Înapoi

Cum se pot câștiga bani în concediul pentru îngrijirea copilului: 18 idei pentru mame

18 Iulie, 2022 28009
Cum se pot câștiga bani în concediul pentru îngrijirea copilului: 18 idei pentru mame

Indemnizația lunară, care se oferă în Moldova pentru îngrijirea copilului, constituie 30-60 procente din salariul mediu pentru 12 luni. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care părinții fac tot posibilul să iasă cât mai repede din concediul pentru îngrijirea copilului sau să îndeplinească anumite activități pentru a avea venituri. Dar ce se poate de făcut pentru a câștiga bani pe durata concediului pentru îngrijirea copilului?

Vă prezentăm o listă cu idei de activități aducătoare de venituri pe care le puteți face pe durata concediului sus-menționat. Aceasta include atât activități mai puțin solicitante, cât și activități care necesită mai mult efort, dar care sunt mai profitabile. Prin intermediul acestora vă veți crește veniturile, vă veți dezvolta pe plan personal, veți cunoaște oameni noi sau chiar veți găsi un alt post de muncă.  
 

Ce trebuie de făcut înainte de a căuta de lucru pe durata concediului pentru îngrijirea copilului


În primul rând, răspundeți la următoarele întrebări:

Ce știți să faceți? Poate aveți experiență vastă într-un domeniu și sunteți gata să oferiți servicii de consultanță sau aveți mâini de aur și puteți transforma un hobby într-o sursă de venit. Esențial este să înțelegeți care sunt aptitudinile pe care le aveți.

Sunteți gata să învățați? Ați fi dispuse să urmați cursuri de formare sau calificare într-un domeniu pentru a învăța ceva nou sau pentru a vă specializa într-o altă sferă de activitate? Dacă răspunsul este „Da”, atunci fiți gata să investiți în aceasta timp și bani pentru ca ulterior să vă asigurați acea sursă de venit pe care v-o doriți.

Cât timp aveți la dispoziție pentru a lucra? Fiecare copil este diferit. Pentru unii părinți primele luni de viață ale copilului sunt calme, iar pentru alții acestea sunt destul de chinuitoare. Așa că este foarte important să stabiliți un interval de timp în care puteți lucra. Spre exemplu, puteți munci cât copilul doarme sau cât este în grija altor membri de familie.

Modalități de a câștiga bani în concediul pentru îngrijirea copilului


Lucrând part-time pe profesie veți reuși să vă păstrați competențele profesionale

Job part-time pe profesie

Lucrând part-time pe profesie veți reuși să vă păstrați competențele profesionale și chiar să le dezvoltați. Dacă jobul pe care îl aveți vă permite să lucrați de la distanță și aveți 4-6 ore disponibile zilnic, atunci încercați să discutați cu angajatorul referitor la acest subiect. Nu uitați, părinții, care lucrează pe durata concediului pentru îngrijirea copilului, continuă să primească indemnizațiile prevăzute de lege.

Babysitting

Dacă tot aveți grijă de copilul vostru, de ce să nu ajutați și alți părinți în acest sens? Faptul de a fi mamă poate fi considerat o meserie în adevăratul sens al cuvântului. Puteți găsi clienții prin diferite metode, una dintre ele ar fi utilizarea aplicației moldovenești KIDDO. Cu ajutorul acesteia puteți afla care sunt veniturile medii pentru prestarea unui astfel de serviciu. Acestea se pot încadra în intervalul 65-80 de lei/oră.

Lecții particulare

Puteți oferi meditații și fără a avea studii pedagogice. Este destul să cunoașteți bine materia pe care o predați și să știți a explica noțiunile complicate utilizând un limbaj simplu și ușor de înțeles. Lecțiile particulare le puteți ține acasă sau online. Potențialii clienți ar fi elevii claselor mici, dar și cei care se pregătesc de susținerea examenelor. Materiile pentru care se solicită cel mai des lecții particulare sunt matematica, limba română și engleză, iar prețul standard pentru o lecție de 60 minute este între 100 și 200 lei.

Lucru la telefon

Există o multitudine de joburi disponibile în diverse call centere. O puteți alege dintre acestea pe cea care se potrivește cel mai bine graficului vostru. Operatorii care vorbesc cel puțin o limbă străină deseori sunt plătiți mai bine decât cei care nu cunosc una. Așa că dacă știți o limbă străină veți câștiga mai mult și veți găsi un post de muncă mult mai ușor întrucât sunt la mare căutare operatorii vorbitori de limbă engleză, italiană, germană, franceză sau spaniolă.

Traduceri

Fiind din Moldova probabil că știți cel puțin două limbi: româna și rusa, româna și engleza, toate trei la un loc sau o altă limbă. Ați putea profita de acest fapt pentru a traduce site-uri, texte publicitare, articole, iar dacă doriți să câștigați mai mult, ați putea traduce texte din domeniul tehnic. Este foarte probabil ca pentru a doua variantă să se ceară studii în domeniu sau un portofoliu cu traduceri făcute de voi.


Gătitul bucatelor la comandă este una dintre cele mai accesibile modalități de a face bani pe durata concediului

Pregătirea bucatelor

Ce poate fi mai gustos decât mâncarea gătită acasă? Gătitul bucatelor la comandă este una dintre cele mai accesibile modalități de a face bani pe durata concediului sus-numit. Partea bună este că puteți combina această activitate cu cea de îngrijire a copilului. Pentru a porni pe acest drum, va fi nevoie să investiți în ustensile de bucătărie și produse. Mai întâi de toate gătiți pentru prietenii și colegii voștri, apoi rugați-i să vă recomande cunoscuților pe care îi au. Astfel, veți reuși să adunați cât mai mulți clienți.

Dacă nu știți ce să gătiți, vă sugerăm noi câteva idei:
  1. Cupcake-uri;
  2. Checuri;
  3. Plăcinte;
  4. Conserve pentru iarnă;
  5. Supe;
  6. Mezeluri;
  7. Kombucha.

Design de interior

Pentru a oferi astfel de servicii, este nevoie să aveți cel puțin un simț estetic dezvoltat. Puteți câștiga bani pentru alegerea obiectelor de interior (mobilă, perdele, lămpi, accesorii) și comandarea acestora pentru clienți. Dar dacă vă doriți să deveniți un designer de interior, va fi nevoie să urmați câteva cursuri în domeniu. De nivelul de calificare pe care doriți să-l obțineți depinde durata și investiția pe care o veți face. Așadar, cursurile pot dura de la o lună la șase luni și vă pot costa între 5000 și 20 000 de lei.

Programare, dezvoltare web

Proaspeții părinți, actuali angajați în domeniul IT, sunt un pic mai norocoși în comparație cu semenii lor. În acest domeniu munca de la distanță este ceva obișnuit, iar companiile din IT le oferă angajaților care au copii condiții speciale de muncă cum ar fi, de exemplu, mai multe zile libere. Pe lângă aceasta, se poate lucra și în calitate de freelancer. Dacă nu aveți nicio tangență cu domeniul IT, dar vă doriți să învățați o profesie nouă ce ține de acesta, atunci trebuie să vă apucați de treabă mai devreme. Bazele HTML și CSS poate că le veți învăța în câteva luni, dar cursurile de programator, tester sau analist IT ar putea dura până la un an și v-ar costa în jur de câteva zeci de mii de lei.

Design grafic

În calitate de designer grafic freelancer sau angajat part-time puteți câștiga bani din crearea de imagini pentru postări, postere, bannere și alte materiale publicitare. Bazele acestei profesii pot fi învățate de pe internet. Din fericire, există multe materiale gratuite despre utilizarea Adobe Photoshop și Adobe Illustrator. În procesul de învățare ați putea aduna mai multe lucrări făcute de voi care vor servi ulterior ca exemple ale muncii voastre pentru potențialii clienți.


Este destul de ușor să învățați cum se face manichiura sau pedichiura

Lucru în domeniul frumuseții

Este destul de ușor să învățați cum se face manichiura sau pedichiura, la fel de ușor este să vă specializați în domeniul depilării, pentru aceasta e destul doar să urmați un curs de o zi la care veți învăța tot ce este necesar pentru a vă începe activitatea în acest domeniu. Un astfel de curs ar putea să vă coste între 1000 și 2000 de lei. Un pic mai mult timp iau cursurile de alungire a genelor, acestea fiind și un pic mai costisitoare, aproximativ 5000 de lei per curs, fără procurarea ustensilelor necesare! Așadar, veți înregistra profit abia peste câteva luni.

Masaj

Aici chiar e nevoie să urmați câteva cursuri pentru a vă specializa în acest domeniu. Acestea ar putea dura o lună și jumătate, iar în medie ați achita pentru unul în jur de 3000 de lei, adică aproximativ cât veți câștiga pentru 10 sesiuni de masaj. Ulterior veți avea doar câteva cheltuieli minore ce țin de procurarea uleiului pentru masaj și a pudrei de talc. Sesiunile de masaj le puteți oferi la voi acasă, iar dacă aveți cu cine lăsa copilul, atunci vă puteți deplasa la client. De obicei, serviciile la domiciliu prestate de maseuri sunt mai scumpe.

Copywriting, rewriting

Rewriterii sunt acele persoane care rescriu texte existente folosind propriile cuvinte, pe când copywriterii creează texte sau conținut original, de aceea și sunt plătiți mai bine. Chiar dacă nu ați primit doar note de zece pentru compunerile de la școală, ați putea încerca să lucrați în acest domeniu. Nici nu știți cum se ascunde în voi un Victor Hugo sau o Agatha Christie.

Marketing SMM

O altă activitate din domeniul online pe care o puteți face fără a lăsa copilul nesupravegheat și pentru care nu e nevoie decât de un telefon sau laptop. În calitate de specialist SMM va fi nevoie să administrați paginile de Facebook, Instagram, etc., adică să creați postări și să decideți când e momentul oportun pentru a fi publicate. Pentru aceasta este necesar să cunoașteți bine normele gramaticale și să aveți aptitudini de bază pentru a prelucra fotografii și filmulețe.

Vlogging sau blogging

Perioada maternității și paternității este o sursă infinită de conținut. Partea proastă este că pentru a crește un cont de Instagram sau YouTube e nevoie de câteva luni. Avantajul însă este că atunci când numărul abonaților va fi destul de mare și veniturile din promovarea/vânzarea produselor vor crește considerabil.

Sunt mereu actuale următoarele subiecte:
  1. Îngrijirea copilului;
  2. Refacerea siluetei după naștere;
  3. Proceduri de îngrijire a pielii și părului;
  4. Fitness;
  5. Activități de familie;
  6. Lucruri și jucării pentru copii;
  7. Lifehack-uri.

Săpunuri handmade ale producătorului autohton Cristalin

Crearea obiectelor handmade

Nu uitați niciodată acea regulă de aur care spune că dacă puteți face ceva bine, atunci nu o faceți gratis. Monetizați hobby-ul pe care îl aveți sau găsiți-vă unul nou care să vă aducă venituri. Realizați câteva produse pentru prietenii voștri, postați fotografiile cu acestea pe conturile de Instagram sau Facebook, create special pentru această activitate, și așteptați ca marketingul prin viu grai să dea rezultate. Nu uitați, cu cât produsele voastre vor fi mai deosebite, cu atât mai mari vor fi șansele de reușită.

Găsiți mai jos o listă cu idei de produse handmade:
  1. Săpunuri handmade;
  2. Lumânări decorative;
  3. Jucării moi;
  4. Seturi pentru cadouri;
  5. Bijuterii și accesorii;
  6. Felicitări personalizate.

Coasere sau tricotare

Fiecare dintre noi are periodic câte ceva de scurtat, de cusut sau de refăcut, așa că nu veți sta niciodată fără lucru. Dacă sunteți încrezute în aptitudinile voastre și doriți să câștigați mai mult, puteți să coaseți chiar și haine la comandă. De asemenea, puteți să coaseți lenjerie de pat sau păturici pentru înfășat micuții. O unitate poate fi vândută cu 100 de lei. Dacă nu aveți nicio tangență cu cusutul, poate știți să tricotați. Apropo, avem pentru voi o veste bună, datorită ultimelor tendințe din modă, articolele tricotate sunt la mare căutare nu doar în sezonul rece.

Vânzarea produselor second-hand

Puteți face bani și din vânzarea lucrurilor cărora alții nu le-au mai dat nicio șansă. Această activitate nu necesită investiții mari. Inițial puteți cumpăra o cantitate mică de astfel de produse și le puteți promova prin intermediul rețelelor de socializare, ceea ce e gratis sau are costuri nesemnificative. Nu uitați de faptul că este foarte important să prezentați aceste produse într-un mod cât mai atractiv. Aceast lucru va influența semnificativ vânzările și va contribui la atragerea cumpărătorilor. Potențialii clienți pot fi persoanele care apreciază obiectele vintage, adepții consumului responsabil și cei care se rușinează să meargă la piețele second-hand.

Consultații de modă

Dacă sunteți pasionate de modă și vă informați constant cu privire la ultimele tendințe din acest domeniu, iar lookurile voastre întorc multe priviri, atunci ați putea încerca să deveniți stilist personal. Acest lucru ar presupune să analizați hainele clienților și să le oferiți sfaturi referitor la cum să se îmbrace pentru a arăta prezentabil, să mergeți cu aceștia prin magazine ca să îi ajutați să-și cumpere haine noi și stilate. Prețul pentru aceste servicii îl puteți stabili în funcție de complexitatea muncii depuse.


Articole vestimentare ale brandului Moodmerch

Cum să le reușiți pe toate


Pentru a nu vă suprasolicita, vă recomandăm să urmați aceste sfaturi:

Cereți ajutorul celor apropiați. Revedeți responsabilitățile fiecărui membru de familie și rugați-l să petreacă mai mult timp cu micuțul. Apelați la ajutorul bunicii sau al bunicului, mai ales dacă aceștia au ținut cu tot dinadinsul să aibă un nepot sau o nepoțică.

Organizați-vă timpul. Creați-vă un program care să includă sarcinile și termenele-limită pentru acestea. Nu uitați să acordați timp și pentru pauze.

Motivați-vă. Încercați să nu vă gândiți doar la bani, ci să găsiți și alte beneficii ale activității pe care o faceți. Spre exemplu, aceasta poate contribui la îmbunătățirea competențelor profesionale sau la dezvoltarea laturii voastre creative.

Concluzie


Dacă e să rezumăm, activitățile pe care le puteți face pentru a avea venituri pe durata concediului pentru îngrijirea copilului sunt:
  1. Job part-time pe profesie;
  2. Pregătirea bucatelor;
  3. Babysitting;
  4. Lecții particulare;
  5. Lucru în domeniul frumuseții;
  6. Masaj;
  7. Vânzarea produselor second-hand;
  8. Programare, dezvoltare web;
  9. Design grafic;
  10. Crearea obiectelor handmade;
  11. Lucru la telefon;
  12. Traduceri;
  13. Copywriting, rewriting;
  14. Marketing SMM;
  15. Vlogging sau blogging;
  16. Design de interior;
  17. Coasere sau tricotare;
  18. Consultații de modă.

Practicând una sau mai multe dintre activitățile enumerate mai sus, ați putea să vă creșteți veniturile, necesare pentru a acoperi cheltuielile pentru îngrijirea copilului, sau să vă reprofilați și să găsiți un job într-un domeniu în care nu v-ați imaginat vreodată că veți lucra. Așa că foc la ghete!

În articol sunt utilizate imagini cu săpunuri handmade ale producătorului autohton Cristalin și cu articole vestimentare ale brandului Moodmerch.

 

Articole asemănătoare