Înapoi

Situație complicată pe piața muncii din Moldova. Concluziile anului 2023 și prognoze pentru 2024

14 Februarie, 2024 16371
Situație complicată pe piața muncii din Moldova. Concluziile anului 2023 și prognoze pentru 2024

În Moldova, angajatorii și candidații întâmpină dificultăți în a se găsi reciproc, ceea ce duce la agravarea crizei de personal de la an la an. O situație similară se observă și pe piețele forței de muncă din majoritatea țărilor lidere, inclusiv în statele Uniunii Europene, Japonia, Israel, Marea Britanie și Canada. Conform prognozelor, până în 2030, deficitul de personal la nivel mondial va atinge 85 de milioane de persoane¹.

Chiar nu are cine să lucreze în Moldova, ce fel de muncă caută candidații și cum anume o fac, precum și ce strategii globale de atragere a lucrătorilor sunt aplicabile și în Moldova — haideți să aflăm răspunsurile.

Forța de muncă în Moldova


În al III-lea trimestru al anului 2023, forța de muncă în Moldova a constituit 947,1 mii de persoane, ceea ce reprezintă cu 5% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut².

Populația activă (care lucrează) de 15 ani și peste a constituit 907,9 mii de persoane, ceea ce este cu 3,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
HR Analytics pentru Moldova de la Rabota.md, grafică cu date despre componența populației active

Rata șomajului a înregistrat un nivel de 4,1%, ceea ce înseamnă cu 1,6 puncte procentuale mai mare decât în anul precedent. Cel mai mare număr de persoane neangajate a fost înregistrat în categoria de vârstă de la 15 la 24 de ani (12,8%), în timp ce cea mai mică rată de șomaj a fost în rândul populației de peste 50 de ani (1,8%).

Împreună cu șomajul, a crescut și indicatorul subutilizării forței de muncă cu 4,2%, ajungând la 9,2% din forța de muncă³.
HR Analytics pentru Moldova de la Rabota.md, grafică cu date despre forța de muncă subutilizată

Forța de muncă subutilizată include șomerii, persoanele parțial angajate și forța de muncă potențială. Aceasta din urmă se referă la ansamblu a două grupuri de persoane inactive: cei care caută de muncă, dar nu sunt pregătiți să o înceapă, și cei care sunt pregătiți să înceapă munca, dar nu o caută.

De obicei, acest fenomen apare atunci când oferta forței de muncă depășește cererea. Cu toate acestea, există cerere de angajați în Moldova, iar reprezentanții multor companii spun că primesc prea puține răspunsuri. Acest lucru poate indica o discrepanță între așteptările angajatorilor și candidaților (condiții neatractive — calificări insuficiente).

Cauzele deficitului de personal

1. Criza demografică


Scăderea natalității este o problemă comună pentru multe țări europene. Conform prognozei Eurostat, până la sfârșitul secolului, numărul persoanelor în vârstă de 80 de ani în UE va crește de două ori, în timp ce numărul copiilor, tinerilor și persoanelor de vârstă activă va scădea⁴.
HR Analytics pentru Moldova de la Rabota.md, grafică cu date despre natalitatea din Moldova
În Moldova, rata natalității este în continuă scădere din 2014, iar din 2017 numărul deceselor depășește numărul nașterilor, ceea ce duce la scăderea populației⁵. 

2. Migrația


În fiecare an, între 2000 și 3500 de persoane pleacă definitiv din Moldova⁶. Un număr mare de imigranți a fost înregistrat în 2022 — peste 3200 de persoane.

Marea majoritate a imigranților sunt familii cu copii, studenți și populația activă. Despre acest lucru a declarat pentru Jurnal TV directoarea Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz, la sfârșitul anului 2023.
Migrația din Moldova, grafică de la Rabota.md
Potrivit Olgăi Gagauz, 60% dintre imigranți provin din mediul rural, iar restul de 40% sunt din mediul urban.

3. Salariile mici


Salariul este un factor decisiv pentru candidații moldoveni: 53% dintre șomeri au declarat că ar accepta un loc de muncă dacă ar primi un salariu decent, iar 51% și-ar schimba cariera pentru câștiguri mai mari⁷.

În al III-lea trimestru al anului 2023, Biroul Național de Statistică a înregistrat o creștere a salariului mediu brut cu 16,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022⁸. În același timp, indicele salariului real, care reflectă puterea de cumpărare a populației, a fost de doar 105,9%. Acest lucru înseamnă că, în termeni reali, salariul mediu în Moldova a crescut doar cu 5,9% într-un an, prin urmare majoritatea angajaților nu au simțit nicio îmbunătățire.
Grafică cu date despre salariul mediu în Moldova
Angajatorii moldoveni singuri menționează incapacitatea de a oferi salarii mari drept unul dintre principalele motive pentru care nu închid posturile vacante⁹. Acesta a fost al treilea după lipsa personalului calificat cu experiență și numărul redus de candidați.

4. Așteptările schimbate ale angajaților


Pandemia de coronavirus și restricțiile impuse, scăderea veniturilor, închiderea locurilor de muncă și a școlilor au dus la schimbări ale stilului de viață și așteptărilor angajaților. Aceștia au început să caute mai activ programe de lucru flexibile (de la distanță, hibrid) și posibilitatea de a menține un echilibru între muncă și viața personală.

Activitatea candidaților


În cadrul unui sondaj realizat de Rabota.md la Târgul de cariere din toamnă, 87,9% dintre respondenți au numit site-urile specializate ca fiind principalul lor canal de căutare a unui loc de muncă.

În 2023, site-ul Rabota.md a înregistrat, în medie, 1 milion de accesări pe lună. Pe parcursul anului, candidații nu doar că au navigat activ printre ofertele de muncă de pe pagina principală și din categorii, dar și au introdus peste 3,2 milioane de interogări în bara de căutare.

Candidații au fost cel mai interesați de ofertele de muncă din domeniul HoReCa, comerț, transport și logistică, contabilitate. Top 10 profesii populare în căutare sunt:
  1. Șofer
  2. Contabil
  3. Chelner
  4. Operator
  5. Dispecer
  6. Curier
  7. Asistent medical
  8. Manager
  9. Vânzător-consultant
  10. Barista
Grafică, numărul de CV-uri trimise prin site-ul Rabota.md în 2023

Cea mai înaltă activitate a candidaților a fost înregistrată în iunie (181 de mii de CV-uri), octombrie (170 de mii de CV-uri) și noiembrie (168 de mii de CV-uri). O astfel de situație se observă în fiecare an: vara, pe piața muncii intră absolvenții colegiilor și universităților, iar toamna se alătură căutării de muncă specialiștii experimentați, întorși din concedii.

Activitatea cea mai scăzută a candidaților a fost observată în aprilie (115 mii de CV-uri) și decembrie (106 mii de CV-uri). Această liniște este caracteristică sărbătorilor pascale și de iarnă.
Grafică cu date despre activitatea solicitanților de locuri de muncă din Moldova

Comportamentul candidaților de-a lungul anului nu s-a schimbat semnificativ, cu o singură excepție: utilizatorii au început să caute mai activ locuri de muncă fără experiență și part-time. Astfel de solicitări au fost introduse în bara de căutare fără o poziție specifică. Acest lucru poate indica faptul că candidații sunt dispuși să ia în considerare cele mai diverse poziții, atâta timp cât acestea au un prag de intrare scăzut.

Prognoze pentru piața muncii


Pentru a spori accesul companiilor la angajații cu competențele de care au acestea nevoie, în ultimele luni, guvernul Moldovei a simplificat angajarea străinilor din 47 de țări. Aceștia vor putea să lucreze în Moldova până la 90 de zile pe baza unei simple vize, drept de aflare sau permis de ședere provizorie.

Dar, din păcate, nu există niciun motiv pentru a ne aștepta la o îmbunătățire semnificativă a situației demografice și o creștere bruscă a calificărilor candidaților în următorii ani. Conform unei prognoze realizate la comanda Ministerului Muncii și Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2024-2026, deficitul de personal în Moldova va continua să crească¹⁰. Dacă în 2023 cererea a depășit oferta cu 8,2%, până în 2026 aceasta ar putea crește la 17,9% sau chiar 24,8%, în cazul în care până atunci războiul din Ucraina se va încheia și va avea loc migrația forței de muncă din Moldova pentru a o reconstrui.

Una dintre căile de rezolvare a crizei ar putea fi instruirea și dezvoltarea personalului

În condițiile în care în Moldova nu există suficienți specialiști cu experiență, iar candidații au cereri crescute pentru locuri de muncă fără experiență, angajatorii ar trebui să ia în considerare ideea de a crește profesioniști pe cont propriu, începând chiar din perioada studenției — introducând mai multe oportunități de stagii cu angajare ulterioară.

La nivel mondial, principala strategie de atragere și menținere a angajaților este de a le oferi mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul și orele de muncă¹¹. Alte metode populare includ creșterea salariilor, în special în sectorul IT, și implicarea în muncă a noilor talente. Tot printre acestea se numără atragerea și instruirea persoanelor de vârstă pre-pensionară și pensionară în țările cu populație îmbătrânită.

Concluzie


Criza demografică, migrația, incapacitatea angajatorilor de a plăti salarii mari și creșterea așteptărilor angajaților formează un peisaj complex, care necesită abordări flexibile din partea specialiștilor în resurse umane. Revizuirea cerințelor față de candidați, susținerea dezvoltării personalului și reexaminarea pachetelor de beneficii nemateriale pot deveni instrumente cheie în depășirea deficitului de personal.

¹Korn Ferry Report
²Forța de muncă: ocuparea și șomajul în trimestrul III 2023
³Subutilizarea forței de muncă în trimestrul III 2023
In data: The EU faces a major demographic decline with 27.3 million fewer people by 2100
Mişcarea naturală a populaţiei Republicii Moldova
Jurnaltv.md | Fenomenul migrației, în ascensiune
Salariul rămâne a fi criteriul principal în alegerea unui job. Ce vor angajații moldoveni?
Câștigul salarial mediu lunar brut și indicele numărului mediu al salariaților în trimestrul III 2023
Prognoza pieței muncii pentru anul 2023 din perspectiva angajatorilor

 

Articole asemănătoare