Înapoi

4 lucruri pe care ai uitat să le adaugi în CV-ul tău

15 Noiembrie, 2021 5214
4 lucruri pe care ai uitat să le adaugi în CV-ul tău

Suntem aici pentru a-ți spune exact ce trebuie să conțină un CV bun ca să fii lăudat și recrutat.
 

1. Fotografie frumoasă, dar mai „oficială”!

 
AȘA NU! PERFECT!


Mulți oameni uită că o fotografie bună trebuie atașată CV-ului. Primul lucru pe care îl vede un manager atunci când deschide un CV este fotografia, în baza căreia își construiește prima impresie. E cel mai bun mod de a te arăta fără să scrii un rând și fără să spui un cuvânt.

Fotografia pentru CV ar trebui să fie de calitate înaltă, simplă și luminoasă. Și nicidecum un selfie!


Privește în obiectiv și nu te  înclina. Dar nu fi prea serios, nu e o fotografie de pașaport!

Evită mimica expresivă și gesturile inutile. Dacă e vorba despre o fotografie în lungime completă – nu trebuie să pozezi cu Turnul din Pisa în mână, ia o poziție comodă și privește în obiectiv. Dacă fotografia este una de tip portret, va fi mai bine să afișezi un zâmbet prietenos, decât să râzi cu toți dinții sau să-i strângi cu o expresie sumbră.

Să nu crezi că gesturile și efectele speciale vor atrage atenția recrutorului, dimpotrivă, CV-ul tău va fi ținut minte și dat deoparte. Însă fotografiile cu o expresie facială calmă, într-un cadru normal, pe un fundal monocromatic, sunt o modalitate excelentă de a te autorecomanda în calitate de candidat responsabil și competent.
 

2. Linkuri către paginile din rețelele sociale


„Dar asta-i personal!”, veți spune cu toții și veți avea dreptate, dar parțial.

Recrutorii moderni, alegând între doi candidați, nu vor rata ocazia să le caute profilurile pe Facebook și să vadă cum arată aceștia „în habitatul lor natural”. 

Profilul din rețele sociale este oglinda ta care prezintă abilitățile sociale și trăsăturile de personalitate pe care le ai.


Ba mai mult, acum tot mai mulți recrutori vânează candidați anume pe rețelele sociale, în grupuri specializate sau pur și simplu la recomandarea prietenilor.

Dacă vei indica linkul spre contul tău, recrutorul îți va fi recunoscător pentru că i-ai economisit timpul. Chiar dacă nu vei fi angajat, ar putea să te  adauge în prieteni și să te recomande altcuiva. La urma urmei, oricând poți crea o pagină „frumoasă” pe care să o în CV.
 

3. Realizările tale în cifre


Ești sigur că deja ai indicat cele mai bune realizări din toată istoria carierei? Deși, mai bine să nu indici toate, ci doar cele corespunzătoare postului vacant. Dar ai făcut-o în cifre?

Toți managerii iubesc cifrele. Și orice realizare poate și trebuie exprimată în cifre. Trebuie – pentru că recrutorul va vedea că ești capabil să te evaluezi pe tine și abilitățile tale. Poate – pentru că e simplu. De exemplu:
  • Programator: am transformat 10.000 de căni cu cafea în 10.000 de rânduri de cod.
  • Jurnalist: am scris doar 3 articole mari, dar am atras 300.000 de cititori pe site-ul publicației.
  • Designer: am creat 5 familii puternice datorită celor 5 interioare unice în apartamente cu living.

E simplu. Iar dacă adaugi o doză de umor, atunci e și distractiv de citit.

4. Cât vrei să primești


Desigur, e puțin probabil să uiți să menționezi salariul pe care vrei să-l primești. Însă mulți fie se simt jenați să ceară suma care îi va satisface, fie se tem că vor indica o sumă mai mică decât ar putea să le ofere compania. Nu trebuie să-ți fie teamă nici de una, nici de alta. Cel mai bine din start să vorbești despre banii pe care vrei să-i câștigi.

Incredibil, dar adevărat:  recrutorii sunt curioși să afle cum te evaluezi și adesea sunt dispuși să plătească mai mult dacă CV-ul i-a impresionat cu adevărat.

Dacă ești un specialist calificat, ai tot dreptul să-ți exprimi nu doar realizările în cifre, dar și prețul acestora.


Crede-ne, dacă îți vor propune mai puțin, înseamnă că întreprinderea nu este foarte interesată de un angajat loial și nici de o atitudine loială față de el.

Dar ține minte:
  1. Niciodată nu indica un salariu mai mic decât cel primit la jobul precedent – n-are sens.
  2. Verifică statisticile salariale pentru posturi vacante similare pe Rabota.md, (la noi le poți sorta după profesie!) și nu cere nici foarte puțin (asta-i alarmant), nici foarte mult (asta-i trist).
  3. Identifică clar intervalul salariului, precum și criteriile conform cărora acesta va aluneca de la o margine la alta. De asemenea, acest lucru te va ajuta să nu rămâi prins la interviul de angajare și în loc de o sumă anumită să  vorbești despre un interval.

Îți spunem în secret, recrutorilor le place foarte mult când solicitanții de locuri de muncă indică deschis și sincer ce salariu și-ar dori. În așa cazuri deciziile se iau mai rapid.
 

Bonus: 2 lucruri pe care ai uitat să le elimini  din CV!


Da, încercând să adăugăm în CV tot ceea ce este mai important și necesar, uităm să eliminăm ceea ce este inutil și neimportant.

1. Toate locurile de muncă, cu excepția celor mai importante


Managerilor de resurse umane le este greu să înțeleagă ce vor de la ei oamenii care indică în CV zeci de profesii nesemnificative, iar cea potrivită postului vacant este menționată modest la sfârșit sau chiar uitată.

Întotdeauna începe de sus în jos – de la ultimul sau de la cel mai „mișto” loc de muncă.


Evită să enumeri toate joburile din viață, e o informație inutilă.

2. Calitățile


Să fim sinceri, nimeni nu scrie sincer despre calitățile sale. Skillurile soft mai bine să le prezinți într-o formă generală în CV și să le demonstrezi direct la interviul de angajare. Iar rândul „sociabil, rezistent la stres și ambițios”, pe care obișnuim să-l considerăm obligatoriu, mai bine îl transformăm în realizări.
  • În loc de „sociabil”: m-am alăturat proiectului în jumătate de zi, impreună cu echipa am încheiat sarcina cu două săptămâni înainte de termen.
  • În loc de „rezistent la stres”:  în situații stresante mă mobilizez cu ușurință, de aceea am învățat să nu ajung la ele.
  • În loc de „ambițios”:  m-am impus ca un angajat care face față cu ușurință sarcinilor dificile, prin urmare mi-a fost mărit salariul de două ori pe an.

Iată un mic lifehack: dacă nu ai reușit să transformi calitățile în realizări aproximativ așa cum am făcut mai sus, atunci cu siguranță nu merită să le scrii. Spune-le personal managerului la interviul de angajare.

Și la final, scrie simplu și distractiv, dacă e posibil. Candidații creativi sunt primiți cu brațele larg deschise de către departamentul de resurse umane, chiar dacă nu au multă experiență.

Articole asemănătoare