Înapoi

Ministerul Muncii din Moldova își propune să utilizeze AI pentru a lupta cu salariile „în plic”

01 Februarie, 2024 18855
Ministerul Muncii din Moldova își propune să utilizeze AI pentru a lupta cu salariile „în plic”

Autoritățile moldovenești explorează posibilitatea de a folosi inteligența artificială (IA) pentru a identifica companiile care plătesc salariile „în plic”. Despre acest lucru a informat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, într-un interviu pentru Agora Moldova.

„Explorăm cu o echipă de ingineri dacă putem să aplicăm modele de inteligență artificială pentru a identifica mult mai bine întreprinderile, agenții economici, unde există suspiciuni rezonabile cu privire la munca informală și vedem dacă putem să utilizăm un asemenea mecanism în Republica Moldova pe acest domeniu”, a declarat ministrul.

În special, se plănuiește utilizarea IA pentru analizarea datelor despre salarii.

„Dacă într-o anumită companie, majoritatea angajaților iau salariul minim (pe economie), este un indiciu că o parte din salarizare este dat în plic. Am spus un exemplu pentru ca cetățenii să înțeleagă, dar în practică va fi un sistem mai sofisticat”, a explicat Buzu.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în al treilea trimestru al anului 2023, nivelul muncii nedeclarate în Moldova a constituit 8,2%, față de 6,8% în 2022. Munca fără un contract oficial și primirea salariilor „în plic” este o practică cel mai des întâlnită în sectorul agricol (74,4%).
 

Articole asemănătoare