Înapoi

Îndrumar: cum să găsiți un post de muncă bun în anul 2023

14 Februarie, 2023 8167
Îndrumar: cum să găsiți un post de muncă bun în anul 2023

Mulți consideră că nu are rost să schimbi locul de muncă în vremuri de instabilitate. Dar această idee este una proastă, întrucât nimeni nu știe când situația va începe să se îmbunătățească — că e vorba de câteva luni sau ani.

Iată ce puteți face chiar de acum:

Dacă deja aveți un loc de muncă — încercați să îmbunătățiți condițiile fără a renunța la el. Gândiți-vă la ceea ce vă lipsește și discutați despre asta cu superiorii, fie că este vorba de o creștere a salariului (cum să o cereți corect, puteți citi în acest articol), un set diferit de responsabilități, fie de un alt program sau noi echipamente de muncă. 

Folosiți-vă de toate resursele disponibile de căutare, de exemplu de site-uri Rabota.md și Lucru.md, aplicația JobJob.md, în care sunt publicate doar oferte de muncă cu salariile indicate, de comunitățile profesionale și recomandările din partea cunoscuților. Pentru a afla cum să vă dezvoltați o rețea de cunoștințe utilă pentru avansarea în carieră, citiți acest articol. 

Dacă sunteți în căutarea primului job (sau oricare la număr), nu vă gândiți numai la bani. Salariul este primul lucru la care atrag atenția candidații, și asta este firesc. Chiar și așa, acordați atenție la ce altceva mai oferă compania: cât de des sunt revizuite salariile, perspectivele de creștere în carieră, dezvoltarea profesională, realizarea de sine. Poate că acestea vor putea compensa salariul de pornire ceva mai modest. 

Compuneți sau actualizați-vă CV-ul. Se întâmplă ca nici un specialist foarte bun să nu știe cum să se prezinte. Principala regulă: convertiți-vă abilitățile și realizările în cifre: cât de mult ați crescut vânzările, câte vizualizări ați reușit să adunați pe rețelele sociale, cum ați optimizat munca. Dacă aveți puțină experiență de muncă, concentrați-vă pe scrisoarea de intenție

Folosiți-vă timpul liber pentru a studia: înscrieți-vă la o școală de limbi străine, urmați cursuri pe internet, mergeți la traininguri de specialitate. Deși companiile moldovenești sunt extrem de lipsite de specialiști, nu toate sunt gata să investească în formarea angajaților. Iar cu cât abilitățile sunt mai avansate, cu atât salariul este mai mare.

Nu vă fie frică de recrutori. Majoritatea candidaților preferă să vorbească direct cu angajatorii, dar recrutorii sunt reprezentanții lor deplini și cu ei puteți discuta la fel toate problemele care vă preocupă. Cu atât mai mult că, potrivit prognozelor făcute de specialiști, cererea față de serviciile de recrutare va crește în acest an.  

Și în sfârșit: nu disperați dacă căutarea unui loc de muncă durează mai mult decât vă așteptați. Credeți în voi și în abilitățile voastre, fiți persistenți și cu siguranță vă veți atinge obiectivul.

 


Articole asemănătoare