Înapoi

Salariile din Moldova au luat-o la vale. Cu cât au scăzut acestea doar într-un trimestru

02 Iunie, 2022 1653
Salariile din Moldova au luat-o la vale. Cu cât au scăzut acestea doar într-un trimestru

În Moldova, salariul mediu brut, de la începutul anului curent, a scăzut cu 2,1% față de cel de la sfârșitul anului trecut. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în primul trimestru al anului 2022 acesta a constituit 9561 de lei.

Cele mai mari venituri lunare, înainte de impozitare și contribuții, se înregistrează în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor — 24.489 de lei. Pe locul doi se află domeniul finanțelor și asigurărilor (17.365 de lei), iar pe locul trei este domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaz, apă caldă și aer condiționat (12.989 de lei).

Cel mai mic salariu, în medie 6130 de lei brut, se înregistrează în domeniile de activitate cazare și alimentație publică. Datele arată la fel de rău în agricultură, silvicultură și piscicultură (6.258 de lei), precum și în domeniul artei și agrementului (6.610 de lei).

Dacă vom compara datele cu privire la mărimea salariului mediu brut pe țară pentru un an, nu pentru două trimestre, atunci vom observa că statisticile indică o creștere de 12,9%. Cu toate acestea, conform calculelor BNS, puterea de cumpărare a populației a scăzut cu 5,2% în acest răstimp.


Articole asemănătoare