Dacă citiți acest articol, înseamnă că aveți mult timp liber și nu vreți să-l irosiți în zadar. Mulți își doresc să evolueze în perioada de carantină folosind-o la maxim, dar nu toți știu cum. Vă vom povesti cum să transformați autoizolarea într-un spațiu de dobândire a abilităților necesare pentru creșterea carierei.
Timpul liber poate fi petrecut diferit. Cineva stă întins pe canapea și așteaptă momentul când totul se va termina. Cineva lucrează asupra sa, ca în momentul în care totul se va termina să fie în formă. Indiferent în ce categorie vă regăsiți, cu siguranță principala dificultate este de a te impune să faci ceva.
De la asta și vom începe.
Cum ne impunem să evoluăm?
Nivelul de dificultate al acestei etape depinde de profesia dvs. Poate vă doriți să deveniți mai bun într-un anumit domeniu, dar poate doriți să învățați ceva nou. În orice caz, dacă nu vedeți perspective și nu vă doriți să evoluați, nu veți reuși să vă impuneți. Cuiva carantina i-a permis să se odihnească de la toate, altcineva folosește timpul liber pentru a face ceea ce nu putea face anterior. Dacă ați încercat să vă regăsiți în a doua categorie, dar nu vă reușește, posibil nici nu aveți nevoie de asta.
Dar dacă înțelegeți că aveți un câmp imens pentru activitate, tot ce vă trebuie e să vă impuneți să lucrați. Pentru asta trebuie să urmați câțiva pași:
- Realizați pe deplin importanța autodezvoltării: de ce aveți nevoie de asta și ce oportunități vă propune.
- Definiți volumul adecvat de muncă – ce rezultate veți obține timp de o lună dacă veți învăța sau practica câteva ore pe zi.
- Stabiliți un obiectiv pe care să-l atingeți.
- Împărțiți obiectivul pe etape.
Astfel, va fi mai ușor să acționați.
Autoizolarea poate fi utilizată pentru a obține abilitatea pe care o doriți sau pentru a vă spori competența.
Dacă știți că după carantină responsabilitățile dvs se vor extinde, e timpul potrivit să învățați noi abilități de care veți avea nevoie în viitor. Dacă nimic nu se va schimba, puteți învăța ceva diferit de domeniul de activitate, pentru a putea obține un loc de muncă suplimentar.
Definim spațiul de muncă și întocmim planul
Înainte de toate trebuie să înțelegeți ce puteți, ce nu puteți și ce ați putea dacă v-ați dori. Desenați schițat portretul dvs și îndreptați dinspre dvs săgeți care indică la diverse competențe și abilități. Va fi clar ce deja știți să faceți.
Enumerați de asemenea abilitățile de care aveți nevoie pentru muncă sau pentru obținerea unui alt job. Apreciați pe o scală de la 1 la 10 cât de dezvoltate sunt. Subliniați acele abilități asupra cărora mai aveți de lucrat.
În același timp vă recomandăm să aveți în fața ochilor și lista obligațiilor pe care le veți avea în viitor.
La fel de important este să observați distanța dintre toate abilitățile dvs. În acest context, distanța reprezintă un spațiu imens pentru analizarea abilităților în urma căreia vă veți defini esența și veți ști spre ce să tindeți. Acest spațiu îl puteți descoperi dacă veți crea două liste: abilitățile de care aveți nevoie pentru jobul visurilor și abilitățile pe care deja le aveți. Abilitățile care se potrivesc trebuie să le evidențiați printr-o culoare. De exemplu, folosiți bine photoshopul, dar trebuie să învățați mai multe despre editarea fotografiilor – aceste abilități se potrivesc. Dacă nu știți să editați o poză, dar știți să scrieți texte – abilitățile nu se potrivesc. Cu cât mai multe culori de același fel aveți, iar cele diferite sunt puțin, cu atât distanța dintre abilitățile dvs este mai mică.
Această analiză vă va permite nu doar să aflați cât de aproape sunteți de scopul dvs, dar și cât de dezvoltat sunteți în alte domenii.
Așadar, principala sarcină la această etapă este
să creați lista cunoștințelor pe care trebuie să le dobândiți pentru un job nou. Ar fi bine ca lista să fie scurtă și cuprinzătoare, astfel nu va trebui să îndepliniți mai multe sarcini.
Când veți vedea în fața dvs o structură clară a sarcinilor, puteți trece la planificarea acțiunilor și căutarea instrumentelor.
Căutăm instrumente
Dacă domeniul de activitate este definit, să găsești instrumente pentru realizarea scopului nu este complicat. Există câteva metode:
- Cărți
- Tutoriale video și filme
- Programe
- Cursuri online
- Canale Youtube
În ultima perioadă au apărut o mulțime de lecții contra cost și gratuite pe diverse specialități.
- Platforma internațională Coursera. Marele avantaj al sistemului este accesibilitatea cursurilor: fiecare are acces la planul cursului, materiale folosite, obiectivele cursului și rezultatele obținute (primiți certificat). Plus la toate, numărul specialităților impresionează.
- Încă un site internațional – Udemy propune o gamă largă de 100 000 de cursuri video online. Video noi sunt adăugate pe site în fiecare lună.
- Site-ul EdX este un portal internațional de frunte în domeniul studiilor online, creat de Universitatea Harward și Institutul tehnologic din Massachusetts. Fiecare doritor poate avea acces la lecțiile și cursurile celor mai bune universități din lume.
- Multe cursuri legate de dezvoltare și internet pot fi găsite la Academia Yandex.
- Code.org, Cybermarketing, GeekBrains – sunt niște surse create pentru programatori.
- Cursuri istorice, culturale și literare (precum și multe altele) sunt prezentate de Arzamas Academy. Nu necesită înregistrate, puteți pur și simplu privi pe site.
Există o mulțime de cursuri accesibile online, trebuie doar căutate.
Plus la toate, pe
Rabota.md puteți găsi articole despre autodezvoltare. De exemplu:
- 10 cărți despre managementul timpului la locul de muncă, în creativitate și acasă
- Las totul și mă reprofilez în HR: cum să devii un specialist HR și care este diferența dintre recrutor și manager de resurse umane
- 5 profesii ale viitorului: încă nu e târziu să-l citiți pe Adams și să învățați Turbo Pascal
- Bună dimineață (nu există): obiceiurile proaste care ne împiedică să fim energici
- Cum citim cărți despre business în așa mod ca să ne rămână ceva în cap?
- Cum să citim mai mult?
- 25 de cărți simple și clare pentru copywriteri și jurnaliști
Atingem scopul
Acum, când știți ce vreți, ce trebuie să faceți pentru asta și ce instrumente să folosiți, a rămas cel mai simplu lucru, dar în același timp e și cel mai complicat: să acționați.
Pentru a înțelege clar ce trebuie să faceți și pentru a rămâne pe aceeași cale, există metoda
SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time bound). Ea permite să generalizați toată informația pe care o dețineți, să fixați termenii, să definiți resursele și să stabiliți un scop clar.
Adunați toate obiectivele și etapele și clasificați-le în cinci categorii.
1. Specifice
Acest obiectiv presupune un rezultat concret pe care doriți să-l obțineți. Pentru a-l defini răspundeți la următoarele întrebări:
- Ce rezultat vreau să obțin îndeplinind obiectivul propus și de ce?
- Cine este implicat în atingerea obiectivului?
- Există oare limite sau condiții suplimentare care sunt necesare pentru atingerea obiectivului?
Un obiectiv – un rezultat. Dacă vreți să obțineți mai multe rezultate, înseamnă că scopul dvs trebuie împărțit.
2. Măsurabile
Obiectivul presupune progresul care poate fi măsurat prin puncte, numărul de cursuri frecventate, numărul cărților citite, al abilităților dobândite ș.a.
- Când pot considera că obiectivul a fost atins?
- Ce indicator va vorbi despre faptul că obiectivul a fost atins?
- Ce trebuie să semnifice acel indicator pentru a considera că obiectivul a fost atins?
3. Realizabile
Obiectivele trebuie să fie reale, de alt fel nu veți avea suficientă motivație. Accesibilitatea este determinată de numărarea tuturor resurselor și limitele disponibile: timp, mijloace, cunoștințe, experiență, acces la informații, capacități manageriale.
- Ce vă încurcă să atingeți obiectivul propus?
- Cum pot ocoli obstacolele din cale?
- Merită scopul eforturile depuse?
4. Semnificative
Obiectivele semnificative sunt acele care presupun un aport imens în atingerea scopului general.
- Ce beneficii îmi va aduce rezultatul în urma realizării acestui obiectiv?
Este unica întrebare pe care trebuie să o puneți pentru a înțelege dacă obiectivul dvs face parte dina ceastă categorie.
5. Încadrate în timp
Orice obiectiv prin perspectiva metodei SMART trebuie să aibă termeni de realizare, iar depășirea lor presupune eșec. Dacă veți stabili termenii, veți putea să controlați mai bine procesul de realizare. Totodată, nu trebuie să vă impuneți termeni duri care nu vă vor permite atingerea obiectivelor.
- Cât timp am nevoie pentru a atinge obiectivul?
- Ce ar fi dacă voi mări perioada de realizare?
Potrivit metodei SMART, fiecare obiectiv trebuie să corespundă celor 5 criterii menționați mai sus. Fiecare literă din SMART se referă la un criteriu diferit de evaluare a obiectivelor. Ca să puteți realiza aceste obiective mai eficient trebuie să urmați toate sarcinile potrivit criteriilor.
Dacă ați citit totul până în acest moment, atunci sunteți hotărât să faceți ceva util. Acum că ai toate instrumentele în mâini, ce te oprește?
Acționează!