Înapoi

Ce se întâmplă atunci când exagerați cu cerințele față de cei care caută un job?

25 Iulie, 2019 6002
Ce se întâmplă atunci când exagerați cu cerințele față de cei care caută un job?

Cerințele într-un anunț de angajare reprezintă niște criterii cu ajutorul cărora, solicitantul „măsoară” postul vacant. Cu cât mai multe sunt cerințele, cu atât mai mulți sunt parametrii de evaluare subiectivă. Acest lucru poate avea avantaje (convinge solicitantul să expedieze CV-ul angajatorului ) și dezavantaje (determină solicitantul să creadă că nu este potrivit pentru postul vacant) . Cerințele pot fi, de asemenea, un filtru prin care angajatorul îndepărtează candidații nepotriviți și invers: candidații îndepărtează angajatorii nepotriviți.

Deși pare totul simplu și clar, nu trebuie să uităm de pericolul unor cerințe supraevaluate.

Înainte de a începe, trebuie remarcat un lucru important: 

Cerințele trebuie enumerate DUPĂ condițiile de muncă.


E o regulă elementară de marketing: captivezi pentru a vinde. În acest caz, angajatorul este cel care vinde, iar solicitantul este cel care cumpără, iar postul vacant este marfa care trebuie vândută. Dacă vânzătorii de automobile, în loc să facă publicitate unui nou model, ar povesti cumpărătorului, în primul rând, despre faptul că trebuie alimentată zilnic, trebuie spălată, întreținută, parcată și că ar putea fi furată, va mai cumpăra oare cineva acea mașină?

Începeți anunțul de angajare cu ceea ce va obține solicitantul în cazul în care va fi angajat, captivați-i atenția, apoi treceți la ceea ce aveți nevoie.

Cum să nu sperii candidații cu cerințele din anunțul de angajare?


Atunci când persoana vrea să se angajeze la un loc de muncă, în special dacă este vorba despre o funcție pe care nu o dată a ocupat-o, în cele mai dese cazuri ea știe mai bine decât dvs. cerințele postului vacant. Dar dacă lista întrece măcar cu 5 puncte cerințele cu adevărat importante, solicitantul se va mira, va râde și va trece la următorul anunț de angajare.

Indicați doar cerințele importante, fără de care nu veți angaja nici într-un caz candidatul, fie el și ideal.


Avem nevoie de un paznic fără antecedente penale la grădiniță? Scriem. Avem nevoie de o bonă cu studii pedagogice? Evident. Avem nevoie de un specialist SMM, care să promoveze imediat produsul pe toate „piețele de vechituri” din Facebook fără să întrebe cum și de ce? Asta și scrieți: experiența de lucru nu contează dar va trebui să munciți fără pauze. Cu cât sunt mai puține condiții și neclarități, cu atât este mai bine.

De exemplu, nu ficare jurnalist sau copywriter are studii în domeniu. Unii pur și simplu sunt cărturari, alții au competențe înăscute, iar cineva a finalizat cursuri. Cuiva îi sunt suficiente câteva săptămâni pentru a înțelege bucătăria unei funcții și să se aprofundeze având rezultate mult mai bune decât cei care chiuleau de la ore din primul an de studii. Programatorii, de obicei, au învățat singuri, de aceea anunțul de angajare de la o companie de IT, practic, nu va conține rândul „Studii superioare obligatorii”.

Experiența profesională și studiile trebuie privite din diferite unghiuri.


Slavă Domnului, în prezent  tot mai mulți angajatori încep să înțeleagă că diploma și studiile sunt două lucru absolut diferite.

Există o glumă:

 
– Alo, bună ziua. Vă sun în privința postului vacant pentru programist C++.
– Bună! Căutăm o persoană care va programa faxuri.
– Poftim?
– Păi, să tapeze.
– Și C++ pentru ce-i?
– Nu știu. Am rugat secretara să scrie cum scriu alții.
– Dar C++ nu are nicio treabă cu faxul.
– Ne cerem scuze, dar nu vă potriviți pentru postul vacant.


Gluma nu e amuzantă, iar situația e groaznică. Între timp, tendința Ctrl+C – Ctrl+V pe site poate fi observată cu ochiul liber. Și nu este clar cine și de la cine fură toate aceste formulări și liste. Uneori, chiar sunt identice pe alocuri. Iar în final concluzionăm că aceste cerințe nu doar sunt exagerate, ci și nu sunt la locul lor. Studii superioare pentru un vânzător în alimentară, pe bune? Vorbirea fluentă a limbii engleze pentru un operator în internet-cafe, serios? Experiență de lucru nu mai puțin de 5 ani pentru un programator Swift? Ați înțeles deja.

Desigur uneori, cântărind anumite cerințe, e greu să decizi care sunt importante și care nu. De exemplu, căutați un barista. Are el nevoie să cunoască două limbi, dacă cafeaua se numește la fel oriunde, dacă pe panou scrie toată informația, iar sarcina lui constă în tastarea unor butoane pe aparatul de cafea? În pricipiu, nu. Dar dacă clientul va dori să afle conținutul celui mai bun mokkachino cu levănțică și lapte de vacă din munții Alpi? De fapt, mi-aș dori, probabil, ca barista să poată răspunde la această întrebare. Așa și scrieți în anunț.

Împărțiți cerințele în obligații și preferințe. Indicați dacă oferiți instruire, dar și faptul că urmăriți orice candidatură.


Cu cât mai logic veți formula anunțul, cu atât mai multe șanse să găsiți candidații potriviți, și nu cei care percep totul la propriu și se sperie.

Articole asemănătoare