Înapoi

Cum se cere corect o mărire de salariu. Îndrumar pentru persoanele care muncesc în Moldova

21 Septembrie, 2022 12742
Cum se cere corect o mărire de salariu. Îndrumar pentru persoanele care muncesc în Moldova

Dacă vă doriți să câștigați mai mulți bani, aveți două opțiuni: ori vă căutați un loc de muncă mai bine plătit, ori cereți o mărire de salariu. Surprinzător este faptul că pe majoritatea oamenilor a doua variantă îi sperie mai mult decât prima. Aceasta se întâmplă pentru că a aduce vorba despre majorarea salariului este adesea destul de incomod, parcă e lipsit de modestie și, în principiu, e cam dificil de pornit o astfel de discuție.

Ca să fie clar, solicitarea unei măriri de salariu este un lucru firesc. Piața muncii nu în zadar este numită piață. Între angajator și angajat există relații economice, de aceea este normal ca și condițiile acestora să fie revizuite periodic. Din acest articol veți afla cum se cere corect o majorare de salariu.

1. Alegeți momentul oportun


Unele companii din Moldova obișnuiesc să își evalueze angajații anual sau trimestrial. Dacă și compania în care lucrați procedează astfel, atunci să știți că acesta este momentul oportun în care să aduceți vorba despre salariu, lucru la care se așteaptă cel mai probabil și șefii.

Dar în țara noastră astfel de companii sunt puține, de aceea în majoritatea cazurilor angajații sunt nevoiți să apeleze la intuiție și la observațiile personale. Momentul perfect pentru a vorbi despre mărirea salariului este atunci când se îndeplinesc următoarele trei criterii:

✔️ compania o duce destul de bine;
✔️ șeful nu este foarte ocupat;
✔️ faceți față sarcinilor atribuite.

Atrageți neapărat atenția și la atmosfera din companie — aflați dacă nu cumva au scăzut vânzările, dacă nu au plecat clienți importanți, dacă se planifică reducerea bugetului sau dacă șefii sunt în toane bune. E liniște și pace? Ei bine, foc la ghete. Foc la ghete doar dacă în ultima perioadă ați lucrat exemplar și nu ați dat-o în bară — altfel, va fi cam dificil de argumentat de ce meritați o mărire de salariu. 

2. Calculați cât valorează munca voastră


Nu-i tocmai indicat să apăreți în fața șefului și să îi spuneți franc: „Vreau să câștig mai mult”. Ar trebui să vă știți valoarea. Un punct de plecare în acest sens ar putea servi salariul oferit de către alte companii specialiștilor de rangul vostru. Apropo, știați că proaspeții angajați pot fi deseori mai bine plătiți decât cei care muncesc de o veșnicie în companie? Dacă vă întrebați de ce se întâmplă astfel, să știți că noi am oferit în acest articol o explicație a respectivului paradox. 

Pentru a vă face o idee despre ofertele existente pe piața muncii, puteți utiliza filtrul de căutare a joburilor după salarii care este disponibil pe Rabota.md. Cel mai bine este să comparați salariul oferit de compania în care activați cu cel pe care îl oferă companiile de același calibru. Rețineți faptul că rezultatul va fi unul aproximativ. 
Detalii mai concrete ați putea afla de la cunoscuții din același domeniu sau de la colegii de breaslă. În acest caz va fi nevoie să fiți destul de diplomați. Spre exemplu, în loc să întrebați direct cât câștigă persoana respectivă, ați putea porni o discuție despre așteptările pe care le-a avut aceasta când s-a angajat în compania în care lucrează și care au fost condițiile de muncă pe care le-a acceptat. 

Lifehack: prefaceți-vă că sunteți în căutarea unui job din domeniul în care activați și aflați de la agențiile de recrutare toate detaliile financiare care vă interesează.

Important este să luați în calcul schimbările care au avut loc de când ați fost angajați în companie sau lucrurile care s-au întâmplat de la ultima revizuire a salariului — poate vi s-au adăugat atribuții noi sau poate ați beneficiat de careva cursuri și v-a crescut nivelul de calificare. Pot fi luați în considerare și factorii externi, cum ar fi majorarea prețurilor de consum, acest aspect însă nu merită a fi folosit ca argument în discuția cu șefii. Dar mai multe despre argumentele nepotrivite, vorbim un pic mai târziu.

În mod realistic, ați putea obține o majorare între 10% și 30% din salariul actual. Șefului i-ați putea sugera un interval în care s-ar încadra mărirea salarială dorită, nu o sumă concretă până la ultimul leu. Pont: majorarea râvnită puneți-o ca fiind nivelul minim al intervalului sus-numit. Adică dacă doriți să primiți cu 2000 de lei mai mult, atunci cereți între 2000 și 3000 de lei. Astfel, în caz de negociere, veți avea mai mult de câștigat decât dacă ați fi stabilit o sumă minimă mai mică. Dar să știți că este foarte probabil ca șeful să scadă cât mai mult posibil suma finală. 

3. Stabiliți o întrevedere personală cu șeful


La fel ca și voi, șeful are nevoie de timp pentru a se pregăti. Solicitați-i să vă întâlniți și informați-l cu privire la subiectul pe care doriți să-l abordați. De exemplu: „Aș dori să discutăm despre salariul meu. Ați fi disponibil/ă mâine?”, iar dacă lucrați de la distanță, stabiliți măcar o întrevedere online. 

Este cel mai bine de făcut o astfel de solicitare atunci când șeful nu este ocupat sau când are dispoziție bună, adică după pauza de prânz, vinerea sau după încheierea unui contract ori finalizarea unui proiect.

4. Gândiți-vă la ceea ce veți spune


Formulați argumente favorabile majorării de salariu. Cel mai bine ar fi să vi le notați undeva ca să le aveți la îndemână când veți discuta cu șeful. Dacă știți că sunteți mai emotivi, repetați în fața oglinzii discursul și tonul pe care îl veți avea atunci când veți justifica solicitarea. Acesta ar trebui să fie unul neutru, dar binevoitor. Atenție, nu este necesar să-l sensibilizați sau șantajați pe șef, precum nu este nevoie să apelați la argumente de genul:

„Lucrez de foarte mult timp în companie”. Unele companii îi gratifică într-adevăr pe angajații loiali, dar în majoritatea cazurilor acest argument nu este unul destul de convingător. 

„Eu practic trăiesc la locul de muncă”. Nu încercați să impresionați șeful prin intermediul faptului că sunteți primii care vin la serviciu și ultimii care pleacă de acolo, iar pe lângă aceasta mai și lucrați de acasă, în afara orelor de muncă. Acest lucru ar putea sugera că nu faceți față sarcinilor atribuite în timpul de muncă stabilit. 

„Inflația își spune cuvântul”. Inflația afectează companiile la fel de mult ca pe oamenii de rând, de aceea e inutil să aduceți vorba despre o mărire de salariu când companiile însele trec prin vremuri dificile. 

„Trebuie să achit creditul ipotecar”. Șeful este om și el, sigur că va înțelege situația în care sunteți, dar majorarea salariului din motive personale fie ele credite sau nașterea unui copil, nu e tocmai în interesul companiei, plus că în așa cazuri valoarea muncii nu crește aproape deloc.

Cel mai nepotrivit argument — „Am primit o ofertă din partea altei companii”. Puteți apela la acesta doar dacă este adevărat că aveți o propunere din partea altei companii, însă chiar și așa, el probabil va fi eficient doar o singură dată. 

Iar acum despre argumentele potrivite.


✔️ „Am depășit indicatorii stabiliți cu X%”. Aici este vorba despre toate proiectele reușite, procesele de muncă optimizate, textele sau codurile scrise și așa mai departe. Țineți minte, cifrele ar trebui să devină arma voastră secretă. 

✔️ „Am mai multe atribuții”. Despre acest lucru trebuie de menționat neapărat în cazul în care ați fost angajați pe un post care implica responsabilități mai puține, dar datorită productivității voastre, ați primit mai mulți clienți pe care să îi gestionați/v-au fost încredințați angajații noi pentru a-i instrui/s-a mărit lista de atribuții, însă salariul a rămas același. 

✔️ „Sunt gata să-mi asum mai multe responsabilități”. Această declarație trebuie făcută doar dacă sunteți într-adevăr de acord să luați asupra voastră o responsabilitate mai mare sau să munciți mai multe ore.

✔️ „Am analizat salariile oferite specialiștilor de rangul meu și am dedus că primesc cu 30% mai puțin, dar atribuțiile mele sunt mult mai multe decât în fișa postului”. Un astfel de argument trebuie spus pe un ton neutru ca să nu fie interpretat ca un reproș de genul „Nu sunt apreciat/ă la justa mea valoare”, chiar dacă așa și considerați de fapt. 

5. Nu vă pierdeți în caz de refuz


Așadar, ziua X a sosit. Pentru început ar fi bine să întrebați șeful ce părere are despre munca depusă de voi. Așa veți afla din start care sunt șansele pentru a obține o mărire de salariu și în caz de necesitate veți putea adapta mersul discuției. 

De asemenea, ar trebui la rândul vostru să dați de înțeles că vă place să lucrați în cadrul companiei, că v-ați dori să munciți în continuare acolo și că solicitați o majorare de salariu în concordanță cu rezultatele muncii voastre. Enumerați realizările pe care le aveți și menționați suma sau intervalul în care să se încadreze suma râvnită pentru majorare. Fiți pregătiți pentru a primi întrebări.

Dacă aveți senzația că discuția iese din făgașul dorit, uitați-vă în notițe și reveniți la realizările și punctele voastre forte.

Cel mai probabil, nu veți primi un răspuns pe loc. În așa caz, aflați de cât timp are nevoie șeful pentru a lua o decizie, însă ideal ar fi să stabiliți o nouă întâlnire pentru a readuce în discuție acest subiect. 

Dacă vi s-a refuzat solicitarea de majorare a salariului, aflați care sunt motivele invocate. Pentru a clarifica situația, ați putea adresa întrebări de genul: „Ce ar trebui să fac pentru a mi se mări salariul?” sau „Când am putea discuta din nou pe acest subiect?”. În afară de majorarea salariului, ați putea de asemenea solicita reducerea orelor de lucru, stabilirea unui program flexibil de muncă sau procurarea unui utilaj mai modern.
 
***


Acum știți ce trebuie să faceți pentru a avea cât mai multe șanse de reușită atunci când cereți o mărire de salariu. Sperăm că recomandările noastre vă vor fi de folos, iar dacă nu veți obține din prima ceea ce vă doriți, nu cedați, încercați din nou sau gândiți-vă dacă nu cumva este momentul să faceți o schimbare în carieră. Noi vă dorim succes, indiferent de alegerea pe care o veți face!

 

Articole asemănătoare