Înapoi

Premieră în Moldova: creșe de tip familial la domiciliu. Cum sunt organizate și câți copii pot primi

01 Martie, 2024 9879
Premieră în Moldova: creșe de tip familial la domiciliu. Cum sunt organizate și câți copii pot primi

Pentru prima dată în Republica Moldova vor fi deschide creșe de tip familial la domiciliul persoanei care are grijă de copii. Organizația Internațională a Muncii a alocat 3 granturi a câte 6000 de dolari fiecare, iar Street Child Moldova a oferit alte 6 granturi a câte 3000 de euro fiecare. Beneficiarii granturilor sunt locuitorii din Chișinău și Bălți.

Creșele de tip familial vor funcționa în baza unui regulament elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acestea vor putea primi maximum cinci copii cu vârsta sub trei ani. În cazul în care unul dintre ei are mai puțin de un an sau are dizabilități, în grup nu trebuie să fie mai mult de trei copii, scrie Diez.

Îngrijitorul va trebui să semneze un contract de prestare a serviciilor cu fiecare părinte, garantând respectarea strictă a normelor etice, a drepturilor copilului, a siguranței și igienei, precum și un plan de îngrijire individualizat pentru fiecare copil.

Pe această temă: Creșă la locul de muncă. În Moldova au fost adoptate regulile privind acordarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de sub trei ani

Costul muncii unui educator nu va fi mai mic decât salariul minim pe economie, care în 2024 este de 29,58 lei pe oră. Suma finală va fi stabilită de comun acord cu părinții și indicată în contract. Tot de comun acord va fi elaborat și programul de lucru al creșelor. 

Potrivit autorităților, în prezent, doar 15% dintre copiii cu vârsta sub trei ani frecventează creșele de stat, în timp ce obiectivul programului național este de a crește această cifră la 30%. Menționăm că creșele de tip familial, deschise de cei nouă beneficiari ai granturilor, vor putea găzdui până la 45 de copii în total.
 


Articole asemănătoare