- Ce pantofi oribili!
- E pentru ca șarpele să nu mă muște.
- Nu lăsa șerpii să-ți determine stilul vestimentar!
White Oleander
Suntem în secolul 21, iar noi încă suntem întâmpinați în funcție de hainele pe care le purtăm și adesea tot în funcție de ele – suntem petrecuți. Potrivit statisticii, angajatorul ia decizia în primele 90 de secunde ale interviului, urmărind critic ținuta dvs. din toate părțile. Nu sunteți la prima întâlnire unde puteți cuceri cu buchetul de flori sau cu vorbe rafinate de capitală, aici nu vei telefona a doua zi și vei cere a doua șansă. Angajatorul trebuie cucerit imediat, fulgerător, înarmându-vă cu profesionalism, politețe și aspect impecabil.
„Cum să-l cuceresc”, veți spune dvs. dând din umeri. „Sus – alb, jos – negru, e ok”. Nu, nu e ok. Ce ar fi dacă vă spun că o astfel de ținută nu e cea mai bună alegere pentru interviul de angajare?
Țineți topul celor 10 ținute care nu trebuie purtate la interviul de angajare. Jur, că ați vrut să îmbrăcați ceva dintre acestea.
10. Sus – alb, jos – negru.
Nimeni nu neagă faptul că ținuta clasică este o rochie alb-negru, o fustă cu o bluză albă sau costumul cu cravată. Într-o companie decentă altceva nici nu poți îmbrăca. Dar dacă compania nu este una decentă? Apropo ce ar presupune în acest context „decentă”? Maiouri de o culoare și fustă nu mai sus de genunchi? Vă voi spune așa: decent înseamnă atunci când ținuta nu taie ochii celor din jur, în funcție de mediul de lucru. Veți fi privit la fel de perplex dacă veniți la muncă într-o bancă în blugi sau dacă veți fi barista în tuxedo cu papion. De aceea, trebuie să înțelegeți clar unde vă duceți.
Înainte de interviu, aflați mai multe despre natura companiei, căutați pe Google fotografii cu echipa, determinați singur stilul general al acesteia. Nu vă rușinați și întrebați direct managerul, atunci când vă sună, despre dress-code.
Există o serie de profesii în care interviurile de angajare nu prevăd un anumit cod vestimentar, ba chiar invers – acestea stimulează ingeniozitatea ținutei. De exemplu profesii legate de creativitate, decor, floristică, PR, design și chiar programare. La interviurile de angajare în astfel de companii, ținuta dvs. va fi mai apreciată decât ceea ce vorbiți: hainele pe care le purtați pot spune multe despre personalitatea dvs.
Dacă veți candida la postul unui specialist IT nu veniți la interviul de angajare în costum! Voi cita chiar din jurnal:
Cel mai ridicol arată IT-știi în pantaloni și sacou. Lor le este strict contraindicată aceasta inteligență prefăcută. Cu siguranță, arată ca niște prieteni întâmplători ai decedatului – atâta tristețe și ură pe fețele lor sugrumate de cravate. © odry_hepdern
Dacă nu mergeți la un interviu de angajare într-o companie mega-serioasă, unde chiar și femeile de serviciu poartă fuste creion, vă puteți permite puțin casual. O rochie drăguță, dar discretă, pantaloni cu tricou polo, culori pastelate și puține detalii.
9. Cele mai bune haine din garderobă: ținuta de „zile mari”
Când te pregătești de interviul de angajare, fără a gândi ținuta ta, deschizi dulapul cu haine și în primul rând apuci cel mai scump și frumos veșmânt. Dar se potrivește oare?
Hainele, încălțămintea, accesoriile trebuie să arate calitative, îngrijite, să nu fie pestrițe. Ele nu trebuie să strige câți bani ați cheltuit. Logourile brandurilor scumpe trebuie evitate în primul rând, doar nu știți cine va conduce interviul de angajare, de aceea ar fi bine să nu permiteți managerului de resurse umane să-și facă concluzii pripite despre starea dvs. financiară. Îmbrăcămintea de la brandurile mondiale, din ultima colecție, o geantă originală Gucci și pantofii lui Louboutin pot face angajatorul să creadă că munca este doar un hobby pentru dvs. și nu o veți lua în serios.
8. Blana!
Așa cum teatrul începe cu garderoba, așa o companie începe cu recepția. Depinde desigur și de companie, uneori recepție poate nu fi – ceea ce nu e bine pentru dvs. Nu puteți ști cine vă va întâlni la recepție, poate însuși angajatorul va coborî pentru vă conduce, de aceea îmbrăcămintea exterioară pentru interviu, se asemenea, trebuie aleasă cu atenție.
Există două extreme care trebuie evitate: blana și geaca cu puf. Prima mereu arată scump caracterizându-vă drept o doamnă ușor arogantă (desigur că acest lucru se referă la femei, sper că bărbații care citesc nu poartă blănuri). Geaca cu puf, dimpotrivă, pare simplu și ieftin, chiar dacă este din ultimul trend. Cel mai bine este să îmbrcați un palton – arată întrotdeauna stilat și elegant, atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților.
7. Maiourile
În special cele în culori aprinse. În special cele cu imprimeu. În special cele cu mesaje mișto. Chiar și cele cu pisici, Dumnezeule, iartă-mă! Nu trebuie să purtați maiouri în ziua interviului, nu-l imitați pe Steve Jobs.
Oricât de neserioasă ar fi munca, mai bine să vă îmbrăcați puțin mai elegant decât se așteaptă să fiți.
Alegeți o bluză cu mânecă scurtă, dacă sunteți femeie, tricou polo sau cămașă cu mâneci până la cot, dacă sunteți bărbat. Veți fi apreciat. Tricou cu Darth Vader – doar dacă șeful este fan.
6. Cămășile străvezii
Ador să urmăresc fetele care se prefac că nu au nici cea mai mică idee despre lenjeria care este perfect vizibilă prin țesătura cămășii. Și băieții care cred că „vegetația” de pe pieptul lor nu este vizibilă între nasturi.
Dragi domnițe, sub cămașa albă se îmbracă lenjerie de culoarea pielii. Sub oricare cămașă se îmbracă lenjerie de culoarea pieii. Restul, inclusiv lenjeria albă, sunt vizibile și nu este deloc clar ce ați vrut să spuneți cu asta.
Dragi băieți, să purtați cămașa fără maiou – nu este bine.
5. Blugii
Nu, cu blugii totul este în regulă. Nimeni nu are nimic împotriva blugilor. Bărbatul care a venit la interviul de angajare în blugi negri nu provoacă întrebări. O femeie în blugi skinny întunecați - de asemenea. Provoacă întrebări preferații voștri blugi boyfriend, maxi, răsuciți și orice blugi cu găuri de orice culoare, cu excepția celor negri. Uneori chiar și gri întunecat sau bej.
E o situație similară celei cu tricourile – pare bine, dar du-te și ghicește. Totuși pantalonii sunt alegerea cea mai bună.
4. Sandale cu șosete!
Și nu doar sandale, și nu doar șosete. În general, încălțămintea deschisă nu arată foarte bine pentru un interviu de angajare, nici dacă este vară. Toată lumea înțelege că e foarte cald, dar totuși se creează o impresie de superficialitate. Mai ales dacă lumina soarelui se reflectă pe oja roșie de pe unghiile de la picioare. Mai ales la bărbați.
Fetelor, chiar și cele mai frumoase sandale ar trebui să deschidă piciorul la minimum. Mai bine alegeți pantofi, balerini sau oricare altă încălțăminte de vară dar cu vârf închis.
Băieți, slipurile de la Oldcom cu șireturi și în culori care nu strigă, sunt la modă și sunt creați special pentru voi. Uitați o dată și pentru totdeauna despre saldale și șosete, vă rog mult, nu mai am puteri!
3. Cravata scurtă
Donald Trump, deși nu este menționat în momentul potrivit, consideră că cravata lungă reprezintă o manieră bună. Ar face bărbatul să pară mai înalt, mai suplu și mai fițos. Cât nu ar fi de straniu, dar mulți sunt de acord cu el. Potrivit etichetei, dacă ați decis să mergeți la interviul de angajare în costum, atunci fiți bun și coborâți cravata mai jos de talie. De dorit să nu fie foarte lată și să nu strălucească cu toate culorile curcubeului. Managerul de resurse umane va trebui să se uite la ea tot timpul cât veți sta în birou, datorită acestei cravate vă vor ține minte și vă vor recunoaște. De aceea, mai bine să alegeți un model frumos în culori calme și nu uitați clema pentru cravată.
Sper, că nu ați avut în gând niciodată să mergeți la interviul de angajare cu papionul.
2. Pulovere oversize
Orice s-ar întâmpla în lume, indiferent de vremea de afară, oricine nu ar fi președinte, ultimul lucru pe care trebuie să-l alegeți este puloverul. Mă adresez femeilor. Un pulover pentru interviu de angajare e o idee nu foarte strălucită, chiar dacă puloverul este elegant. Mai bine îmbrăcați un palton mai călduros și purtați o bluză sub el. Dar nu un pulover. Și mai ales nu unul oversize!
Băieți! Imaginați-vă că mergeți la restaurant cu o domniță care poartă un astfel de pulover. Aproximativ aceleași senzații le are managerul. Chiar dacă sub pulover este cămașa – ce vă încurcă să îmbrăcați un sacou sau o vestă simplă cu nasturi?
Fără pulovere și cardigane. În special în culori aprinse, cu imprimeuri, cu pisici și cerbi!
1. Decolteul
Dacă nu există altă modalitate de a obține acest loc de muncă – poftim, desigur, dar poate totuși fără? Toate aceste bluzițe în care ultimul nasture indică subtil la circumstanțe, toate aceste bluze cu decolteuri adânci, toate aceste rochii care mai mult seamănă cu fuste, vă implorăm: lăsați-le acasă. La interviul de angajare trebuie să arătați elegant dar nu provocator. Și dacă recrutorul va fi o femeie? Ea cu siguranță nu va aprecia, dar dacă mai e și director, cel mai probabil că nici dvs. nu veți aprecia.
Apropo, acest lucru este valabil și pentru bărbați – orice decolteu în care se vede blana de pe piept e potrivit doar pentru casă.
Atunci ce îmbrăcăm pentru un interviul de angajare?
Puteți îmbrăca orice, dacă știți ce faceți. Există o modalitate simplă de a afla dacă haina se potrivește pentru interviul de angajare: imaginați-vă că tocmai ați întâlnit partenerul ideal și trebuie să întâlniți părinții severi ai acestuia la aeroport. Dvs. trebuie să arătați ca o persoană care a ieșit din casă anume pentru acest lucru și totodată ca un partener de încredere serios și responsabil. Și desigur să fiți pe placul lor.
Totuși toate interviurile de angajare sunt diferite. Să vă faceți griji pentru ținuta dvs. are sens doar în cazul în care vă angajați prin intermediul anunțului. Altceva este atunci când sunteți invitat la interviu pentru că sunteți profesionist și specialist. În al doilea caz puteți chiar alege haine de fiecare zi.
Ținuta dvs. răspunde la două întrebări ale recrutorului: sunteți adecvat și cunoașteți oare unde ați venit?
De aceea trebuie să aveți o ținută neutră, având în vedere și atmosfera companiei în care vreți să activați. Este important să țineți minte de nivelul venitului la care sperați și să vă îmbrăcați corespunzător: dacă e vorba despre 5-8 mii de lei – vă îmbrăcați cum am scris mai sus, dacă 10 mii de dolari – aproximativ ca Monica Bellucci.