Înapoi

Femeile însărcinate din Moldova vor putea primi concomitent atât salariul, cât și indemnizația de maternitate

05 Aprilie, 2023 33836
Femeile însărcinate din Moldova vor putea primi concomitent atât salariul, cât și indemnizația de maternitate

În Moldova, femeile însărcinate vor putea, cu acordul angajatorului, să continue să lucreze până la naștere, primind atât salariul, cât și indemnizația de maternitate. Anterior, acestea trebuiau să aleagă între a continua munca sau a merge în concediu de maternitate și a primi  prestația socială. Guvernul a aprobat aceste modificări pe 4 aprilie.

Pentru a continua să lucreze și concomitent să primească indemnizația de maternitate, femeia însărcinată trebuie să scrie o cerere superiorilor săi și să prezinte un certificat care să-i denote starea de sănătate, relatează NM. Aceasta poate lucra până în a 36-a săptămână de sarcină inclusiv. 

Indemnizația de maternitate se acordă începând cu a 30-a săptămână de sarcină, timp de 126 de zile calendaristice (aproximativ 4 luni). În cazul unei nașteri dificile sau al nașterii a doi copii — 140 de zile calendaristice (4 luni și jumătate). În cazul în care femeia așteaptă tripleți, indemnizația va fi plătită pentru 182 de zile calendaristice (aproximativ 6 luni) începând cu săptămâna a 24-a.

Totodată, s-a modificat metoda de calcul a indemnizației de maternitate. Aceasta va fi acum calculată pe baza salariului părintelui care câștigă mai mult. Cu toate acestea, pentru ca indemnizația să fie calculată din salariul soțului, acesta trebuie să fi lucrat cel puțin 3 ani sau cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare concediului de maternitate.


Articole asemănătoare