Înapoi

Ce s-a schimbat pentru angajații moldoveni de la 1 ianuarie 2024. Pe puncte

04 Ianuarie, 2024 183604
Ce s-a schimbat pentru angajații moldoveni de la 1 ianuarie 2024. Pe puncte

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noi legi care îi vizează direct pe angajații moldoveni și, totodată, pe studenții care urmează să se angajeze la primul loc de muncă. Vă spunem pe scurt care sunt cele mai importante.

  1. Salariul minim pe țară a crescut cu 1000 de lei, iar acum acesta constituie 5000 de lei pentru un program de lucru complet (169 de ore) sau 29,58 de lei pe oră. 
     
  2. Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2024 a crescut cu 2000 de lei, ajungând la 13 700 de lei. Această sumă este utilizată pentru determinarea plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale, precum și pentru stabilirea cuantumului pagubei pricinuite în cazul încălcării legislației.
     
  3. Valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor angajaților din sectorul public a crescut în medie cu 10,5%. În funcție de categoria de bugetari, acesta variază acum între 2100 și 3000 de lei, însă pentru președintele țării, prim-ministrul, președintele parlamentului și deputați, valoarea de referință a rămas la 1400 de lei.
     
  4. Salariile profesorilor au fost majorate cu 15%.
     
  5. Bursele pentru studenții cu profil pedagogic au fost dublate. Pentru cei înscriși la studiile de licență, bursa, în funcție de categorie, constituie între 2200 și 2810 lei, iar pentru studenții din anii terminali — între 2570 și 3280 de lei.
     
  6. Tinerii bibliotecari, muzeografi și alți absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior cu profil artistic, care vor lucra în mediul rural îndată după absolvire, vor primi o indemnizație unică între 90 000 și 120 000 de lei. Aceasta va fi plătită în trei tranșe pe parcursul a trei ani de muncă.
     
  7. A început o nouă etapă de reexaminare a pensiilor. Pensionarii care au ieșit la pensie începând cu 2019 și au lucrat cel puțin doi ani după împlinirea vârstei de pensionare pot solicita o recalculare a pensiei. De asemenea, dreptul la recalculare îl mai au și cei ieșiți la pensie de dizabilitate.
     
  8. Acum toți angajații au dreptul la indemnizația de concediu medical plătită de angajator, indiferent de stagiul de cotizare.
     
  9. Perioada concediului paternal a fost majorată, iar acum aceasta este de 15 zile calendaristice. Concediul poate fi luat integral sau parțial, însă fiecare fracțiune trebuie să fie de cel puțin cinci zile. Indemnizația constituie 100 % din venitul lunar mediu asigurat pentru ultimele trei luni premergătoare lunii nașterii copilului. 
     
  10. Angajații care adoptă un copil au dreptul la un concediu parțial plătit cu o durată de la 60 la 90 de zile. Acesta poate fi folosit de ambii părinți alternativ, în fracțiuni. Concediul este inclus în vechimea în muncă și în stagiu de cotizare. 
     
  11. O serie de indemnizații pentru copii sunt acum acordate automat, fără a depune o cerere în acest sens. Printre acestea se numără indemnizația unică la nașterea copilului care, începând cu 2024, constituie 20 000 de lei, precum și diverse alocații lunare pentru creșterea copilului și pentru copiii cu dizabilități severe.
     
  12. A fost anulată amenda pentru cei care nu plătesc polița de asigurare medicală obligatorie în termenul legal (până la 31 martie). Persoanelor care o cumpără și se angajează pe parcursul anului li se va restitui suma plătită în plus.
     
  13. Încă o sărbătoare oficială a apărut în Republica Moldova: Ziua Internațională a Copilului, care este sărbătorită pe 1 iunie, este acum considerată zi liberă. Pentru a vedea lista tuturor sărbătorilor legale din 2024, accesați această pagină.
 

Articole asemănătoare