Înapoi

Companiile private din Moldova vor putea oferi diurne mai mici

04 Decembrie, 2024 1140
 Companiile private din Moldova vor putea oferi diurne mai mici

Din 1 decembrie 2024 au intrat în vigoare noi reguli de acordare a diurnei în deplasări. Una dintre modificările principale constă în faptul că întreprinderile private au primit dreptul de a plăti diurna într-o mărime mai mică decât cea prevăzută de legislație.

Modificări pentru angajații companiilor private

Diurna reprezintă o indemnizaţie zilnică, în lei sau în valută străină, acordată lucrătorului de către angajator pentru a compensa cheltuielile suportate suplimentar de acesta în timpul delegării, inclusiv cheltuielile pentru hrană și costul transportului pe teritoriul localității în care a fost delegat.

Normele diurnelor sunt stabilite în Anexa 2 a Regulamentului cu privire la delegarea personalului entităţilor din Republica Moldova. Modificările aprobate permit companiilor să se abată de la acestea, adică să acorde diurna în cuantum mai mic decât cel prevăzut de norme, însă nu mai puțin decât 70% din cuantumul respectiv.

De exemplu, un angajat este delegat în interes de serviciu în România. Norma diurnei constituie 60 de euro, însă compania are dreptul să îi plătească o sumă mai mică, principalul nu mai puțin de 42 de euro (60 de euro × 70%).

În cazul deplasărilor peste hotare care depășesc 60 de zile, angajatorul are dreptul de a micșora mărimea diurnei pentru fiecare zi suplimentară până la 50% din normă.

Pe lângă asta, au fost anulate diurnele pentru deplasările pentru o singură zi pe teritoriul Republicii Moldova.

Modificări pentru oficiali și militari

Încă o modificare vizează membrii delegațiilor oficiale. Membrii Guvernului, secretarii de stat și adjuncții lor, conducerea Cancelariei de Stat, dar și directorii autorităților publice centrale din subordinea Guvernului și adjuncții lor acum sunt obligați să obțină acordul prealabil al Prim-ministrului.

Pe lângă asta, s-a micșorat și mărimea diurnelor pentru militari:

  • militarilor detașați în cadrul contingentului militar sau al grupului de observatori militari din zona de conflict: de la 200% până la 100% din limita stabilită;
  • militarilor prin contract aflați în cantonamente, centre de instruire, pe câmpuri de instruire, la exerciţii pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul participării la manevre şi exerciţii în afara punctelor de dislocare permanentă a unităţilor şi subunităţilor militare: de la 50% până la 40% din limita stabilită.

În același timp, au fost introduse diurne pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul MAI la cursurile de formare profesională inițială. Sunt stabilite în mărime de 40% din limita pentru deplasările pe teritoriul Republicii Moldova.


Articole asemănătoare