Înapoi

Ora de iarnă: Când se vor schimba ceasurile în Moldova în 2023?

25 Octombrie, 2023 32773
Ora de iarnă: Când se vor schimba ceasurile în Moldova în 2023?

În 2023, locuitorii Moldovei vor trece la ora de iarnă duminică, 29 octombrie. Ceasurile vor trebui date înapoi cu o oră, astfel încât, în noaptea dinspre luni, vom putea dormi cu o oră mai mult.

Dispozitivele electronice vor trece automat la noua oră, în timp ce telefoanele mobile vechi și ceasurile mecanice vor trebui schimbate manual.

Medicii spun că trecerea la ora de iarnă este mai ușor suportată de oameni decât trecerea la ora de vară, dar organismul poate avea totuși nevoie de două săptămâni pentru a se adapta. În plus, schimbarea orei afectează animalele de companie, deoarece le este perturbată rutina obișnuită de mâncare și somn.

Când va renunța Moldova la schimbarea sezonieră a ceasurilor?

În prezent, mai puțin de 40% din țările lumii — majoritatea țărilor din Europa, Statele Unite, Canada și câteva țări din America Latină — își mută ceasurile. În 2018, Comisia Europeană a propus ca țările UE să renunțe la ora de iarnă și de vară, invocând faptul că tranziția are un impact negativ asupra sănătății oamenilor, iar economiile de energie rezultate în urma schimbării orei nu au fost dovedite. Parlamentul European a susținut decizia.

Autoritățile moldovenești au promis atunci să urmeze exemplul UE.

Ultima dată când s-a planificat schimbarea acelor ceasornicelor a fost în martie 2021, dar țările membre ale UE nu au reușit să ajungă la un consens, așa că decizia a fost amânată până în 2026. Până atunci, Moldova sigur va continua să schimbe ora.


Articole asemănătoare