Înapoi

7 motive pentru care angajatorii nu vor să indice salariul în anunțurile de angajare

11 Februarie, 2022 14807
7 motive pentru care angajatorii nu vor să indice salariul în anunțurile de angajare

Probabil nu există în Republica Moldova vreo persoană care să nu viseze la anunțuri de angajare în care sunt indicate salariile. Ar fi mult mai ușor  să găsești un loc de muncă: nu ar trebui să participi la o grămadă de interviuri de angajare în urma cărora compari ofertele, nu va trebui să te dezamăgești și să refuzi unele din ele.

Ei bine, ce-l costă pe recrutor să indice salariul sau măcar un interval salarial? E vorba oare despre o banală lene? Chiar deloc. Pe bune, angajatorii au mai mult motive întemeiate să ascundă salariul într-un anunț de angajare. Astăzi vă vom dezvălui aceste motive.

Motivul nr. 1: angajatorul este indecis


Da, e primul, cel mai frecvent și cel mai logic motiv. Se întâmplă ca o companie să ofere un post vacant pentru o poziție total nouă pentru aceasta. De exemplu, în contextul extinderii numărului de personal, o întreprindere are nevoie urgent de un manager de resurse umane. Șeful încă nu a decis ce volum de muncă va avea acest manager, care vor fi responsabilitățile lui pe lângă căutarea noilor angajați și cât de profesionistă trebuie să fie persoana în cauză. Prin urmare, angajatorul habar nu are cât să-i plătească noului angajat.

În acest caz, directorul va prefera mai întâi „să-i vadă pe toți”, apoi să afle de la candidat ce salariu vrea să primească, iar ulterior să decidă dacă este potrivit pentru companie.

Motivul nr. 2: un interval salarial are două capete


Uneori, salariul este indicat în anunțuri de angajare sub forma unui interval, de la și până la. Pare să fie soluția perfectă. Atunci de ce angajatorii refuză să o aplice? Iată de ce.

Să ne imaginăm o situație: angajatorul a stabilit un interval salarial de la 15 la 20 mii de lei. Doi candidați potriviți au răspuns la anunțul său de angajare: Ion și Ghenadie. Ion este specialist înalt calificat, iar Ghenadie este promițător, dar începător, are un portofoliu mai subțire și o experiență mai mică. Lui Ion i s-a propus angajare imediată cu un salariu de 20 de mii de lei, dar Ion a refuzat oferta pentru că în cadrul negocierilor a aflat că programul de lucru nu-i convine. Ghenadie însă părea să fie mulțumit de toate, de aceea a fost contactat și i s-a propus un salariu de 15 mii de lei, deoarece este începător. Ghenadie a refuzat și el oferta, pentru că are ambiții uriașe, a reușit să se bucure și deja conta pe 20 de mii.

Dacă angajatorul ar fi indicat din start 15 mii de lei în anunțul de angajare, Ghenadie ar fi fost de acord cu această sumă, iar Ion, cu siguranță, nici nu ar fi răspuns, întrucât acest salariu nu este suficient pentru un profesionist.

Acum înțelegeți de ce angajatorului îi este mai convenabil să nu menționeze deloc salariul decât să indice un interval?

Motivul nr. 3: Angajatorul se teme de revolta salariaților săi

De ce angajatorul nu indica salariul?

În companiile ideale, angajații care îndeplinesc aceleași sarcini, primesc aceleași salarii. În realitate, însă, nu este așa. Uneori, o companie pur și simplu nu  ține pasul cu creșterea salariilor pe piața muncii, iar pentru a atrage noi candidați este necesar să le promită mai mult decât le-au promis celor care au fost angajați mai demult.

Să ne închipuim: Alexandru lucrează în calitate de programator timp de un an de zile, iar ieri i-a fost majorat salariul de la 1000 de dolari la 1500. Alexandru a reușit să sărbătorească și să facă cinste, iar dimineața a accesat Rabota.md și a expediat un anunț de angajare prietenului său, care i-a urmărit poveștile de aseară de pe Instagram și a decis că vrea și el un astfel de job. În anunț e indicat salariul de 1500 de dolari. „Cum așa?”, a rămas perplex Alexandru. „Am lucrat tot anul cu un salariu de 1000 de dolari! Am fost mințit! Demisionez!” A mers apoi la colegul său care lucrează de 11 luni și încă nu s-a reușit să i se majoreze salariul.

Drept urmare, în loc de un  singur angajat, anagajatorului trebuie să caute trei.

Pe de altă parte, după părerea noastră personală, angajații comunică foarte ușor între ei, inclusiv despre salarii. Secretul devine mai devreme sau mai târziu evident. De aceea, un anagajator conștiincios va crește mai întâi salariile „bătrânilor”, ba chiar să fie mai mari decât salariul pe care îl va primi noul angajat. În așa fel, nimeni nu va fi jignit.

Motivul nr. 4: politica companiei

Politica privind nedezvăluirea salariului

Politica privind nedezvăluirea salariului. Foarte des, angajatorul nu vrea să discute despre salariu până nu se asigură în competența candidatului. Suma, de obicei, este anunțată după interviul de angajare sau după ce candidatul trece prima etapă de selecție. Sau nu o menționează deloc , până candidatul nu semnează un acord de confidențialitate, iar apoi i se oferă contractul individual de muncă în care este indicat salariul și abia atunci candidatul poate decide dacă îi convine sau nu.

Uneori, pe lângă toate, compania contează pe faptul că specialistul însuși este conștient de intervalul salarial din domeniul său.

Această caracteristică este comună în special companiilor care sunt implicate în dezvoltări secrete, proiecte guvernamentale de importanță publică și alte lucruri teribile.

Motivul nr. 5: ideea este mai importantă decât salariul


Se mai întâmplă ca angajatorul să fie gata să plătească orice sumă, dar mai întâi trebuie să găsească candidatul potrivit pentru compania sa și aici ne referim la viziunea sa asupra lumii (a nu se confunda cu zodia).

Situație: pe Rabota.md apare un anunț de angajare cu un salariu exagerat. Telefonul managerului de recrutare  este inundat în apeluri, căsuța poștală e plină de mesaje și CV-uri, dar la interviul de angajare ajung doar 2-3 persoane, și asta nu e sigur. Toate astea s-au întâmplat deoarece toată lumea a răspuns la anunț: oameni cu experiență, oameni fără experiență, oameni interesați de postul vacant, oameni interesați de salariu.

Dacă firma caută o persoană care gândește la fel, pasionată de profesia sa, arzătoare să realizeze idei asemănătoare cu cele ale companiei, atunci angajatorul va fi gata să-i achite orice salariu. Pentru el este important ca angajatul să fie motivat să lucreze nu din cauza banilor, ci din plăcere. Se crede că angajații care lucrează doar pentru bani, adesea trec de partea concurenților, chiar dacă nu vor primi cu mult mai mulți bani decât cei care își iubesc munca, respectă valorile și regulile companiei.

Motivul nr. 6: este nevoie de un top-specialist

Avem nevoie de un top-specialist

Managerii de top primesc întotdeauna mai mult decât managerii obișnuiți, de aceea managerii obișnuiți nu-i iubesc pe cei de top. Prin urmare, companiile preferă să nu dezvăluie cât primesc managerii de top, de altfel, din cauza invidiei toată lumea va lucra prost.

Am explicat suficient de clar?

Apropo, la astfel de interviuri de angajare au loc negocieri serioase. Printre altele, se negociază și mărimea salariului.

Motivul nr. 7: cel mai banal


Uneori, salariul pur și simplu este... mic. Comapaniei îi este puțin rușine, dar speră că se vor găsi candidați care vor fi de acord să lucreze pentru o sumă mică, dar cu program liber, biscuiți gratuiți și un super-puper pachet social. Și dacă da?)

Iar dacă lăsăm glumele la o parte, angajatorii într-adevăr nu mereu sunt gata să plătească mai mult decât salariile pe piață. Mai degrabă e invers. Prin urmare, ei evită să indice salariul și pun accent pe alte beneficiile pe care le pot oferi.

Încheiere


Sperăm că am punctat toate momentele legate de salarii și am explicat motivele pentru care angajatorii nu le indică în anunțurile de angajare, ascunzându-le sub expresia „negociabil”.

Dar rămâne totuși o întrebare rezonabilă: ce ar trebui să facă solicitanții? Să sune la numărul indicat și să întrebe direct din ce motiv nu a fost indicat salariul? Nu, e mult mai simplu.

Dacă vreți să știți salariul înainte de interviu, întreabați-l pe recrutor de ce va depinde suma salariului dvs și care este suma minimă. Puteți căuta aceleași posturi vacante în companii similare unde salariul este indicat în anunț – apoi veți putea lua o decizie în acest sens.

Dacă ați venit la interviul de angajare știind deja ce salariu vi se va oferi – scrieți-ne în comentarii, ne vom bucura pentru dvs!


Găsește un loc de muncă după rubrici: https://www.rabota.md/ro/vacancies

Găsește un loc de muncă după companii: https://www.rabota.md/ro/vacancies/companies

Găsește un loc de muncă după profesii: https://www.rabota.md/ro/jobs

Găsește un loc de muncă în orașul tău: https://www.rabota.md/ro/vacancies/cities

Articole asemănătoare