Înapoi

Înflorește acolo unde ai fost sădit: merită să căutăm un loc de muncă în orașul sau satul de baștină?

18 Octombrie, 2019 3720
Înflorește acolo unde ai fost sădit: merită să căutăm un loc de muncă în orașul sau satul de baștină?
Tot ce ai nevoie se află în jurul tău, doar întinde mâna.
Jiddu Krishnamurti



Republica Moldova este o țară mică dacă o privim pe hartă, dar largă, dacă să privim perspectivele. În timp ce la Chișinău se plâng de lipsa locurilor de muncă vacante, locuitorii altor orașe și sate se îndreaptă spre capitală pentru a găsi un job. Nu găsesc și se întorc acasă. Suntem îngrijorați. Totul este chiar atât de rău?

Pe site-ul Rabota.md puteți găsi posturi vacante în 42 de orașe ale țării, în afară de Chișinău. Din păcate, anunțurile de angajare care provin din aceste zone reprezintă doar 20% din total, 80% fiind din capitală. Dar dacă luăm în considerare că locurile de muncă vacante nu apar doar pe site-ul nostru, dar și pe Facebook, pe panourile cu anunțuri, în instituțiile administrative, devine clar faptul că de lucru în raioanele țării totuși există.

Nu insistăm să lăsați totul și să nu veniți la Chișinău, dar vrem să abordăm situația din alt punct de vedere.

Știați că locuri de muncă vacante există și în sate și în orașele mici?


De exemplu, recent pe Rabota.md scria cineva că pentru curățirea livezilor sunt angajați cetățenii Uzbekistanului. De ce? Pentru că în sate nu are cine să lucreze – toți vor în Chișinău, unde serviciul este mai prost și salariul mai mic, în schimb – în capitală. Dar dacă să nu pleci nicăieri și să te uiți în jur, ai putea observa că este nevoie de forță de muncă care va fi bine plătită. Chiar și 40 de dolari pe zi e mai mult decât salariul mediu în Chișinău.

Accesați, de exemplu, rubrica „agricultură” pe Rabota.md. De lucru acolo mereu este, iar posturile vacante mereu sunt actualizate. Dacă veți expedia un CV în această rubrică și veți indica orașul, veți găsi un job și mai repede. Mergeți prin oraș sau sat și aflați despre locurile de muncă vacante.

Câți medici și profesori lipsesc în toată Moldova? Lipsa forței de muncă în aceste domenii se datorează exodului populației. Despre tineri totul e clar – toți vor o viață mai dinamică și nu poți pe nimeni ține cu forța în țara natală. Dar persoanele de vârsta a doua tind spre capitală, părăsindu-și casele și gospodăriile pentru că cred că acolo e mai bine.

Nu, nu este mai bine. Chișinăul este cel mai mare oraș din Republica Moldova, unde locuiesc circa 700 de mii de oameni. Pentru o clipă doar, al doilea oraș după numărul locuitorilor este Bălți – circa 150 de mii de oameni, iar cei mai puțini locuitori sunt în Vulcănești – nici 20 de mii nu numără. Densitatea populației în Chișinău este de 5514 de persoane per km². În capitală practic nu ai cu ce respira, iar locurile de muncă dispar ca pâinea caldă, încât angajatorii nu se grăbesc să mărească salariul. În pus, aceștia preferă să angajeze pe cei care nu pleacă de sărbători la periferiile țării. Având în vedere cheltuielile pentru închirierea locuințelor în Chișinău, rămâi cu un salariu care nici cu cel din sat nu poate fi comparat.

Cât de important este să ai studii superioare?


Toată lumea vrea să aibă studii superioare. Această dorință este impusă noii generații de către vechea generație. Fără a ști cum stau circumstanțele tinerii cedează insistării adulților. Dar este asta într-adevăr necesar? E greu să ne amintim cine lucrează astăzi după specialitate. Nu toți pot deveni profesori și nu pentru mulți acest lucru este necesar. Milioane de oameni nu lucrează după specialitate. Dacă fiecare ar înțelege de ce este în stare și spre ce să tindă, totul ar fi mult mai simplu. Uneori nu are sens să ai studii superioare plătite (să fii admis la buget e greu chiar dacă ai note bune) și să primești bani de la părinți din Italia pentru a putea trăi, dacă ai fi putut avea un salariu decent, având studii medii de specialitate sau niște cursuri finalizate pentru o anumită profesie. De exemplu, o croitoreasă acum este mai bine plătită decât un contabil. 

În fiecare zi, aproximativ 100 de persoane părăsesc Republica Moldova pentru un trai mai bun în străinătate. Dacă aceste 100 de persoane și-ar revizui prioritățile și ar rămâne acasă, economia țării s-ar consolida în mod semnificativ, iar salariile ar crește.

Uneori expresia „Înflorește acolo unde ai fost sădit” este potrivită în acest context. Mulți locuitori din Chișinău ar prefera să trăiască la aer curat, să aibă propria grădină și să mănânce fructe și legume ecologice. Având în vedere că munca la distanță devine tot mai populară, nu mai contează locul unde poți lucra.

Încetați să plecați din țară și să căutați ce-i mai bun acolo unde ar putea să nu fie. Mai întâi asigurați-vă că ați verificat totul acasă. Acasă întotdeauna e mai bine.

Articole asemănătoare