Înapoi

Al 13-lea salariu – ce-i asta și cine în Republica Moldova îl poate primi?

30 Noiembrie, 2021 50409
Al 13-lea salariu – ce-i asta și cine în Republica Moldova îl poate primi?

Ați știut că anul are 12 luni, dar salarii pot fi 13? Da-da! Există un astfel de concept precum „al 13-lea  salariu”: multe companii în luna decembrie le achită angajaților în loc de unu, două salarii.


Cum a apărut al 13-lea salariu


Nu se știe când în lume au început să plătească încă un salariu la sfârșit de an. În URSS, de exemplu, al 13-lea salariu muncitorii l-au primit pentru prima dată în anul 1968. Acesta a apărut datorită președintelui Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîghin, și datorită reformelor sale economice. Totodată, muncitorii au primit a doua zi de odihnă – sâmbătă și de atunci săptămâna de lucru durează 5 zile. De asemenea, unele întreprinderi au distribuit terenuri, iar fabricile de succes au început să plătească angajaților al 14-lea (!) salariu.

Suma celui de-al treisprezecelea salariu coincidea cu suma celui lunar, de aici și denumirea.


Fiecare avea planurile sale pentru acest salariu mare în ajun de Revelion. Cineva cumpăra dulciuri, cadouri scumpe pentru familie. Altcineva își împrospăta garderoba sau achiziționa mobilier nou.  Mulți puneau banii deoparte pentru vacanță. Părinții și bunicii noștri încă își amintesc de acea perioadă.

Dar în Statele Unite, de exemplu, o primă de Crăciun egală cu un salariu lunar a apărut cu atâta timp în urmă, încât nimeni nu-și amintește absența ei. Diferența constă în faptul că bonusul anual sovietic dacă era oferit, apoi era oferit tuturor angajaților întreprinderii, fără a fi luate în calcul rezultatele muncii acestora în timpul anului. În SUA totul este la discreția angajatorul – cui și cât să plătească, dar aproape toți plătesc.

Acum modelul „sovietic” de bonusuri salariale practic nu mai este folosit, dar angajatorii încă mai consideră că al 13-lea salariu e o modalitate excelentă de a recompensa lucrătorii care-și îndeplinesc cu succes responsabilitățile.
 

De ce al 13-lea salariu este cea mai bună modalitate de a motiva angajații?




Al 13-lea salariu nu este o problemă pentru o companie care se descurcă bine, ci încă un argument puternic în atragerea persoanelor care caută un loc de muncă. Să plătești o primă generoasă de Anul Nou angajaților este o motivație suplimentară pentru ei și un bonus plăcut înainte de sărbători. Fiecare angajat va încerca să-și depășească rezultatul muncii timp de un an pentru a primi recompensa, iar nivelul său de fericire va urca câteva trepte știind că-și poate permite un cadou mai scump de Crăciun atât lui, cât și familiei sale.

Unele companii, obișnuite cu „modelul sovietic”, refuză să plătească 13 salarii. Dar există probabilitatea ca angajații care primesc 13 salarii să lucreze mai mult și să rămână loiali companiei. Iar acest lucru nu doar va acoperi costul bonusului, dar va crea și o legătură puternică între companie și angajații săi. Cu toate acestea, nu există studii actuale cu privire la acest subiect.
 

Există oare al treisprezecelea salariu în Republica Moldova?


În Republica Moldova, conceptul celui de-al 13-lea salariu, din 2018, este descris în legislație ca „premiu anual”, despre care puteți citi în articolul 10 din Legea Nr. 270 din 23-11-2018 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Guvernul Republicii Moldova anual achită bugetarilor al 13-lea salariu în mărime de 50% din salariul de bază. În fiecare an, Guvernul este obligat să emită o Hotărâre privind plata sporurilor salariale către bugetari, acestea fiind plătite, de obicei la sfârșitul anului următor.

Cel de-al 13-lea salariu în Republica Moldova îl primesc:
  1. Bugetarii care, până la 1 decembrie 2018, primeau salarii conform unei rețele tarifare unifice (cu excepția cadrelor militare și a comandanților).
  2. Personalul care efectuează deservirea tehnică și asigură funcționarea instanțelor judecătorești, a procuraturii, a autorităților publice centrale și locale.
  3. Funcționarii publici – vameși, diplomați, angajați ai Serviciului Fiscal și angajați ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
  4. Personalul didactic al învățământului preuniversitar.
  5. Și angajații din companii private, ai căror angajatori, din propria voință, încurajează echipa cu premii anuale.

Pentru bugetari, „al 13-lea salariu” reprezintă 50% din salariul lor de bază, care se calculează separat, luând în considerare salariul de funcție, sporul pentru gradul de calificare, gradul special sau rangul diplomatic. Non-bugetarii însă primesc premiul diferit: la cineva premiul reprezintă 100% din salariul de bază, altcineva primește o sumă fixă. Mai mult, în Republica Moldova, printre companiile care achită 13 salarii, practic nu există angajatori care să plătească premiul doar celor care au lucrat timp de un an: toți primesc premiul anual.
 

Dar în alte state?

 

Am aflat cum este plătit al 13-lea salariu în Republica Moldova, dar cum acesta este plătit în alte sate?

În unele țări al 13-lea (și chiar al 14-lea) salariu este precizat la nivel legislativ. În America Latină e un lucru obișnuit, iar Spania, potrivit zvonurilor, premiul anual este plătit de două ori: o dată în iulie, și a doua oară în decembrie. În Filipine, cel de-al 13-lea salariu aproape niciodată nu a fost achitat mai târziu de 24 decembrie.

În multe țări, despre conceptul celui de-al 13-lea salariu nici nu se știe, acolo pur și simplu există bonus anual.


În Kazahstan, premiul anual trebuie specificat în contractul colectiv de muncă semnat de sindicate și întreprindere. Angajatorul însuși calculează al 13-lea salariu și cel mai des  este plătit în mărime de 100%, iar uneori este o sumă fixă. Plățile sunt efectuate fie în ajunul Anului Nou, fie în primele două trimestre al anului următor. Deseori, premiul este perceput drept un „cadou de Revelion”.

În Rusia cel de-al 13-lea salariu nu este reglementat în niciun fel – fiecare angajator îl plătește la propria discreție, fie integral, fie în funcție de profitul sau salariul angajatului. În cadrul unor companii, al treisprezecelea salariu crește pentru vechimea în muncă. Deseori, anularea premiului anual servește drept pedeapsă. În același timp, al 13-lea salariu trebuie precizat în contractul de muncă, iar neplata acestuia creează anumite probleme angajatorului. Mulți angajați s-au obișnuit să-l numească „premiu de Anul Nou”.

În Germania, premiul de Crăciun este numit Weihnachtsgeld-2021, numărul fiind schimbat în funcție de an. Potrivit statisticilor, fiecare al doilea muncitor are dreptul să-l primească și, de regulă, această sumă presupune 60-80% din salariul lunar. În cele mai multe cazuri, e vorba despre 2.600 de euro. În Germania, angajatorul nu este obligat să plătească al 13-lea salariu, o face pe bunul plac. Cu toate acestea, dacă premiul anual este precizat în contractul de muncă și este plătit mai mulți ani la rând, angajatul are dreptul să contesteze neplata acestuia. În Germania, chiar și premiul anual este supus impozitului pe venit. În acest caz, unii angajatori le oferă angajaților săi compensații pentru impozitul plătit după depunerea unei declarații fiscale.

Compania germană Schwarz Grup, care deține rețeaua de supermarketuri Lidl și Kaufland, pentru a-și salva angajații de povara fiscală, emite al 13-lea salariu sub formă de vouchere care pot fi cheltuite în supermarket.


În Italia, al 13-lea salariu este numit „Gratifica natalizia”, ceea ce ar însemna „bonus de Crăciun”, sau „Tredicesima” de la cuvântul „treisprezece”. Valoarea acestui bonus este egală cu cea al unui salariu normal. În Italia, la sfârșitul lunii decembrie, absolut toți muncitorii, angajați atât oficial, cât și neoficial, primesc acest bonus, chiar și pensionarii. Există cazuri în care „Tredicesima” este plătită de două ori pe an, de exemplu în cazul lucrătorilor din industria construcțiilor. Angajatorul alocă lunar câte 14,20% din salariul angajatului în fondul Cassa Edile, iar cel din urmă deja achită muncitorului bonusul anual în două tranșe. Și apropo, dacă, de exemplu, o menajeră lucrează pentru mai multe familii, atunci cel de-al 13-lea salariu trebuie plătit de către toți angajatorii săi. Iar dacă o persoană lucrează mai puțin de un an, atunci premiul se calculează înmulțind salariul cu numărul de luni lucrate, împărțindu-l ulterior la 12.

În România, al 13-lea salariu nu este fixat la nivel legislativ, dar se impozitează. Este frecvent întâlnit în domeniul IT, în vestul țării fiecare al doilea angajator îl oferă. 80% dintre angajatorii români, într-un fel sau altul, le oferă lucrătorilor un bonus cu ocazia Anului Nou.
 

Concluzie


Astăzi v-am povestit despre al 13-lea salariu, ce înseamnă, cine și cât primește și cum este tratat acest concept în Republica Moldova, dar și în alte țări. Premiul anual este un bonus, cineva primește o anumită sumă, în cazul bugetarilor acest bonus depinde de bugetul țării și de salariu, iar în cazul altor angajați valoarea sumei depinde de succesul dobândit timp de un an de lucru.
Atunci când vă angajați la un nou loc de muncă, atrageți atenție modului în care compania își recompensează angajații. Dacă o companie practică plata premiilor anuale și a altor bonusuri, atunci angajatorului îi pasă mult de angajații săi și știe cum să-i motiveze pentru noi realizări!

Scrieți în comentarii: ați primit vreodată al 13-lea salariu?


Articole asemănătoare