcularea stagiului de cotizare pentru lucrătorii pensionari


Stagiul de cotizare realizat după stabilirea sau reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă se calculează astfel: se însumează toate lunile pentru care s-au plătit contribuții și se împart la 12. Rezultatul obținut se rotunjește până la o unitate după virgulă.

Exemplu de calcul al stagiului de cotizare


Să presupunem că persoana a absolvit liceul în 2020 și tot în vara anului respectiv a fost încorporată în serviciul militar în termen. Mai apoi, s-a angajat neoficial la primul său loc de muncă, unde a lucrat 10 luni, după care a plecat la un alt angajator — acolo a semnat un contract de muncă și a lucrat timp de 9 luni. A schimbat încă o dată locul de muncă și a lucrat conform contractului timp de 18 luni pentru acea companie, până în august 2024, după care decis să își schimbe domeniul de activitate.

Până la moment a acumulat 3,2 ani de stagiu de cotizare, aceștia includ serviciul militar în termen și lunile lucrate la al doilea și al treilea job. Deoarece în prima companie a lucrat neoficial, acest timp nu se include în stagiu.

Stagiul de cotizare necesar pentru o pensie pentru limită de vârstă


Vârsta de pensionare pentru bărbați în Moldova constituie 63 de ani.

Vârsta de pensionare pentru femei din data de 1 iulie 2024 constituie 61 de ani și aceasta va crește treptat până în 2028, când se va egala cu cea a bărbaților. În același timp, femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulți copiii pot ieși la pensie cu trei ani mai devreme decât alte femei.

Pentru a primi o pensie completă, cât bărbații, atât și femeile, trebuie să aibă 34 de ani de stagiu de cotizare.

Pensia incompletă este disponibilă începând cu un stagiu de cotizare de minim 15 ani. Dacă persoana nu are nici stagiul minim, atunci ea nu are dreptul la pensie și poate pretinde doar la alocația pentru persoane vârstnice. Aceasta constituie 50% din pensia minimă după vârstă, stabilită anual de Guvern.

Cum pot procura stagiul de cotizare necesar


Cetățenii Moldovei pot să-și procure ani de stagiu de cotizare, încheind un contract cu Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Cererea trebuie depusă la subdiviziunea teritorială a CNAS din raza domiciliului.

La semnarea contractului trebuie să achiți suma fixă anuală. În 2024 ea constituie 17 552 lei pentru persoanele fizice și 4 463 lei pentru proprietariii și arendașii terenurilor agricole dacă aceștia lucrează terenul în mod individual.

Stagiul de cotizare poate fi cumpărat pentru anul curent, precum și pentru anii precedenți, dar nu mai devreme de 1999 pentru persoanele fizice și nu mai devreme de 2009 pentru proprietarii/arendașii de pământ. Costul contribuțiilor pentru anii precedenți este egal cu cel al contribuției anului curent.

Dacă nu-ți ajunge foarte puțin stagiu de cotizare, poți cumpăra numai numărul necesar de luni — suma va fi calculată din contribuția anuală. De exemplu, pentru a procura 4 luni de stagiu trebuie să plătești 5850,6 lei (17 552 : 12 × 4).

Stagiul de cotizare: întrebări și răspunsuri


Îți mulțumim că ai citit articolul nostru despre stagiul de cotizare! Înțelegem că tema poate părea complicată, iată de ce în această secțiune vei găsi răspunsuri la întrebările adresate frecvent. Noi am încercat să le facem cât mai simple, ca să te poți descurca ușor.

Ce este stagiul de cotizare?

Stagiul de cotizare reprezintă perioadele când au fost plătite contribuții în bugetul asigurărilor sociale. De durata stagiului și mărimea contribuțiilor depinde mărimea pensiei și indemnizațiilor.

Ce include stagiul de cotizare?

Pe lângă perioadele în care persoana a lucrat și a plătit contribuții sociale, în stagiul de cotizare intră timpul la serviciul militar, îngrijirea copilului până la trei ani sau a membrilor de familie cu dizabilități și alte perioade anumite. 

Care este stagiul complet de cotizare la bărbați?

În 2024 stagiul complet de cotizare pentru bărbați în Moldova constituie 34 de ani.

Care este stagiul complet de cotizare la femei?

În 2024 stagiul complet de cotizare pentru femei în Moldova constituie 34 de ani.

Care e stagiul minim de cotizare care îmi permite să primesc o pensie?

Stagiul minim de cotizare care îți permite să primești pensia pentru limită de vârstă constituie 15 ani.

Pot avea pensie fără stagiul minim de cotizare?

Dacă nu ai minim 15 ani de stagiu de cotizare, atunci nu vei beneficia de pensia pentru limită de vârstă. Însă ai dreptul la alocația pentru persoane vârstnice în sumă de 50% din pensia minimă.

Am ieșit la pensie fără stagiul complet de cotizare: ce fac?

Poți procura stagiul de cotizare necesar, încheind un contract cu Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Cât costă să cumpăr stagiul de cotizare?

În 2024 suma fixă anuală constituie 17 552 lei pentru persoanele fizice și 4 463 lei pentru proprietariii și arendașii terenurilor agricole dacă aceștia lucrează terenul în mod individual.

Cum pot afla detalii despre stagiul meu de cotizare?

Persoanele asigurate pot vedea istoricul contribuțiilor sociale proprii în cabinetul personal de asigurare socială pe acest link acces.cnas.md.
 

Articole asemănătoare