Înapoi

UE introduce cota privind ponderea femeilor-manager în companiile mari

09 Iunie, 2022 1295
UE introduce cota privind ponderea femeilor-manager în companiile mari

Autoritățile Uniunii Europene au convenit să introducă o cotă obligatorie pentru femei în consiliile de administrație ale companiilor listate la bursă. Se urmărește ca, până în iulie 2026, femeile să ocupe cel puțin 40% dintre posturile alocate administratorilor neexecutivi — aceștia nu participă la conducerea efectivă a companiei, ci sunt implicați în determinarea politicii și parcursului acesteia. Ponderea ocupării funcțiilor de conducere de către femei va constitui cel puțin 33%. 

Conform deciziei UE, în cazurile în care mai mulți candidați concurează pentru același post și au nivel de calificare identic, atunci se va proceda astfel: dacă bărbații prevalează în rândul funcțiilor de conducere, va fi angajată o femeie și invers.

Cota de gen se va implementa doar de către companiile publice, cu peste 250 de angajați. În cazul nerespectării noilor prevederi, companiile vor fi amendate. Valoarea amenzilor încă nu a fost stabilită. Inițial va fi necesar ca statele membre ale UE să modifice legislația internă. 
 
„La momentul actual, 60% dintre absolvenții universităților sunt femei. Cu toate acestea, femeile ocupă puține funcții de conducere, inclusiv în consiliile de administrație ale companiilor, iar progresul înregistrat este nesemnificativ”, astfel a justificat Comisia Europeană necesitatea introducerii cotei respective.

Potrivit Institutului European privind Egalitatea de Gen, în anul 2021 femeile din UE dețineau 30,6% dintre pozițiile din consiliile de administrație. Datele statistice din Franța, Italia și Olanda arată că, în medie, 4 din 10 manageri sunt femei, pe când în Ungaria, Estonia și Cipru acestea arată că doar 1 din 10 manageri este femeie. În România, cota privind ponderea femeilor în funcțiile de conducere este de 17,5%. 


Articole asemănătoare