Înapoi

Trei opțiuni de solicitare a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului. Noi modificări legislative intrate în vigoare

01 Septembrie, 2022 10689
Trei opțiuni de solicitare a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului. Noi modificări legislative intrate în vigoare

Începând cu ziua de azi, au intrat în vigoare unele modificări legislative ce țin de acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Acum persoana asigurată aflată în concediul de îngrijire a copilului poate solicita una din trei variante pentru a obține indemnizația: 

  1. primirea unei indemnizații lunare până când copilul împlinește vârsta de trei ani;
  2. primirea unei indemnizații lunare timp de 24 de luni;
  3. primirea unei indemnizații lunare timp de 12 luni.
Valoarea indemnizației depinde de durata termenului. Dacă solicitați o indemnizație pentru o perioadă până când copilul împlinește trei ani, cuantumul indemnizaţiei va constitui 30% din baza de calcul*, dar nu mai puțin decât valoarea indemnizației minime (740 lei).

În caz că solicitați o indemnizație lunară de 24 de luni, atunci în primele 12 luni cuantumul indemnizației va constitui  60% din baza de calcul, dar nu mai puţin decât cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare (1480 lei), iar în următoarele 12 luni — 30% din baza de calcul (740 lei).

Dacă un părinte sau tutore alege o indemnizație pentru 12 luni, cuantumul indemnizației va constitui 90% din baza de calcul, dar nu mai puţin decât cuantumul triplu al indemnizaţiei minime lunare (2220 lei). Dar când aceste 12 luni se vor termina, nu se va acorda nici o altă formă de indemnizație pentru copil, la fel și în cazul dacă solicitați o indemnizație lunară timp de 24 de luni. 

Rețineți, opţiunea solicitată iniţial de stabilire a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu poate fi modificată ulterior. Dacă ambii părinți decid să împartă concediul de îngrijire a copilului, atunci calculul se efectuează de la prima cerere către CNAS pentru acordarea indemnizației.

*Baza de calcul reprezintă venitul mediu lunar asigurat din cele 12 luni calendaristice premergătoare datei nașterii copilului.

Articole asemănătoare