Ce-l interesează pe un om care vrea să câștige mai mulți bani, pe lângă salariul pe care îl are? E evident, vrea un job part-time, este atent la capcane și vrea să afle ce oportunități poate obține.
Cum alegi un job part-time pe care să-l poți combina cu jobul principal?
Nicidecum. Trebuie înțeles faptul că jobul part-time nu poate dura mult timp, e pentru câțiva ani, după care trebuie să vă apucați de ceva serios. Până atunci trebuie pur și simplu să încercați să nu vă pierdeți interesul, întrucât nu există niciodată prea mult timp liber. Mai ales dacă aveți o familie, copii, reparație, câine, pisică sau un papagal de companie.
În general, există trei reguli constante care trebuie urmate atunci când alegeți un loc de muncă suplimentar. Una dintre ele este să nu vorbiți cu nimeni despre al doilea job, deoarece nu orice angajator va fi bucuros să afle că angajatul său lucrează în paralel pentru altcineva.
1. Jobul part-time trebuie să fie diferit de domeniul de activitate în care sunteți implicați la jobul de bază.
Da, înțelegem perfect intenția de a face același lucru, pe care-l faceți deja foarte bine, însă în cel mai bun caz veți eșua în ambele locuri, iar în cel mai rău caz – ocupația preferată nu vă va mai aduce satisfacție. Să lucrați în calitate de taximetrist după munca de șofer personal duce la suprasolicitare și alte probleme de sănătate. Lucrul de copywriter după opt ore de muncă în redacția unei reviste poate provoca criză de creație și greață de la o singură literă tipărită. Cu cât jobul suplimentar diferă de cel de bază, cu atât mai bine pentru psihicul și sănătatea dvs.
2. Volumul de lucru care trebuie realizat la jobul part-time trebuie să fie mai mic decât cel de la jobul de bază sau să difere (muncă morală sau fizică).
Corpul și mintea trebuie să sufere pe rând, de altfel unul va ceda din cauza oboselii, iar altul – de la trândăvie.
Alegerea unui job part-time se bazează pe trei criterii: timp, abilități, legalitate. În primul rând, calculați cât timp liber aveți după jobul de bază și dacă veți avea posibilitate să lucrați suplimentar, fără a uita de timpul pe care trebuie să-l acordați treburilor casnice și celor dragi. Apoi cântăriți abilitățile – sunt ele suficiente pentru a câștiga bani fără a investi timp și bani pentru dezvoltarea lor. În cele din urmă, asigurați-vă că al doilea loc de muncă nu concurează cu primul, având în vedere profilul companiei. De altfel, riscați să fiți sancționați. Nu ar strica să vă protejați și să câștigați banii suplimentari, de asemenea, oficial – acest lucru nu este interzis de lege, apropo.
Cum să combini corect jobul part-time cu cel de bază?
În primul rând trebuie să analizați abilitățile dvs. Dacă sunteți capabili, atunci vă apucați de lucru, dacă nu, atunci căutați alte opțiuni sau vă asumați pe propriul risc. Apoi urmează timpul. Aici, formula e simplă. Dacă jobul de bază este în schimburi sau dacă planificați să lucrați în weekend, căutați un job cu orice timing. Însă dacă jobul principal presupune munca de oficiu, trebuie inițial să gestionați adecvat timpul liber.
După cum știți, o persoană are nevoie de 8 ore de somn pentru o funcționare normală. Dacă scoatem 8 ore pentru somn, ne rămân 16. Două ore se duc pe drum, dejun, prânz, cină și serialul preferat. Ne rămân 14. În continuare totul depinde de programul dvs de muncă. Dacă lucrați 8 ore, teoretic ați putea lucra tocmai 6 ore la un alt loc de muncă. Dacă nu vă este milă de sănătatea și psihicul dvs, atunci fiți liberi să vă căutați un job part-time pentru 6 ore. Dar cel mai bine e să alegeți unul de 4 ore, întrucât banii nu pot înlocui o odihna bună.
Am clarificat faza cu timpul, acum trecem la principiul alegerii. Pare totul să fie clar la acest capitol, dar uneori cu un singur exemplu este dificil să înțelegi cât de compatibilă este munca part-time cu cea de bază. Vă mai aducem câteva exemple:
Inițial, să vedem ce NU TREBUIE să combinați:
- Șofer și taximetrist;
- Bonă și guvernantă;
- Profesor și repetitor;
- Administrator și traducător;
- Manager și administrator;
- Animator și operator call-center;
- Chelner și curier;
- Constructor și hamal;
- Vânzător și barista.
Combinațiile de mai sus implică, mai devreme sau mai târziu suprasolicitări fizice/ morale, epuizare profesională și ură față de toate viețuitoarele. Pur și simplu nu e realist să răspundeți la apeluri pentru jumătate de zi în calitate de administrator, iar noaptea să-i consultați pe cei care vor o nouă saltea dublă. Același lucru este să lucrezi în calitate de șofer personal sau curier cu propria mașină și taximetrist – nu poți petrece toată ziua așezat, iar spre seară atenția și reacția scad dramatic. Predarea și îndrumarea, oricât de tentați ați fi, sunt și ele dificile: ziua - la școală, seara - la domiciliul elevilor, prea multă comunicare despre aceeași informație. Un curier sau un comerciant care a alergat toată ziua, se va târî ca o broască țestoasă seara în jurul restaurantului.
Acum să vedem cum putem combina joburile:
- Șofer și curier;
- Operator call-center și paznic pe noapte;
- Bănă și floristă;
- Contabil și antrenor de fitness;
- Barista și traducător;
- Constructor și programator.
Decideți singuri: după tura de muncă în calitate de șofer puteți lucra în calitate de curier, pe jos sau cu bicicleta. Ba chiar asta vă poate ajuta să echilibrați stilul de viață. Dacă combinați munca de curier cu scrierea articolelor, atunci greutatea sarcinilor va fi, de asemenea, echilibrată. Munca care necesită efort mental și emoțional constant, exclude posibilitatea unui job part-time care cere același lucru, dar după ce se termină programul de lucru, puteți fi paznic de noapte. După o zi întreagă la aparatul de cafea, puteți traduce texte, iar 8 ore de contabilitate pot fi combinate perfect cu instrucțiunile în sala de sport.
Ce ar putea crede principalii tăi angajatori despre al doilea job?
Într-adevăr, un anumit procent de angajatori adecvați nu se opun angajaților săi care au decis să lucreze part-time la un alt job în timpul liber. Condiția este, însă, ca acest lucru să nu afecteze performanța angajatului la jobul de bază.
Un procent mult mai mic de angajatori sunt îngrijorați de dorința angajatului de a lucra la al doilea job. De obicei sunt dispuși să ia în considerare diverse opțiuni pentru a evita acest fapt. Restul, de regulă sunt destul de geloși și hiper-raționali și cel mai adesea sunt indignați când aud despre o astfel de intenție a angajatului.
Totul este diferit, de la caz la caz. Uneori este logic să obțineți aprobarea șefilor sau poate chiar o majorare de salariu, iar uneori are sens să fiți taximetrist în fiecare seară în tăcere și să nu vă faceți griji – legea nu limitează numărul de locuri de muncă. Vă sfătuim totuși să anunțați despre acest lucru conducerea.
Cum găsești un job part-time în Republica Moldova?
În sfârșit am ajuns la partea cea mai interesantă. Există patru moduri de a găsi locuri de muncă part-time:
- Întreabă prietenii. Poate cineva are nevoie de un articol, cineva are nevoie să instaleze un dulap, iar cineva caută o bonă.
- Mergeți în biroul unei companii cu un afiș „Vreau să vă ofer 4 ore din viața mea în fiecare zi” sau deveniți taximetrist prin aplicație mobilă.
- Inițiați o întreprindere individuală. Vindeți baloane cu heliu, de exemplu.
- Accesați Rabota.MD și trimiteți CV-ul la secțiunea „Joburi pentru studenți, part-time”. Totodată, puteți singuri să vedeți ce posturi vacante sunt disponibile pe site, în special la secțiunea „Munca la distanță de acasă”. Sau căutați jobul care vă interesează direct pe site.
Unele joburi part-time necesită instruire: fitness, florărie, redactare, programare. Dacă vă interesează un anumit domeniu de activitate, puteți inițial să-l studiați, să urmați niște cursuri, să investiți în viitorul dvs. La urma urmei, beneficiul este evaluat nu doar în bani, ci și în carieră, creștere spirituală și mentală.
Există, de asemenea, o a cincea opțiune: transformă un hobby într-o afacere. Coaceți prăjituri? Desenați logo-uri? Ajutați la curățenie după renovare? Efectuați manichiura de sine stătător?
Postați imagini cu cele mai delicioase prăjituri pe Facebook, desfășurați o campanie de logo-uri gratuite, publicați un anunț „Îți voi curăța casa”, efectuați manichiura unei prietene și rugați-o să vă recomande altor prieteni, cumpărați henna și începeți să desenați mehendi – există multe opțiuni.